Šta je novo?

Problem sa slikom na 971P

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Nabavih nedavno novu računaljku koja je sada u potpisu i sada imam mali problem sa slikom na monitoru.

Slika kao da se razliva tj. pomalo podseća da je postavljena rezolucija manja od nativne. Ali nije.

Drajver za karticu je svež. Driver za monitor je takođe instalisan i računar vidi monitor pod pravim imenom. Povezano je sve DVI kabelom. Ali jednostavno, vertikalne linije se razlivaju. Horizontalne su ok. Najgore se vidi kod sitnijeg teksta.

Napominjem da ovo nije nešto strašno kritično (kao kada se stvarno postavi niža rezolucija) ali se ipak vidi. Isti monitor je na staroj mašini imao sliku oštru k'o mož. Jedan pixel slike je bio jedan pixel na monitoru. A ovde sada kao da dolazi do malog razilaženja.

Da li si ga posebno kalibrisao ili na neki drugi način podešavao? Ako ti daje OK sliku na jednoj grafici, a na drugoj ne, onda nije do njega. Nadam se da koristiš samo DVI u oba sliučaja.

Hm! Malo sam experimentisao, pregledao par računara u firmi i skontao da probelm postoji samo na Win7 i to na svim računarima gde je instalisan?!?

Onda sam još malo "istraživao" i ispalo je da je Microsoft nešto pametovao i uveo nešto što se zove clear text type tuner koji se nalazi u Control panel -> Display -> Adjust ClearType text. A ovde su objasnili šta žele da postignu: http://www.microsoft.com/typography/cleartype/tuner/tune.aspx

E sada, problem je što se isključivanjem te opcije dobija još gori prikaz. Kod XP-a ovog nema i meni je takav prikaz normalniji nego ova novotarija u sedmici. Jel još neko sem mene primetio ovaj problem? Može li još neko da uporedi prikaz na XP-u sa ovim na sedmici? I ima li fazon da se dobije prikaz kao na XP-u?

Imam isti monitor na win 7 i nisam primetio nikakvu razliku u kvalitetu u odnosu na XP. Imam Ati 2600pro.

Definitivno je do te ClearType text korekcije. Meni smeta ali većina ljudi je ni ne primećuje. Al' dobro, bar znam šta je.

Meni je to iskljuceno odmah po instalaciji win-a.

Nazad
Vrh Dno