Šta je novo?

problem sa racunarom i internetom

ZoxG79

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2008
Poena
320
Na pocetku da se odmah izvinim ako ovakav post vec postoji nisam pronasao:)

Znaci sta se desava, na mom racunaru od pre 3-4 dana se javlja zanimljiv problemcic, iz cista mira mi se prilikom startovanja racunara pojavio zuti trougao sa uzvicnikom na ikonici za mrezu. Posle mnogo razmisljanja i nerviranja sto net ne radi, cak su mi i serviseri iz SBB bili cisto da vide da nije do njih problem, probali su i drugi modem ali nista zuti trougao i dalje, pa je ustanovljeno da je kod njih sve ok i da je do mene tj. mog racunara, pokusao sam sve i svasta pa i do reinstalacije samog WIN (WIN7 64bit) ali nesto ne ide. Medjutim u cmd-u kod onih parametra prilikom ulaska u ipconfig i pod stavkom Physical Address mi se ispise onaj broj ili kako se to vec zove, pa taj isti broj ukucam u podesavanja od mreze u network conection u configure pa u Network Address i gle cuda net mi proradi. Ali mene zanima zbog cega sad to moram da rucno unosim te parametre i da li to nekako moze da se sredi tj. vrati sve kako je nekad lepo funkcionisalo.:d Inace sto se neta tice to kad radi, radi sve kako treba ali me samo jako nervira taj zuti trougao sto se pojavljuje, cak mi se i u toku kucanja ovog posta pojavio pa sam morao da uradim disable mreze pa ponovo enable da bi radio. E da napomenem, mozda nema veze, ali to mi se pocelo desavati nakon sto sam na svom racunaru probao neki wirless ruter mada iskreno tu nisam nista cackao oko nekih podesavanja i ne znam da li to ima neke veze sa tim ili ne ali mi je net radioi i nakon toga pa mi se posle par sati kada sam ukjucio racunar pojavio ovaj problem. Mada kako sam i napisao radio sam reinstalaciju win-a pa ne znam da li je moguce da ga je taj rooter zaglupio mislim na racunar. Nadam se da ce neko uspeti da me otarasi ovog glupog problemcica sto jako iritira!

Hvala unapred na pomoci:wave:

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da ti je modem direktno vezan za racunar preko ethernet porta? U svakom slucaju jako cudan problem. Ako ti je ranije radilo sve kako treba, a sada ne radi ni nakon reinstalacije windowsa, meni smrdi na to da polako crkava mrezna kartica na racunaru. Kada kliknes (desnim klikom) na konekciju, pa odaberes status, pa details, sta ti pise u trenutku kada imas taj zuti trougao?

Poslednja izmena:
Da modem je vezan preko ethernet porta zaboravio da napisem, nego evo sad probao da izbrisem one paremetre pa mi net radi normalno nema zutog trougla svasta sad me nervira sto nema tog zutog s..nja:) da vidim sta sve stoji u details
Samo da napomenem da sam cak probao da u racunar stavim posebnu mreznu karticu, ne ova sto je na ploci, i da tada takodje nije radilo.

Aj da pitam neko glupo pitanje jel moguce da neki virus zeza mozda sa D particije? nisam proveravao pa aj da upitam, ne mogu da verujem da nekad hoce da radi bez rucnog ubacivanja odredjenih parametara a nekad nece

Poslednja izmena:
Onda do kartice nije. Iskreno, nemam pojma sta je u pitanju. Pogotovo ovako napamet, bez nekih konkretnijih informacija/podataka. :)

E ovako posto sam u prethodnom postu napisao da net radi bez dodatnog rucnog ubacivanja podataka uradio sledece iskljucio racunar ali na prekidac od produznog pa ga ponovo upalio i mreza ponovo ne radi sve do rucnog editovanja kao iz prvog posta :)
a details sa zutim trouglom evo slike

Prilozi

• slika.jpg
    slika.jpg
    57 KB · Pregleda: 88
Ako uporedis tu sliku koju si okacio, sa istom slikom ali kada nema zutog trougla, da li ima razlike?

Iz nekog razloga nije pokupio default gateway (prazno je polje na slici koju si okacio). Sad jos samo da provalimo uzrok zasto se to desava :)

Poslednja izmena:
Da ima, evo slike, samo se na njoj ne vidi ono prvo sto pise sbb.rs posto sam morao da skrolujem da se vidi ostalo,znaci postoji ali se ne vidi :)

Prilozi

• slika 2.jpg
    slika 2.jpg
    66 KB · Pregleda: 63
Definitivno je problem sto ne dobijas automatski podatke za gateway. Ajde proveri da li ti je u okviru konekcije, kada odaberes tcp/ip (v4) properties, podeseno da automatski dobija ip adresu i dns automatski. Mada ne verujem da je to. Ovde kao da od sistema provajdera ne stizu potrebni podaci.

Jel imas neki firewall ukljucen? Da ti nisu dhcp portovi (67 i 68) zablokirani? Ako kojim slucajem ne skapiramo do 22h, proveri u 21:55 da li ce ti se pojaviti trougao tada, jer tada istice lease time.

imam comodo firewall, mada sam ga i ranije koristio pa se nije pojavio taj problem
posto nisam neki strucnjak za sve ovo sta to znaci lease time ? :)
ovo kod mene je fenomen nije problem ne razumem kako npr radi bez onog ubacivanja broja u Network Address pa kad racunar resetujem ili odradim shutdown posle toga radi normalno ali kad ga iskljucim na produzni ( kao da je nestalo struje :) ) on nakon paljenja i podizanja win-a s..be mrezu pa onda moram ponovo da ga rucno pokrenem
na linku http://192.168.100.1/reset sam odradio reset modema i posle toga proradio noramalno sve do "nestanka struje" :)
cudo nevidjeno :)

Sad sam opet uporedio ove dve slike koje si okacio. Ocigledno da u prvoj slici uopste nisi dobio podatke o DHCP serveru kablovskog provajdera. Dakle ili tvoj racunar pri startovanju nije poslao broadcast zahtev za tim podacima, ili ga je poslao, a nije dobio odgovor. Meni bi ovde najvise licilo na to da ti je blokiran dhcp port, ali posto si tek reinstalirao windows, to je malo verovatno. Ovo bi sve trebalo da radi automatski i bez problema na svezoj instalaciji OS-a, zato mi i jeste sve cudno.

Aha, znaci ipak imas neki firewall. Ajde molim te prvo proveri da nisu zablokirani portovi 67 i 68. Zaboravi za sada lease time, to me je zanimalo samo da li ces ostati bez neta kad istekne vreme na koje ti je dhcp server iznajmio adresu, tj. da li ce uspeti da je produzi.

Tj. najbolje bi bilo ako bi uspeo da uradis sledece: nateraj racunar da opet dobije zuti uzvicnik, zatim u potpunosti iskljuci firewall (i taj Comodo, a proveri i da je onaj od windowsa iskljucen), i onda resetuj racunar pa vidi da li ce da pokupi adresu sa dhcp servera.

... pa kad racunar resetujem ili odradim shutdown posle toga radi normalno ali kad ga iskljucim na produzni ( kao da je nestalo struje :) ) on nakon paljenja i podizanja win-a s..be mrezu pa onda moram ponovo da ga rucno pokrenem

Inace ovo se moze objasniti lako ukoliko ti je na istom produznom i modem :) I onda ti iskljucis iz struje sve, upalis racunar, a modemu obicno treba malo duze da se sinhronizuje...i racunar pokusa da posalje broadcast zahtev za dhcp-om, i naravno ne dobije nista jer modem je jos neaktivan :)

E ovako svasta se desavalo :) dok me nije bilo
Kao prvo uradio sam uninstall comoda i kad sam resetovao racunar nista od mreze, jedina razlika sto na ikonicu od mreze nije bilo zutog uzvicnika nego samo crveni iks, ali ni posle rucnog podesavanja neta nije bilo kako pojma nemam
zatim instalirao ponovo comodo i racunar oma nasao i uspostavio vezu sa internetom...sad mi nista vise nije jasno meni internet nece da radi bez comodo firewall-a? svasta :):) mada i kad je win bio instaliran pre nego sam stavio comodo, isto nije radilo a i kao sto sam vec napisao ranije je je sve funkcionisalo bio firewall ili ne :) i da onaj win firewall je iskljucen

radi i bez comoda ali sad sam uninstall radio kad je mreza funkcionisala kada nije bilo onog zutog :) u sustini sa i bez njega se ponasa isto (ima i onaj zuti djavo:) )tako da nije ni do firewall-a znaci kako iskljucim racunar na eto prekidac od napajanja sve se zezne pa onda proradi sa rucnim podesavanjem

Poslednja izmena:
Inace ovo se moze objasniti lako ukoliko ti je na istom produznom i modem :) I onda ti iskljucis iz struje sve, upalis racunar, a modemu obicno treba malo duze da se sinhronizuje...i racunar pokusa da posalje broadcast zahtev za dhcp-om, i naravno ne dobije nista jer modem je jos neaktivan :)

a kako kad modem dodje sebi:) racunar onda ne uspostavi kontakt sa njim ?

inace sad sam probao samo da iskljucim raunar na onaj prekidac od napajanja i odma se mreza s...ala modem bio ukljucen non-stop :) kao da ga nesto zezne prilikom gubljenja napona ne razumem bas

Poslednja izmena:
Ne shvatam bas sta hoces da me pitas :)
Ali ajde ovako, da napisem ceo postupak sta se desava kad palis racunar (pretpostavljam da je modem ukljucen nesto duze vreme i da je 100% sinhronizovan).
Dakle, kad upalis racunar, on mora nekako da dobije svoju IP adresu od ISP-a, kao i gateway IP adresu preko koje komunicira sa ISP-om (i DNS adrese takodje, ali one su za sada nebitne). Da bi to dobio potrebno je da kontaktira DHCP server. Posto u ovom trenutku on jos uvek ne zna ni adresu DHCP servera, morace prvo po nekom unapred dogovorenom nacinu da se "prijavi" i kaze "meni treba adresa dhcp servera". Taj unapred dogovoreni nacin je sledeci: racunar salje broadcast zahtev (na rezervisanu broadcast adresu 255.255.255.255) da mu se DHCP server javi. I sad da ne ulazim skroz u detalje, jer nisu bitni, ali mozemo reci da kada DHCP server na mrezi vidi da neko trazi zahtev za njegovom adresom, on ce mu je i poslati. Na taj nacin nas racunar je dobio adresu DHCP servera, a samim tim ima od koga da dobije i svoju IP adresu, gateway itd.

Tvoj problem je sto tvoj racunar ne dobija ovu DHCP adresu, kao sto mozes videti iz prve slike koju si okacio. Ja sam sumnjao da firewall pravi problem, ali eto, po testovima koje si sproveo izgleda da to nije problem. Takodje, ne znam da li si probao pre paljenja racunara da uvek pustis modem jedno par minuta da radi, kako bi sigurno bio spreman? Ovo verujem da si uradio kako treba, tj. mislim da nije problem, jer si rekao da tebi nekada i u sred rada na racunaru se sam od sebe pojavi uzvicnik.
Takodje da te pitam, da li imas mozda jos uvek onu drugu mreznu karticu u racunaru? Mozda racunar pokusava da salje broadcast zahtev na pogresnu mreznu karticu, pa zato ne dobijas IP adresu DHCP servera, jer na toj drugoj mreznoj kartici je ne moze ni dobiti. Ako nista od ovog ne predstavlja problem, onda jedino ostaje da je hardverski problem (mrezna kartica, kabl od kartice do modema, ili modem).

Modem nije probao drugi kad su bili ovi iz SBB-a, a i probao sam da nakacim laptop, od drugara, tu net sljaka odlicno nema ovih glupih problema. Inace probao i to prilikom paljenja racunara da sacekam da bude spreman za rad
Kabl probao da zamenim isto se ponasa.
Sad cu probati da stavim mreznu u kuciste pa da vidim jos jednom sta se desava, i da iskljucim ove sa ploce u bios pa da vidim tako
Onda jedino ovde nesto mrezna na ploci mozda stvarno zeza pa ne odradjuje kako treba

Pre nego sto to uradis, uradi ipconfig /release is command prompta. Dakle sada dok ti interner radi, otkucaj ovu komandu kako bi kasnije sprecio eventualne probleme. Kad ukucas tu komandu, izgubices konekciju sa netom. Onda ugasi racunar i modem, podesi to u biosu sta ti treba, zameni mreznu, povezi kablom mreznu i modem, a onda upali modem, sacekaj koji minut, pa onda upali PC.

evo samo da potvrdim da je izgleda mreza na ploci otisla, posto sam ubacio posbnu karticu i kod nje sljaka sve kako treba bar za sada:) sa svim onim cakama sto sam radio nije se zaglupilo
mada dobra stvar je sto mi je ploca pod garancijom jos samo kad bi mi prodavac priznao ovo kao falinku pa da zamenim za novu ali realno mreza na jednom ulazu ne radi uopste a na ovom drugom pravi probleme zbog kojih sam smrsao bar kilu :):) mozda i uspem da zamenim ali nisam bas siguran

Otkucaj ovo ipconfig /release u promptu, pa kad se konakcija izgubi restartuj racunar, da vidis da li ce problem da se vrati :d
U svakom slucaju drago mi je ako je problem resen. :)

Otkucaj ovo ipconfig /release u promptu, pa kad se konakcija izgubi restartuj racunar, da vidis da li ce problem da se vrati :d
U svakom slucaju drago mi je ako je problem resen. :)

Probao, i posle restarta sve radi jos bolje nego ranije:d
znaci ipak je ploca tj mrezni ulazi na njoj uf jos samo da uspem nesto sa garancijom bilo bi super ,)
tebi hvala sto si u predhodnih par sati trpeo mene i moje probleme hehe
Pozdrav :wave:

Bench solidarnost. Jako retka u ovim teskim vremenima...

Nazad
Vrh Dno