Šta je novo?

Problem sa ram-om ili ne?

proba

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
310
Ovako :

Kupio sam skoro komp . konfiguracija sledeca :

Core2Quad Q6600
ASUS P5K
GeForce 8800 GTS 320 (ASUS)
Kingston 4x1gb ram

E sada , u 32-bitnom mi vidi 3.25gb rama , ali , nije to problem , problem je sto mi windows pravi probleme , tipa , ulazim u Fifu08 i izbaci plavi ekran i nesto pise o memoriji , isto tako i sa KIS-om , izbaci mi neke greske i pljas restart ...

Onda sam instalirao WinXP 64-bitni , stavio sam KIS , Fifu 08 i nije bilo nikakvih problema ...

Sada da ja vas pitam , jel moja memorija ok ili da vracam ? Sta mi je ciniti ?

Hvala unapred !

Poslednja izmena:
Ovako :

Core2Quad Q6600
ASUS P5K
Kingston 4x1gb ram

E sada , u 32-bitnom mi vidi 3.25gb rama , ali , nije to problem , problem je sto mi windows pravi probleme , tipa , ulazim u Fifu08 i izbaci plavi ekran i nesto pise o memoriji , isto tako i sa KIS-om , izbaci mi neke greske i pljas restart ...

Onda sam instalirao WinXP 64-bitni , stavio sam KIS , Fifu 08 i nije bilo nikakvih problema ...

Hvala unapred !

prijavljuje ti 3.25gb jer je tolko 32bitni xp najvishe vidi ram a shto ti izbacuje fifa to neznam necu da lupam :)

ali mislim da je do rama ili do win-a ispravite me ako greshim

Ako je memorija ispravna nebi nikako smeli da se pojavljuju BSOD-ovi (mozda je nesto drugo u pitanju) bez obzira na OS.

Ovako :

Core2Quad Q6600
ASUS P5K
Kingston 4x1gb ram

Hvala unapred !

ako imas instaliran asus smart doctor i osd brisi to, zbog toga je meni izbacivao plavi ekran u XP-u dok na Visti radi ok. I ja sam isto mislio da je memorija, napajanje ali ne. Jebavao sam se mjesec dana, mjenjao module rama, sata kablove, napajanje, restart win-a 3x i dzaba opet plavi ekran. Kad sam sklonio OSD i Smart doc nije vise bilo plavog ekrana. Sad mi radi na riva tuneru na 620-1800 i vise se ne restarta.

Poslednja izmena:
Pa pise nesto MEMORY , zato sam i rekao to ...

Pa pazi , sada sam presao na "WinXP 64" . za sada nemam problema , a na "WInXP 32" je kada ulazim u fifu08 , bukvalno na pocetku izbacio plavi ekran i pisalo nesto "problem with memory" ili tako nesto slicno , ne mogu tacno da se setim , onda mi se kada sam stavljao Kaspersky (to jest KIS) izbacio greske isto nesto sa memorijem "memory could not be wtitten" ili tako nesto i onda mi pogasi sve zastitie iz KIS-a i restartuje mi komp ...

Isprobavao sam ja jos neke stvari , na primer probao sam onaj program "Gold Memory" , za 3 sata mi je bio nasao oko 11 gresaka ali je procitao 3.2gb rama umesto 4gb ...

Onda sam probao testiranje i sa "MemTest" i posle 3 sata mi nije izbacio ni jednu gresku ali je procitao 4gb rama , onoliko koliko i treba da procita ...

Eto , sada meni nista nije jasno , da li ja ne mogu da koristim 32-bitni win zbog previse memorije , ne moze lepo da ih iscita ili je to vec problem u samim memorijama , mozda ne valjaju , pojma vise nemam , testiram evo vec 3 dana , cas 64 stavim , cas 32 , 64 se ponasa ok , a 32 nema sanse ...

Pozdrav !

Poslednja izmena:
Stavi jedan modul pa ga testiraj i sa GoldMem-om i sa MemTest 86+. Pa onda drugi i tako redom. Znaci povadi sve module osim jednog pa testiraj jedan po jedan.

Vazi , probacu to , hvala ti !

Opet da kazem da upravo furam 64-bit XP i sve radi najnormalnije ... Naravno procitao je i 4gb ram-a :)

Vazi , probacu to , hvala ti !

Opet da kazem da upravo furam 64-bit XP i sve radi najnormalnije ... Naravno procitao je i 4gb ram-a :)

Nema to veze sa ramom, i koliko ga je procitao. Ram da ne valja ne bi radio ni na 64-bitnom. Vjerovatno ti neki program ne stima kako treba. Probaj uklanjat sve programe polako dok ne nadjes sta te zeza. Mene je zezao smart doc isto tako.

Poslednja izmena:
Da nije mozda neki drugi hardver ? :zgran:

Inace na 64-bitnom sam bio stavio taj OSD ili kako se vec zove , nesto za igrice od ASUS-a , brate ... kako je to smorilo igrice , bile su sa nekom deformisanom bojom :S

Onda sam to izbrisao i gle cuda , odose svi drajveri u vodu , i onda da se ne bi cimao da "krpim" 100 dana lepo sam opet uradio reinstall caskom i instalirao drajvere bez tog sr...a ...

Poslednja izmena:
Evo jos nesto da vas pitam , pre neki dan kada sam gledao nesto u biosu , lepo idem tamo da mi ne zapamti opcije posto sam bezveze gledao i kada sam sibnuo enter komp se ugasio da bi se posle nekoliko sekundi opet upalio ...

Evo sada sam isao restart da bi nesto uradio i kada je krenuo windows da se dize komp se opet ugasio i posle nekoliko sekundi se opet upalio ...

Sta moze da bude ?

pazi ako ti radi stabilno na XP 64, a restarta se na XP 32 vjerovatno je do softvera nekog. Nema mi logike da je neispravan hardver jer radi stabilno na XP64. Taj osd i smart doc su zesca ******. Brisi to pogotovo iz XP 32 i instaliraj Riva tuner 2.0.6 ili 2.0.5. A to drugo te nisam ni razumio kako treba. Restartuje ti se komp kad se dize XP 64?

Poslednja izmena:
Pa pazi , kada sam izlazio iz biosa komp se ugasio pa se sam upalio , onda kada sam posle nekoliko dana ulazio u winxp64 isto se ugasio pa se sam upalio :S

Poslednja izmena:
Pa pazi , kada sam izlazio iz biosa komp se ugasio pa se sam upalio , onda kada sam posle nekoliko dana ulazio u winxp64 isto se ugasio pa se sam upalio :S

Ono prvo je OK, tako i treba, ali ovo drugo nije.

Imas lepe komponente, a kakvo je napajanje? Vuku one dosta struje.

Poslednja izmena:
Napajanje je "Cooler Master Extreme Power 500W" , lik je rekao da mi je to sasvim dovoljno , sta znam (inace znam lika licno).

Pre nekih pola sata sam ga zvao da vidim sta bi moglo da bude , rekao mi je da je 99.9% graficka , kaze da se mnogo greje , a ja nisam stavio nikakvo dodatno hladjenje na nju , verovatno ce mi u subotu namestiti vodeno hladjenje na graficku , tako sam ga barem razumeo ...

Evo , upload-ovao sam sliku sa temperaturom graficke , da li je puno ili ne pojma nemam , temperatura je takva u stanju mirovanja ...

Prilozi

• 2007-10-30_220136.jpg
    2007-10-30_220136.jpg
    51.4 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Evo , upload-ovao sam sliku sa temperaturom graficke , da li je puno ili ne pojma nemam , temperatura je takva u stanju mirovanja ...

46 stepeni za GPU uopste nije velika temperatura za idle. Sa Rivom snimaj temp dok recimo igras neku igru pa igraj jedno pola sata i kad izadjes vidi temperaturu. Ne verujem da se graficka pregreva.

Onda nemam pojma stvarno ... nista mi nije jasno ...

E, vidi ovako,
imas lepe kompnente, verovatno si ih i lepo platio, pa zasto bi se ti vise drndao sa tim , sve je pod garancijom. Odnesi lepo "liku" gde si kupio i reci : Sredi mi ovo , desava se to i to.
Pa nek onda o svom trosku on ubacuje vodeno 'ladjenje ako ne zna drugacije. Bezveze da to placash kad za tu konfu nije neophodno. Nesto drugo tu nije u redu

GPU ti je ladan ko zmija. 8800GTS ide i do 75-80 ali ne brini nije to strasno. Jednostavno cip je vreo jer je takav i to je ok.
Nosi to u servis i reklamiram ako je pod garancijom!

Onda nemam pojma stvarno ... nista mi nije jasno ...

Možeš vrlo lako provjeriti da li ti je memorija felerična.
Editiraj boot.ini (MyComputer-> System Properties -> kartica Advanced -> Startup and recovery -> settings -> Edit)
- kopiraj zadnju liniju i na kraj dodaj /MAXMEM=2048, također promijeni ime boot entrya iz "Microsoft Windows XP Professional" u npr. "Windows XP 2Gb", snimi
Restartaj i odaberi novi boot entry (koji kernelu ograničava raspoloživu memoriju). Problem bi trebao nestati ako je sistemske prirode i vezan za kompatiblinost sa 4 GB memorije.

Ja isto imam 4Gb, i izgleda da driveri za Creative zvučnu imaju žešćih problema sa 4gb tako da sam na Windowsima uglavnom na /MAXMEM=2048 parametru. Na linuxu nisam imao tih problema ;).

Poslednja izmena:
Aha , ovo znaci proveravam na WinXp 32 koliko sam skapirao ?

Super , instaliracu na drugu particiju opet WinXp 32 pa cu da probam bas ovo da vidim da li ce se nesto promeniti ...

Inace kod mene je integrisan zvuk sa ASUS ploce , Realtek se valjda to cudo zove ...

Hvala ti matori , javljam sta se desilo ;)

Poslednja izmena:
....
Hvala ti matori , javljam sta se desilo ;)

setih se onog vica sa Mujom i medvedom. :cigar: Kad ga meda silovao u sumi
....
-Pa jel boli Mujo?
-Kako da ne boli, ne pishe, ne javlja se!

Evo da javim sta se desava :p

Instalirao sam opet znaci WinXp32 i stavio samo neophodne drajvere , za zvuk , grafiku i nesto za internet , ostale drajvere nisam stavljao tipa nesto za procesor i jos neke sitnice , za sada mi ne pravi uopste probleme , fifa radi normalno , kaspersky se ne buni ...

Znaci ako bude nekih problema stavicu onu liniju u boot entry pa ce vidimo kako ce se onda ponasati ali je za sada sve ok i bez toga :)

Hvala svima na pomoci !

Evo jos jednog pacenika koji ima ****** sa 4gb rama(kingston 800mhz ddr2) 2 po 2 rade super i testirane su.ploca msi p35 platinum .3d mark 06 prodje a 03 napola zacrni ekran i moras gasiti komp.posle tri paljenja i gasenja(po uputstvu)bios se vraca na default uz crvena slova da sam preterao sa klokom,a niko nista nije klokovao help..........bilo je i tripova iz gore procitanog texta(xp vidi samo 3.25 gb rama.dali bolje radi xp 64 bita? od 32-ke......

Ako imas 4GB onda da bi video i koristio sav RAM treba ti 64 bitni OS,inace pogledaj da namestis sam u BIOSu malo vecu voltazu za memaru,mozda ga to gusi.

kingston je 1.8v a u biosu po defaultu je 1.9v.do sad nisam koristio 64bit os kakav je i jeli sve stvari rade isto korektno kao i na 32 bitnom......konkretno mislim na igre.

Ja sam na Visti 64x mnogi uopste pljuju Vistu neki kazu da je ok,sto se mene tice meni je ok i ne bi isao na XP uospte no ima tu i tamo nekih problemcica sa Vistom koji se rese preko google-a,inace ako mene pitas bolje ti je da stavis XP 64x neko 32 bita,jer bi trebalo da ako imas dual core cpu da radi bolje bar tako kazu ali razlika nije neka osetna,mislim i na igre i ovako.
Inace sve ostale vizuelno je isto.
Sto se tice memare ako ti je na 1.9v i nista nije dirano onda je to ok,a sto nece da prodje 3dmark03....eh...iskreno ne znam,posto si reko da je sve na default...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno