Šta je novo?

Problem sa sata driverima HITNO!!!

Eclipse

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
319
Zdravo dobri ljudi.

Imam jedan problem sa laptopom. Znam da je svaka druga tema o tome al evo i moje teme.
U pitanju je Fujitsu siemens amilo pi 2530. Bila instalirana Vista, formatiran hdd (SATA), pri instalaciji ne vidi hdd
zbog sata drivera.

Skinuo sam par sata drivera i integrisao ih u nLite-u i sta dalje.

Jel treba na pocetku instalacije XP-a da pritisnem F6 da ucita te drivere?

Probao sam i da pritisnem i da ga pustim da sam odradi, ali bezuspesno.

Jel zna neko koje tacno drivere za sata za ovaj laptop da skinem i odakle.

Pozz

Ja sam skoro iam slican problem ali sa novim HP-om,

Problem resen iskljucivanjem u biosu opsije NATIVE SATA (stavljen u disable) i normalno instalirao XP,

Postoji i varijanta da pribavis usb flopy i sa njega da instaliras sata drajvere (pritiskom F6 pri pocetku instalacije XP-a) naravno bas za tvoj sata ....

valjda ce pomoci

kako nije podrzan XP, kad je stavljeno u combo box na njihovom sajtu i Windows XP i kad izaberes imas neke drivere.
Odatle sam skinuo neki intel matrix driver ali nece da ga prepozna kad integrisem u nlite.

Ako je neko radio isto ovo na FS-u neka postavi link odakle je skinuo sata driver ili neka posalje na [email protected]

Ja sam imao taj problem sa MSI, (ima moja tema na forumu). Kad pravilno integrises drivere sa nLIteom u Instalacioni disk odmah sam prepoznaje sata i normalno kreceinstalacija. Naravno moras sve pravilno odraditi sa nLITEOM. Meni sa ipak javio jedan jako zacudzujuci problem. Kad sam instalirao xp sa ubacenim sata driverima. Nikako mi nije hteo sistem prepoznati zvucnu karticu. Mozda glupo zvuci, ali jednostavno je tako.
Znaci, jos jednom, ako si pravilno ubacio sata drivere, instalacije bi trebala da ide sasvim normalnim tokom.
Pozdrav

I jos nesto, ja sam se namucio trazeci drivere na MSI sajtu, ali treba ici logikom, t.j. traziti sata controler na sajtu proizvodjaca maticne ploce.

^Za HDaudio moras da update-ujes XP SP2 preko onog auto update-a (znam, ni ja ga ne volim, ali sve moze da bude ok ako pazis sta radis), pa tek onda da instaliras odgovarajuce drajvere. Meni je XP na MSI-u sam instalirao odgovarajuci audio drajver, odmah posle auto update-a i sve radi k'o sat.

@Lovas:
Procitao sam tvoju temu, u vezi problema sa zvucnom karticom.

I dalje stoji: ako neko zna koje drivere da koristim i odakle da ih skinem neka javlja.

Kad integrisem u nLite-u odradi sve kako treba ali pri instalaciju prikazuje da nema hdd.

Mozda su me zaj..li pa mi nisu ubacili hdd u laptop :)

mozda nije dobro odradjena integracija drivera, posto sam i ja dosta experimentisao sa nliteom dok sam namesio drajver kako treba i onda je instalacija isla ok

mozes da instaliras xp i sa Sata disable u biosu tj kod mene na msi je AHCI disable

uvek zaboravim sve odjednom da napisem :)
kako sam vec pomenuo, potrazi odgovarajuci driver tj sata controller na sajtu proizvodjaca maticne ploce koju imas u svom kompu, tako sam i ja nasao odgovarajuce drajvere

Eclipse, da li si rešio problem?

U pitanju je Amilo 1526, skidamo Vistu da bi stavili XP, slipstrimovao sam drajvere sa nLite, sve je naizgled kako treba, ali i dalje ne vidi HDD.

Ja prosto ne mogu da verujem da je ovaj FS do te mere glupa firma, da ni BIOS ne mogu da dovrše. Čak i MSI ima Native mode za SATA. Video sam rešenje sa eksternim USB flopijem, ali ja taj flopi nemam, niti me zanima da ga imam.

Pardon, u pitanju je Amilo Pi 1536, drugi put sam samo čipset drajver stavio (u stvari i nema poseban SATA drajver za 945 koliko sam zasad uspeo da vidim). Apsolutno ga ne konstatuje magarac.

Pozdrav svima!

Nidza je napisao ispravni redosled integrisanja SATA drajvera u WinXP instalaciju. Ja sam se jos ranije susretao sa tim tako da imam jedan instalacioni WinXP CD sa sata drajverima i radi savrseno.

Znam da nije ovde mesto za moju poruku, ali ima logicni sled pa sam je zato ovde postovao...

Nadam se da ste svi resili taj "problem". Medjutim kada instalirate WinXP na fujitsu-siemens laptop javlja se drugi problem. Jos gori! Drajveri za WinXP!

Na zvanicnom sajtu postoje samo WinXP drajveri za chipset i bluethoot uz objasnjenje da je laptop projektovan za Vistu. (?)

Da li je neko od vas uspeo da nadje WinXP drajvere za Fujitsu-siemens AMILO Pi 2530?

Pomagajte! :)

Unapred hvala!

Pozdrav,
simke

Poslednja izmena:
Instaliraj neki program poput Everest, da detektuješ sav hardver i sakupi drajvere direktno sa sajtova proizvođača. Ne verujem da taj AMILO ima nešto što drugi nemaju. Ipak, linijom manjeg otpora, ja bih tu instalirao Vistu, ako lap ima 2Gb - ako ne, upgraduj i instaliraj je, manje glavobolje od instalacije XP, a radiće odlično.

Da zlo bude vece, na njemu je vec instalirana licencirana Vista. :)

Medjutim, na tom laptopu prijatelj radi proracune statike (za gradjvinarstvo) i koristi se i neki program koji radi pod DOSom. E tu nastaje problem... Zbog toga ipak moram ici... :wall:
:)
U svakom slucaju - hvala na savetu za skupljanje drajvera direkt od proizvodjaca komponenti. Moracu da probam...

Da zlo bude vece, na njemu je vec instalirana licencirana Vista. :)

Medjutim, na tom laptopu prijatelj radi proracune statike (za gradjvinarstvo) i koristi se i neki program koji radi pod DOSom. E tu nastaje problem... Zbog toga ipak moram ici... :wall:
:)
U svakom slucaju - hvala na savetu za skupljanje drajvera direkt od proizvodjaca komponenti. Moracu da probam...

Zar za tako nešto nije lakše nabaciti virtualnu mašinu i pod njom poterati DOS i dotičnu aplikaciju? Greota gaziti tu Vistu ako je legalna. ;)

Zar za tako nešto nije lakše nabaciti virtualnu mašinu i pod njom poterati DOS i dotičnu aplikaciju? Greota gaziti tu Vistu ako je legalna. ;)
Ma to sam mu i ja predlozio, ali on je hteo XP. Pored toga sto mu treba za program ne svidja mu se Vista... :(

Dusa me je zabolela kad sam krenuo sa format partition u sklopu WinXP instalacije. :(

Medjutim, nocas sam popi... i ponovo instalirao Vistu da bih pokupio tacne podatke o komponentama. Dobra stvar u svemu tome je: skrivena particija proizvodjaca! :) Ne trazi ponovni unos serial no. pri instalaciji i kad se instalira, vuce podatke sa te particije, tako da odmah registruje da je kopija legalna i aktivirana! :banana: Pa ako se nekada predomisli...

U medjuvremnu sam nasao sve drajvere za WindowsXP.

Videcu da ih negde postujem, pa ako nekome budu zatrebali - da se ne muci dva dana sa trazenjem drajvera. Bila je to prava akrobacija...

Pozdrav i hvala svma!
simke

najpametnije je napraviti prvo backup tog sistema koji ste dobili a onda uz igranje sa nLite-om slimstrip driver-a koji su vam potrebni i sorry ali svako ce sam za svoj laptop morati da juri drajvere, najlakse je poceti od sajta proizvodjaca laptopa pa dalje kud vas put nanese.. srecno

Nazad
Vrh Dno