Šta je novo?

Problem sa Seagate S-ATA hardom

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Znam da je bilo slicnih thread-ova,ali ipak moram da pitam.

Posle duzeg vremena ponovo se javio problem sa mojim Seagate Baracuda 7, S-ATA,NCQ,160GB hardom(ST3160827AS).Desava se sledece.Iz cista mira pocnu da se javljaju karakteristicni zvuci iz hard diska koji se neprekidno ponavljaju svake sekunde.Nije kliktanje vec kraci zvuk od 1 sec.Ubrzo mi se pojavi plavi ekran u Windowsu i nakon restartovanja kad dodje do mesta gde treba da podigne Windows,napise mi se cuveno Primary Master Boot
Failure...

E sad nisam siguran da li je problem u hardu ili u neodgovarajucem napajanju.Naime moj hard ima samo S-ATA konektore za napajanje(ne i molex),a posto moje JNC 400W napajanje ima samo molex konektore,hard je napajan
preko adaptera za napajanje molex-sata.Na istoj grani gde je taj molex(i jos jedan molex) su i jos jedan hard i dva 80mm ventilatora.

Problem sam resavao tako sto zamenim S-ata kabl(stavim novi),a na power adapteru(molex-sata),obrnem krajeve(ima 2 kraja) i takodje povezem ga na drugi molex na toj grani.Posle toga sve proradi i radi normalno par
meseci.Problem mi se javio 3 puta u poslednjih pola godine(otprilike).Posle poslednjeg javljanja problema mi se opasno zeznuo Windows u kome je bio kad se desio problem,inace.

Takodje sam nakon pojavljivanja problema testirao hard sa SeaToolsom(program za testiranje Seagate hard diskova) i prijavljivao mi je gresku,ili cak nije hteo ni da prepozna hard.Medjutim nakon zamene Sata
kabla i obrtanja konektora(napisao gore) i ponovnog testiranja,ne prijavljuje nikakvu gresku.

Stvarno nisam pametan.Da li mi stalno crkavaju Sata kablovi,da li je u pitanju neodgovarajuce napajanje ili je ipak u pitanju hard????

Hard nije jos ni godinu dana star,a ukupna garancija je 5 godina.Medjutim,trenutno nikako ne mogu da ga nosim na reklamaciju.

Razmisljao sam o kupovini novog napajanja,ali nisam siguran da bi to resilo problem,iako ne moze da skodi :)

Da ne zaboravim ploca je ABIT NF7-S(rev. 2.0),Barton 2500+(oc 3200+),...
OS je WinXP SP2.

Da problem mozda ne nastaje zbog integrisanog SiI 3112 SATA kontrolera?

Raider je napisao(la):
...
E sad nisam siguran da li je problem u hardu ili u neodgovarajucem napajanju.Naime moj hard ima samo S-ATA konektore za napajanje(ne i molex),a posto moje JNC 400W napajanje ima samo molex konektore,hard je napajan
preko adaptera za napajanje molex-sata.Na istoj grani gde je taj molex(i jos jedan molex) su i jos jedan hard i dva 80mm ventilatora.

.....Razmisljao sam o kupovini novog napajanja,ali nisam siguran da bi to resilo problem,iako ne moze da skodi :)
E pa neko se stvarno nikada ne nauči pameti :p
Evo ti mog iskustva, ovo je zadnji put da to ponavljam: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=83453

Pažljivo pročitaj, zaključke izvuci sam, ali u svakom slučaju taj JNC zapali na lomači i igraj oko nje :d .
P.S.

Pozdrav i smrt JNC-u. Mom ortaku pre nekih 2 meseca jedno :mad: :mad: :mad: burn in flame :S:

Sada sam ponovo pročitao tvoj post. Ti kao da si juče došao na forum. oc barton na 2.2GHz, 160GB HDD i ostalo na najgorem napajanju od 8 EUR, pa to je bolesno. Ako pažljivo pročitaš moje postove videćeš da se i meni gubio hard i to na napajanju koje je 100 puta bolje od tog JNC-a. Budi srećan što još uvek imaš i to malo kompa :banana:
Menjaj to :crash: što pre, a za početak vrati tog bartona na default.

Poslednja izmena:
R_U_S je napisao(la):
...Sada sam ponovo pročitao tvoj post. Ti kao da si juče došao na forum. oc barton na 2.2GHz, 160GB HDD i ostalo na najgorem napajanju od 8 EUR, pa to je bolesno. Ako pažljivo pročitaš moje postove videćeš da se i meni gubio hard i to na napajanju koje je 100 puta bolje od tog JNC-a. Budi srećan što još uvek imaš i to malo kompa :banana:
Menjaj to :crash: što pre, a za početak vrati tog bartona na default.

Barton je vec na defaultu otkad mi se desio problem poslednji put,a napajanje cu sigurno promeniti.A u vezi sa izborom novog napajanja,da ne bi ponavljao pitanje ovde,pogledaj ovaj moj thread,pa mi tamo odgovori,a pozeljno je da cujem vise misljenja.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=95665

Nazad
Vrh Dno