Šta je novo?

problem sa rezolucijom

ares

Slavan
Učlanjen(a)
22.03.2005
Poena
304
Zasto ako mi je igra u manjoj rezoluciji od desktopa moram da igram u prozoru tj. slika je uokvirena u crni ram,nije rasirena preko celog ekrana.Npr. rezolucija mi je 1024x768 i ako promenim neku igru na 640x480 dolazi do te pojave a ako je ostavim u 1024x768 onda je sve normalno.

Kada prebacis u tu nizu rezoluciju podesi monitor kako treba i vise neces imati problema. Sledeci put kada prebacis u tu rezoluciju ili se vratis nazad u rezoluciju na kojoj ti radi desktop neces vise imati problema, jer ce monitor zapamtiti podesavanja za svaku rezoluciju koju si koristio. Svaka promena rezolucije i svako osvezavanje zahteva sopstvena podesavanja monitora.

ne znam da li koristis desktop ili laptop ali ovo je tipicna pojava za laptopove
a moguce da je i do igre

Ovo sa monitorom nije upalilo.Jesi li siguran da je to kod svih monitora.Zvuci malo cudno.Ja imam philips 107e4.

Cekaj, jesi li ikako uspeo da podesis sliku pa sledeceg puta opet nije valjala ili nisi uspeo uopste da je podesis? Pozicija slike se prilikom promene rezolucije ili osvezavanja, koliko ja znam, promeni na svakom monitoru. Kod monitora sa digitalnim komandama se podesavanja obicno zapamte posle prvog setovanja i kao takva ostaju svaki sledeci put kada se ponovo koristi ta rezolucija. Ne verujem da je drugacije kod tvog Philipsa. Ako se ovo sto vidim u karakterisitikama za tvoj monitor odnosi na to, onda je u stanju da zapamti 16 razlicitih podesavanja:
"Resolution and preset modes:
16 user definable modes
22 factory presets modes"
Ako si uspeo da podesis monitor pa je on to posle zaboravio mozda se pokvario?
Koju graficku koristis? Jesi li koristio podesavanja monitora preko drajvera za graficku? Mozda si recimo preko Catalysta suvise smanjio povrsinu slike, tako da sada rucnim podesavanjima monitora nisi u stanju dovoljno da je rasiris?

Pa ja sam je klasicno preko zoom-a rasirio sliku kad sam spustio u 640x480 sa 1024x768.Ali kad se vratim na staru rez. tj. 1024x768 onda mi slika izlazi iz okvira ekrana.Isto se desava ako ostavim igru u 640x480 a izadjem u desktop.Onda je recimo onaj start meni u taskbaru ne vidi se ceo.Mislim da me razumes.Sto se tice grafike ona je ati 9550ge a driveri su omega i u njima je setovanje skroz ostavljeno na defult-u kao pri instalaciji.Mozda oni nesto zezaju?Jel ja treba nesto na monitoru da memorisem ili on to radi automatski.Kad odem u igraonicu komp automatski siri sliku tj. prilagodjava je datoj rezoluciji

Potpuno te razumem u cemu je problem, ali ako ovo nije pomoglo onda stvarno ne znam vise kako da se resi. :( Ti kompovi u igraonici automatski sire sliku jer ih je neko pre tebe vec podesavao. Probaj u igraonici da suzis sliku u nekoj rezoluciji i onda ces videti da sledeci put kada budes koristio tu rezoluciju da ce slika ostati suzena. Kod mene na Samsungu se ta podesavanja automatski pamte, znaci bez potrebe da se bilo sta rucno memorise. Pogledaj u uputstvu ako imas ili procackaj malo po meniju pa trazi ako ima neka opcija koja asocira na memorisanje. Mozda je kod tebe drugacije, mada sumnjam. Opet na kraju ostaje mogucnost ili da se nesto pokvarilo ili da monitor uopste i nema opciju memorisanja podesavanja slike. :(

E da, sad mi je palo jos nesto na pamet. Nadji u meniju opciju za resetovanje monitora na fabricka podesavanja. Posle toga probaj ponovo da podesis sliku u svakoj rezoluciji. Ako ni ovo ne pomogne, onda stvarno ne znam sta bi jos mogao da uradis sem da ce se javiti neko sa novim idejama. :)
Najbolje bi bilo kada bi se javio neko sa istim monitorom pa da vidis kakva je situacija kod njega.

Hvala covek u svakom slucaju na trudu.Mislim da Philips nema te opcije za memorisanje slik,jer ih nisam nasao u meniju.Sto se tice ovog resetovanja na fabricki mod to ima al ovo ostalo jok.Ja sve mislim da nije nesto zakljucano u driver-ima za grafiku ili nesto slicno pa ne dozvoljava sirenje slike.Imam nesto u paketu sa driver-ima za fiksiranje rezolucije.Medjutim i to kad se iskljuci opet je sve po starom.Neki multires.Mozda i u okviru driver-a ima nesto slicno.Poz.

Nazad
Vrh Dno