Šta je novo?

Problem sa slikom na Radeonu 4890-1gb ddr5

Sam Fisher

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2006
Poena
320
Krajnje neobicno nesto mi se desava sa grafikom..

U zadnje vreme mi se pojavljuju neke vertikalne strafte na ekranu koje su transparentne, kao venecijaneri npr.
Prvo je krenulo to da mi se desava u 3D modu ali sam mislio da je do ovih vrucina jer nemam klimu I karta je isla do 60+ stepeni i u idle rezimu. Medjutim od nedavno su strafte uvek ovde, od trenutka ukljucivanja racunara.

Ubedjen da je nesto riknulo odradio sam print screen (da bi okacio na bench i pitao sta je i moze li se servisirati), izvadio grafiku, povezao na integrisanu, ponovo ukljucio komp kad ono medjutim.. gledam sliku sa print screen-a i ona je cista, bez tih strafti, sto znaci da ja vidim te strafte na monitoru ali za hardver one ne postoje!?

To mi se jos nikad nije desilo, znam da kad ode memorija ili pucaju teksture zbog overclocka, to se vidi na copy u print screen ali kao sto rekoh printovani jpreg ekrana ne pokazuje nikakve anomalije sad kad sam otvorio sliku na integrusi. Da li neko zna u cemu je problem?

U pitanju je Radeon 4890 1fb ddr5 na def. clockovima. Ja je nisam nikada klokovao ali sam je kupio polovnu pa ne znam istoriju upotrebe (oglas je bio standardno: "nikad klokovana, bla, bla.." Prva 2 meseca je sve bilo u redu a ovo se desava zadnjih mesec dana s time sto je u zadnjih par dana, kao sto rekoh, pojava strafti stalna.

Monitor je ispravan, Benq 2200 hda, i na on board grafici radi odlicno.

Poslednja izmena:
Memorija na grafičkoj je otišla, najverovatnije, i sam kažeš da je pre bilo slabije izraženo, sad je gotovo.
Vidim kupio si je skoro i polovnu i verovatno bez garancije, ne verujem da te lik sj***o, nikad se ne zna.

Ne znam što se ne vidi kad printuješ, ali kontam da to sam "komp ne vidi", samo ti. ;)

Više liči na GPU nego na memoriju. Kod memorije obično ima luđih šara od vartikalnih linija. Biće da je ta kartica to isto imala i ranije ali je malo podgrejana za prodaju. :(

Cunjajuci po netu skontao sam da je najverovatnije gpu i to neki hladan lem. Jel bi pomoglo da je malo ispecem u rerni u svojoj reziji ili ima nacina da se popravi u nekom servisu ako je to u pitanju?

I da li je moguce da mozda napajanje pravi problem obzirom da trenutno imam neko CM od 380w. Koji su simptomi ukoliko napajanje ne moze da izgura grafiku u nekom peak-u?
Konfiguracija je iz potpisa osim tog chieftec-a 700w koje je riknulo.

Poslednja izmena:
Jel bi pomoglo da je malo ispecem u rerni u svojoj reziji..
***.. pecena u rerni 8 min na 200 stepeni, dva kondenzatora otpala. Sad je gotova al stvarno..
Od sad samo novo u prodavnici sa garancijom i fiskalnim. Drugi put sam se vec opekao sa polovnom grafikom na oglasima.. shame on me.

A da ti je neko rekao da ne pečeš u rerni, već bi bilo 2 strane replika " a što da ne proba, ne košta ništa". :)

Pa probao sam jer nisam imao sta da izgubim, vec sam se pomirio sa time da cu je baciti. Nisam se cak ni iznenadio kada sam je izvadio.. u stvari iznenadio bi se da je proradila. ;)

Samo si kevi upropastio rernu, ne moze vise pita da se pece u njoj. :D

Ne znam do cega je bilo, ali...
Mislim da, ako treba da se pece, da se onda pece 5 minuta (ne secam se koja se temperatura pominjala). I to se pece kao i sve ostalo u predhodno podgrejanoj rerni. Znaci ostavis rernu da se ugreje, pa kad se ugreje tek onda ubacis karticu unutra i uljucis stopericu :)

ja mogu da vam kažem da na toj temperaturi rerna kao rerna ne može da popravi hladan lem.

Ja tek sad vidim da je on koristio grafičku na CM 380w koje nikako nije dovoljno, pa može da bude potencijalni problem, ali sad to nije više važno jer si je ubio k'o zeca. :)

Kakva rerna! Odneses u neki servis mobilnih telefona, resice ti hladan lem sigurno i nece te skupo izaci. Ja sam tako resio problem sa grafikom na laptopu i dan danas radi.

Servisi mobilnih telefona obično rade sa malim čipovima pa imaju slabije lemilice. Radeon 4890 je dovoljno velik da ga alat koji koriste ne može ni zagolicati a ne popraviti hladan lem.

No nebitno. Već je ubijena kartica. :(

Ma da.. sad je vec gotovo. Raspitao sam se ja u servisima po Subotici pre nego sto sam se odlucio na "pecenje" ko bi to mogao da mi popravi ali se kod nas serviseri ne bave sa time. Uglavnom dijagnostifikuju kvar i zamene hardver, nece niko da se drnda sa lemljenjem. To "kuglanje" takodje niko ne radi u gradu. Nisam imao sta da izgubim, u najvecem procentu slucajeva po netu sam nasao da se spominje 200 stepeni i 8 min pa sam probao.

A kad sam se vec bavio sa "pecenjem" cisto cu da iznesem svoje misljenje. Svuda po netu sam nasao da se karta okrene gpu-om i vramom na dole a to, kao sto se pokazalo, nije dobro jer kad se lemovi otope na toj temperaturi kondenzatori popadaju ko kruske. Da sam okrenuo drugacije, nakon hladjenja bi se opet "uhvatili" za lem i ne bi otpali. ;)

Nazad
Vrh Dno