Šta je novo?

Problem sa racunarom, gremlini

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
Znači ovo se ni gremlinima ne može pripisati!

Drugi put već dižem sistem u zadnja 24h, i naravno opet pada (XP SP2), inače ne bih ni postavljao ovu temu. Računar je XP1700+ (klokovan, ali stabilan, i da je na defaultu isto se dešava), Asus nF2 A7N8X-E Dlx, 2GB DDR, 160GB WD ATA i 250GB WD S-ATA, SB X-fi Music, dodatna USB kartica i trenutno i dodatna mrežna (ali ne pravi razliku) i napajanje LC 550W. Od periferija tu su: HP1020, Mustek skener, Genius web kamera, BT dongle, ATI RW daljinac... Odmah da kažem da sam probao i različite produžne kablove i utičnice, pa struju otpišite (živim u zgradi sa dobrim instalacijama).

Probao sam sa zamenom: napajanja (kinesko od 500W, ranije probana zamena), CPU-a (drugi 1700+), grafičke (PCI grafika), memorije (druga marka i veličina), ATA kablova, a pre ove ploče u računaru je bila DFI nF2, koju sam zbog delimične neispravnosti morao da zamenim. Sve komponente su radile zajedno pre ovog problema na staroj ploči, a i na novoj ploči oko jedan dan, a posle su počeli problemi.

Prvo dizanje sistema urađeno je jutros, stavljeni svi drajveri, nešto od programa i posle nekog vremena desilo se da se sam od sebe resetuje, što je imao običaj da radi na staroj ploči. Došlo je do te mere da se resetovao oko minut po dizanju sistema, nekad ranije, nekad neki minut kasnije. Dođe mi drug, donese te delove ranije pobrojane i isprobamo na toj instalaciji, simptomi isti.

Format C: i sve od početka. Cela instalacija gotova za ~20min bez ikakvih problema i zaustavljanja, simptomi od samog početka isti. Samo ovog puta nismo ni drajvere uspeli da instaliramo do kraja. Proverili smo zadnjih par drajvera koje smo instalirali (mreže i S-ATA kontroler), ništa se ne menja. Ubacivao drugu mrežnu... isto. Virus sigurno nije, jer nisam ništa sem softvera da fabričkih diskova instalirao, niti pristupao nekom drugom sadržaju HDD-ova. Instalacija operativnog sistema je dobra, već zadnjih par instalacija i duže vremena koristim isti disk.

Podizao sistem u safe modu... isto (reset posle minut-dva). Ono što sam primetio je da SpeedFan isprovocira ranije resetovanje računara, ne znam da li bih to pripisao problemima ploče ili HDD-a.

I ostavio sam najlepše za kraj :S: Evo me, sedim za tim istim računarom, koristim live instalaciju Windowsa (tj. miniPE) i sve radi već par sati, sve testove vezane za procesor, memoriju, diskove... prolazi, a ja samo čupam kosu od nervoze.

Računar je moj, treba mi za rad i više ne znam šta da mu radim. Pomozite! :smash:

Shto nisi nabo josh 10 nekih gluposti koje ti nikad nece trebati :)

Sve pocupaj iz kompa i ostavi samo plochu, procesor, jednu memoriju, grafichku i DVD. Ako to radi, dodaj neku komponentu i tako jednu po jednu i bice ti jasno shta ti resetuje komp..

Poslednja izmena:
memoriju sam menjao, puca odmah na isti način kao i sa starom, u safe modu ne diže drajvere (zar ne?), pa dodatni hardver ne pravi problem i kažem ti da sedim za istim računarom i koristim ga sa CD-a...

Ali da ti izađem u susret, pošto ionako ništa ne gubim, opet ću instalirati sistem...

odradi hdd regenerator, ako ima bed sektora to ti je to. stavi drugi hdd i vidi sta se desava!!!!? pozzz

HDD sam testirao WD Diagnosticom (iz miniPE-a), ATA HDD imao je 4kb bad sector-a(nastalih usled čestih padova sistema), ali su "opravljeni", sem toga oba HDD-a po SMART-u su ispravna 100%

Evo me na novom sistemu, videćemo koliko će ovaj potrajati. Za sada sam samo mrežu instalirao od svih drajvera...

Lepo su ti rekli da se "ratosiljas" te silne periferije i ostavis minimum hardvera.
Imao sam tu plocu,kod prijatelja i pravio joj je problem Sound Blaster Live [ne znam tacno koja je verzija,secam se da je imala i firewire na sebi]. Isto tako se se desavale neke cudne stvari,ali je posle njenog izbacivanja i ukljucivanja integrisane,sve to prestalo.
Flesovao sam i bios,na poslednji sluzbeni. Ta ploca je bila vrh tadasnjeg NForce2 Ultra cipseta,ali se dosta njih zalilo,na kojekakve probleme.
Mislim da je kljucno i to sto koristis maksimum memorije koju prima ta ploca.
Takodje mi nije jasno zasto koristis jos jednu mreznu kartu,kad ta ploca [ako je to ta?] ima vec dve [2!] integrisane??
pozz
dodatak:posle poslednje reinstalacioje,imali smo problem sa Epson scanerom,ali je to reseno sa novijim drajverom.

Poslednja izmena:
Evo sad je u ploči baš minimum hardvera i periferija, polako uključujem jedno po jedno i čekam da vidim šta će izazvati nestabilnosti, ali za sada je bez problema...

Live mi stoji sa strane, a sa X-fi ću uskoro videti kako se slaže. Resetovao mi se i bez X-fi kartice, pa mislim da neće biti problema.

Ploča prima do 3GB, dakle to sigurno nije problem (a i sa 1GB se resetovala). Za sada tipujem na glupu USB expansion karticu, ali sačekaću sa presudom.

Nego da ne tupim dalje, javiću...

EDIT: još jedna mrežna bila je tu čisto zbog testiranja. Bios je verzije 1011

Poslednja izmena:
tih 4 ti je sada 10 najverovatnije!!!!! ako imas stavi neki bez bs pa vidi sta se desava!!!!!! bas me zanima pozzzzzzzzzzzzzzzzzz

memoriju sam menjao, puca odmah na isti način kao i sa starom, u safe modu ne diže drajvere (zar ne?), pa dodatni hardver ne pravi problem i kažem ti da sedim za istim računarom i koristim ga sa CD-a...

Ali da ti izađem u susret, pošto ionako ništa ne gubim, opet ću instalirati sistem...

Pa nije fora u menjanju memorije, vec u tome da imash 20 komponenti i periferija i neshto se garant kolje sa nechim. I to se reshava sistemom "obrnute eliminacije" kao shto sam objasnio :)

Da je HDD, ne bi se resetovao komp, nego bi se zaglupljivao.

I ja sam godinama koristio A7N8X Deluxe plocu sa brdom periferija, hardova, overklokovanu.....i vremenom su se javljale sve cesce i cesce nestabilnosti. Te nece sa puno hardova, te nece sa tim klokom i tako dalje. Vec sam i pisao ranije negde o tome. Jedino je htelo da radi na default vrednostima, a i tada je umelo da resetuje u proseku jednom nedeljno iz cista mira. Sve komponente su radile super u drugim masinama odvojeno, ali skupa nikako nakon 5 godina koegzistencije.
Posto sam tako pogubio zivce, a masina je vec dobranih 2 godine radila kod sestre u sobi(ja sebi kupio novi) i ona kukala da joj sredim jer nesto 'ne radi kako treba'.....oglasi su resili posao.
Znaci prijateljski savet - u pitanju su komponente koje jos uvek imaju prodju u konfiguracijama po Srbiji - nekom treba procesor, nekom Socekt A ploca, nekom RAM.....i mozes da rasprodas masinu jako lepo, a da ni ne vidis kupce. Ja sam se tako ratosiljao AGP 7800GS karte, A7N8X Deluxe ploce, Bartona 2500+, 2GB DDR1 RAM-a, Volcano 12 TT coolera...za nekih 11000din na leto. Jeste trajalo 2-3 nedelje rasprodavanje ali su se javili ljudi iz Mladenovca, Uzica, i nekih malih mesta po Srbiji da to kupe po OK ceni (25E ploca, 15E procesor i tako dalje) - i sve je bilo naravno ispravno. I niko se nije zalio ni na sta, ali kapiram da su to ljudi koji su imali jedan hard, a ne 6 kao ja i nisu klokovali sve zivo. I onda sam kupio neki Athlon X2 sa finom plocom i 2GB DDR2 i sve veselo i lepo radi i seka prezadovoljna. Ja pogotovu.

Ipak je to hardver na zalasku upotrebe narocito ako si ga klokovao...electron migration efekat radi cudo u toku 5 godina koriscenja...ako imas sredstava i volje - resi se komponenti pojedinacno i kupi novu konfu. Sta god da uzmes sada bice bar 4 puta brze od tog sto imas. I ja sam se tako busao sa super masinom koja mi je kidala zivce sve vise i vise, pa sam presekao i hirurski resio problem :) Jeste nostalgija i sve to, ali treba biti realan.

PS. Da sam recimo hteo da prodam masinu u komadu niko normalan mi ne bi dao 100+ EUR za nju jer ne vredi toliko, ali iz delova jako lepo moze da ode jer ipak su to bile svojevremeno najbolje komponente na trzistu. Srecno sa resavanjem problema ;)

Poslednja izmena:
a izgleda da sam razlog problema našao... ali ne i rešenje. A evo i razloga resetovanja - SATA HDD. Kad ga otkačim sve radi normalno, ali prikačen izaziva reset sistema ubrzo po dizanju Windowsa. E sad nek mi neko objasni zašto miniPE radi normalno sa ovim HDDom, a Win ne? Jedino što sam primetio je da je pri testiranju protoka pod miniPE postizao okruglo 15MB/s, ni MB manje ili više tokom celog testa. SMART kaže zdrav?

Na njemu se nalazi jumper da bi radio po sata1 standardu, jel da ga skinem?

Ma žao mi je da prodajem komp, a radi dobro. Da ga sad pokušam sastaviti, teško bi mi to pošlo za rukom. Emotivno sam vezan :)

Ta ploca ima na sebi Silicon Image 3112 kontroler koji je i mene zezao....updateovao sam mu BIOS ali i dalje je prepoznavao hard diskove samo do 500GB kapaciteta. Imao sam i PCI SATA karticu sa Silicon Image 3114 chipom...isti slucaj, ali na njoj nisam ni mogao da updateujem BIOS. A meni je restartovalo kada bih imao ustekana dva IDE harda i dve optike. U najboljem slucaju bi ih sve prepoznala ploca, ali pod sistemom se nije videla jedna optika. Pisao sam cak i po nvidija forumima...pomagali mi kojekakvi gurui....pa sam problem zaobisao stekanjem SATA hardova...da bi se kasnije javio problem stabilnosti samo kad je bio jedan IDE hard i dve optike....e tada sam prestao da budem emotivno vezan! A posto me je podsecao komp na studije i diplomiranje i mucenje po ETFu.....lako sam prelomio da ga se resim da me ne podseca na sve to :D

PS. Meni je 3 godine radio RAID 0 sa 2x160GB Maxtor SATA drajva....i onda je jednom zveknuo i pogubio sam neke podatke. Hardove iskenirao i proverio i sve bilo OK. Za svaki slucaj sam ih prodao i ubacio druge .....i opet nisam mogao da imam stabilan RAID 0 iz ko zna kog razloga. Tako da se u tvojoj prici pomalo prepoznajem.....

Poslednja izmena:
ja još uvek studiram, tako da se još neću odvajati od kompa :)

A probleme sam imao i na staroj ploči, tako da je možda ipak do HDD-a, ali proveriću i to.

pe ti se podize iz rama! vidi na ploci da li je sata1 ili sata2!? ako je sata1 ostavi ako je sata 2 skini (ili stavi na sata2)! i jos nesto kada na hddu pukne labela on se resetuje!!!!!!!!!

Znam da se PE podiže iz RAMa, ali ja sam sa ovog HDDa u PEu prebacio preko 100GB podataka. Polako, to mi je sad najmanji problem, treba vratiti sve periferije koje sam počupao :)

A posle ću da gledam da li je sa ili bez jumpera :D

pa moja Milka čokolada nije imala zube u sebi, tj još uvek ih nema :D

Dakle, na koga glasi Milka, na driver-a (i njegovu metodu "obrnute eliminacije") ili GloryHunter-a (hvala za detaljno objašnjenje :wave:)?

P.S. za 5 banjalučkih je kasno, ali piva još ima :D

ma da vazno da si to resio! da je sata kontrolre na ploci ne bi ti ni video hdd!!! reko sam ti da je do hdda :)

ali nisi tipovao na pravi :D ATA hdd imao je bed sektore i eto ga, živ i zdrav :)

ma i S-ATA problem sam rešio, u pitanju je bio loš drajver :S: updateovan je BIOS na zadnju verziju, a sa njim i S-ATA BIOS (da se tako izrazim), ali sam stavljao drajvere koji su došli na instalacionom disku i eto problema.

hvala svima što su se javili, a ako neko hoće čokoladu, nek se javi na PM :D

Uvaženi prijatelji forumaši,

Imam problem s pokretanjem računara.Naime,na računaru imam godinama instaliran Win XP OS,i uz to odlučio sam instalirati i Win 7. Moj problem je nastao poslije nekog vremena.A problem je taj,sto kad podižem XP on se restartuje u nedogled.

Nijesam neki stručnjak,maltene početnik sam.Prva misao mi je bila provjeriti ispravnost HDD-a.Testiraa sam ga preko Hirens Boot-a,i nije pronadjen neki loš sektor.Uz to, RAM sam istestira,sve je u redu.Windows 7 koristim regularno,tu je sve ok,i s Windows 7 imam pristup particijama na kojima je instaliran XP.Tu je sve ok,ali XP nikako da se podigne samo vrti boot.

Volio bih od vas dobiti neki savjet što mi je činiti,uz to i radovalo bi me ako bi mi neko mogao opisati prirodu mog problema,naravno ukoliko je to moguće i ako sam vam dao dovoljno informacija o dijagnozi računara da biste to mogli znati.

Unaprijed hvala

Ne restartuje ti se računar, nego vrti boot na WinXP, je li tako? A da li ti je problem nastao odmah nakon što si instalirao i dodatni OS, Windows7, ili su oni radili uporedo neko vreme, pa se tek posle javio problem?

Verovatno si instalirao oba sistema na istoj (C:) particiji?

Nemogu da se istaliraju 2 sistema na jednoj particiji, može samo da se upgrejduje ili zameni.

*Ne mogu

Zato i kazem, verovatno mu iz tog razloga ne dize XP. Inace, mozes ako promenis ime foldera, ali nije to to opet.

U pravu si BOJANAMIKI...stalno vrti boot.....i tacno je to sto si rekao,neko vrijeme su sasvim u redu radili zajedno...pa je bukvalno odjednom nastao problem koji sam naveo....naravno da nisu na istoj particiji.....XP je na C particiji, na E particiji su mi podaci.....a na drugi disk mi je Win 7

Nazad
Vrh Dno