Šta je novo?

Problem sa slušalicama

Bioshock

Cenjen
Učlanjen(a)
23.06.2013
Poena
159
Kupio sam Elecom slušalice, koristim ih samo nekoliko meseci. Zvuk je bio odličan, ali sam ih nagazio kod crnog džeka (banane) i tu se kabl malo prekinuo. Ja sam to zalepio izolir trakom i neko vreme je radilo, ali se sada čuje kao da je iz bunara zvuk. Zvao sam one što nameštaju kablove u Balkanskoj, on kaže da nije problem da se promeni banana, ali da po njegovom iskustvu, promena zvuka nema nikakve veze sa kontaktom i žicama. To jest, ako je došlo do prekida u kontaktu, ne bi se čulo uopšte, a ovo mu kao miriše na elektroniku.
Napominjem da su slušalice, generalno osim kabla, potpuno neoštećene.
Šta vi mislite? Da li priča tog tipa pije vodu? Meni ima logike da, ako je došlo do prekida u žicama, ili delimičnog prekida, može da dođe i do distorzije zvuka.
Ipak, ja samo nagađam, nisam baš stručan, tako da ako ima nekog ko je stručan, molim nek prokomentariše.

Nisam toliko strucan ali logicno da ako se cuje drugacije nakon zgazene bananice, velika verovatnoca je da tu lezi problem iako ne mora biti 100% sigurno... ja sam nagnjecio kabl ma svojim pioneer sluskama na delu gde kabl ulazi u skoljku i gubile su kontakt, iseko sam na tom mestu kabl, otvorio skoljku, odlemio kabl od drajvera do nagnjecenog mesta, zalemio kabl od zdravog mesta direktno na drajver i jeste da je kabl od leve sluske oko4cm kraci al makar rade...sve u svemu, ako majstor ne trazi mnogo, vredi pokusati ;)

Poslednja izmena:
Nije logicno. Kabl il je presecen il radi. Ne moze da radi slabije. Ako imas poteniometar za pojacavanje na kablu mozda si njega zeznuo.

Zvao sam one što nameštaju kablove u Balkanskoj, on kaže da nije problem da se promeni banana, ali da po njegovom iskustvu, promena zvuka nema nikakve veze sa kontaktom i žicama. To jest, ako je došlo do prekida u kontaktu, ne bi se čulo uopšte, a ovo mu kao miriše na elektroniku.

Moguće je da se radi o prekidu, sumnjam da je prekinuta masa kod džeka, tako da izlaz za slušalice radi u nekom čudnom bridge modusu, zato imaš zvuk kao iz "bunara".
Da bih pojasnio o čemu se radi, uzeo sam jednostavnu šemu od integralnog kola LM4910 (stereo pojačalo za slušalice), staviću dve slike u prilogu, prva slika je kada je sve u redu,
druga prikazuje prekid mase u kablu kod džeka (crvena linija).

Šta se dešava: pojačalo (izlaz od zvučne karte) ima masu preko sopstvenog sklopa, slušalice takođe imaju spojenu masu na svojoj strani, tj. oklopi od kabla za levi i desni kanal su negde spojeni/zalemljeni na strani slušalica, ali ne postoji veza na masi između izlaza sa zvučne karte i slušalica, tako da izlaz od zvučne ne radi u stereo modusu, već u nekom čudnom "bridge" modusu (nije pravi bridge modus, zato sam stavio pod navodnike), tako da dobijaš zvuk kao iz "bunara".

Rešenje: prelemi ponovo kontakte na džeku, a ako nisi dovoljno vešt za to, ili ne poseduješ alat, onda daj da ti to urade tamo u Balkanskoj, po mom mišljenju bi trebalo nakon toga da bude sve u redu.

Prilozi

• LM4910-circuits.jpg
    LM4910-circuits.jpg
    30.1 KB · Pregleda: 65
  • LM4910 prekid.jpg
    LM4910 prekid.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Imam generalno problem sa zvukom i ne znam šta da radim... Preko slušalica se čuje nekih 10-20 procenata, ali ni približno zvuku kakav bi trebao biti kada se sluša muzika preko njih (čistina, jačina i dubina zvuka) iako su mi sva podešavanja na max volume. Ako pustim film, na slušalicama se takoreći i ne čuje ništa. Zvučnike trenutno nemam, ali dok su bili problem je bio isti. Ono što mene zanima je, šta da promenim i šta može biti problem? Da li da promenim celo zvučnu kartu? Da li može bilo koja zvučna (može i preporuka neka) za komp star pet godina ili mora odgovarajuća?

Jesi probao za pocetak reinstalaciju drajvera i proverio da slucajno wave nije stisan? Sto se tice zvucne, sve zavisi od ploce koju posedujes. Koju plocu imas?

Nisam, probacu, ali cini mi se da mi je to vec neko odradjivao i da nije uspelo... Sto se wave tice sve je na maximali. Maticna je: Motherboard ID 12/17/2007-MCP73V-P5N-MX-00.

Izvinjavam se ljudi, zaboravio sam da sam i postavio temu. Uvek kad gledam u drugim temama kako se OP više nikad ne javi pošto postavi pitanje, pitam se kakav li je to ****** :D.
Problem je rešen u Balkanskoj, stavio mi je neku fensu bananu od 300 kinti i ruke su bile 500. Sa bednom bananom bilo bi ukupno 530, ali sam ja naseo na njegovu demagogiju: skuplje-bolje. :)
Hvala u svakom slučaju, a pogotovo hvala članu Accuphase kojeg nije mrzelo i šemu da postavlja :)

Hvala na javljanju, povratna poruka je uvek od koristi, može kasnije pomoći korisnicima sa sličnim problemom.
Zavirivao sam par puta u temu, da vidim šta se desilo, ali mi je tvoja poruka nekako promakla.
Drago mi je da je kvar rešen. :)

Vrh Dno