Šta je novo?

Problem sa RAM-om

Grga

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
619
Izgubio sam već mnogo vremena i živaca pokušavajući da shvatim u čemu je tačno problem, pa vas molim za savet.

Situacija je sledeća:
Ploča je Gigabyte GA-EP45-DS3R, memorija je GEIL Black Dragon Evo One 800MHz 4-4-4-12 2x1GB. Sve je savršeno radilo na 4-4-4-12 čak i kad je voltaža bila na Auto (okvirno 1.9V), a ne na predviđenih 2.0V.

Problem je počeo kada sam uzeo još 2x2GB iste memorije (osim što je noviji model DBT Enhanced, tj. testiran u fabrici na zategnuta podesavanja i šta već ne).
Memorija je na prvi pogled bila neispravna, BSOD, MemTest86+ je prijavljivao greške. Napon je bio 2.0V i pride (zbog mogućeg Vdropa).

Novi ram sam vratio u radnju, dobio novi, na kratko je sve izgledalo OK. Nakon nekog vremena je su počele da se javljaju greške (doduše u manjem obimu) u Windowsu, CRC greške skinutih fajlova i sl.

Da je u pitanju nekompatibilnost memorija, to mogu da shvatim, ali mi MemTest daje veoma čudne rezultate i sa sva 4 sticka i kad je u matičnu uboden samo nov RAM.

Ono što me buni je da se greška javlja naočigled na istom mestu, par desetina megabajta van ukupnog kapaciteta memorije, na istom bajtu. Takođe grešku javi u prvog krugu a u ostalim ne, ili prodje par krugova a onda prijavi grešku.

Testirao sam sve slotove sa istim stickom memorije (1GB), probao sve stickove u prvom slotu, sve deluje ok, ali gremlini ne miruju. Dizao sam napon MCH-a, olabavio tRFC sa 52 na 56 i 58 i još 300 čuda...

Ako ima neko ideju gde čuče gremlini, u matičnoj, u BIOSu, u memoriji ili napajanju; neka mi pomogne.

Nazad
Vrh Dno