Šta je novo?

problem sa sata rezačima

mua dib

Čuven
Učlanjen(a)
19.02.2005
Poena
620
Imam problem oko kojeg mi je potrebna pomoć.
Pre mesec dana sam uzeo nov komp i u konfiguraciji SATA DVD-RW Sony NEC AD-7173. Od prvog dana sam primetio da kad kopiram dvd u računar ili ga režem na dvd disk procesor je opterećen uvek između 80 i 100% tako da dok režem ili kopiram skoro ništa drugo ne mogu da radim. Naravno proverio sam rezač i na još dva komapa gde je na Asusovoj ploči radio normalno bez opterećenja, a na MSI sličnoj mojoj opterećenje je bilo isto kao kod mene. Iz toga sam zaključio da je pomenuti rezač nekompatibilan sa MSI pločama, otišao u radnju i zamenuo ga za Pioneer 212. Kad sam njega priključio problem je ostao isti stim što sam zapazio da od tih 80-100% zauzeća procesora System idle process uzima 60 do 80%. Da napomenem da sam probao i da priključim ata dvd rw i on radi perfektno, a i kopiranje sa 2 sata hdd-a radi perfektno takođe. Znači problem je samo sa sata rezačima. Molio bi ako neko zna rešenje (sem predloga da uzmem ata rezač) ovog problema da mi pomogne.

Ako je uključen AHCI, onda je to tvoj problem.

Kao što je već rečeno, to se menja u BIOS-u (AHCI -> Native IDE). Samo što je potrebno reinstalirati Windows posle toga...

Neki noviji drajveri za čipset ili reinstalacija postojećih.

Ako slučajno imaš XP SP1 (davno nisam video), trebalo bi da ažuriraš svoj OS.

MSI brlja neshto....meni je 965 brljao sa IDE stalno je padao u pio, chak je jedan disk odapeo zbog toga. Nikad vishe MSI plochu :( Teoretski uredjaj pada u pio mod kada dolazi do varijacija i i padova protoka. U praksi, to se deshava zbog krsh kontrolera i loshih drajvera. Chesto puna reainstalacija sistema uz nove drajvere tek reshava problem.

MSI brlja neshto....meni je 965 brljao sa IDE stalno je padao u pio, chak je jedan disk odapeo zbog toga. Nikad vishe MSI plochu :( Teoretski uredjaj pada u pio mod kada dolazi do varijacija i i padova protoka. U praksi, to se deshava zbog krsh kontrolera i loshih drajvera. Chesto puna reainstalacija sistema uz nove drajvere tek reshava problem.

U zadnjih mesec dana sam 2 puta reinstalirao sistem:wall:

A jesi pogledao da nema na MSI sajtu neki noviji BIOS koji rješava te probleme? Mogao si i navesti koja tačno je ploča, ne bi nikako škodilo. ASRock je na primjer nedavno izbacio novi BIOS za K8Upgrade NF3 koji rješava probleme sa SATA rezačima po njihovim riječima.
Promijeni SATA port ili nakači na dodatni SATA kontroler ako imaš na ploči, ne na čipsetu.

Poslednja izmena:
A jesi pogledao da nema na MSI sajtu neki noviji BIOS koji rješava te probleme? Mogao si i navesti koja tačno je ploča, ne bi nikako škodilo. ASRock je na primjer nedavno izbacio novi BIOS za K8Upgrade NF3 koji rješava probleme sa SATA rezačima po njihovim riječima.
Promijeni SATA port ili nakači na dodatni SATA kontroler ako imaš na ploči, ne na čipsetu.

Ploča je MSI K9N NEO F V3. Inače izgleda da je problem rešen flešovanjem biosa pošto sam juče i danas posle flešovanja narezao minimum 10 diskova i rezač je još uvek u ultra dma modu.
Hvala svima na pomoći i učešću u ovoj temi.

Nema to veze sa MSI-em vec sa JMicron IDE kontrolerom na 965 plocama zbog kojeg su ljudi imali problema

Vrh Dno