Šta je novo?

problem sa prostorom

mikac79

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
619
Imam XP proffesional

Na C particiji mi se javlja manjak slobodnog prostora od 1,5 GB.Sto ce reci kad selektujem sve file-ove i foldere dobijem velicinu koja je manja od one kada udjem u disc properties za 1,5GB.:cuss:

Mozda ti je ukljucen Hibernate support. Ako ga ne koristis iskljuci doticnu opciju i dobices nesto prostora.

To je normalna pojava...Kao shto neko reche : Hibernate ; System Restore...Ali treba imatu u vidu da shto je stariji system (duze instaliran) sve vishe i vishe prostora krade !!! Kod mene su svi windows shitovi poput SysRes i Hib. iskljucheni ali vremeom se bash primecuje da je sve vishe i vishe prostora koji "fali" !!! Tako da ima tu josh neshto ???:beat:

Genghis Khan je napisao(la):
To je normalna pojava...Kao shto neko reche : Hibernate ; System Restore...Ali treba imatu u vidu da shto je stariji system (duze instaliran) sve vishe i vishe prostora krade !!! Kod mene su svi windows shitovi poput SysRes i Hib. iskljucheni ali vremeom se bash primecuje da je sve vishe i vishe prostora koji "fali" !!! Tako da ima tu josh neshto ???:beat:
slack?
pređite na ntfs :beat:

Isprazni kantu za djubre 🙂
Salu na stranu, fizicki obrisi kantu sa hard disk ali kad budes brisao stisni shift.

I isprazni temp direktorijum.

ok

shvatio sam poentu hvala

mikac79 je napisao(la):
Imam XP proffesional

Na C particiji mi se javlja manjak slobodnog prostora od 1,5 GB.Sto ce reci kad selektujem sve file-ove i foldere dobijem velicinu koja je manja od one kada udjem u disc properties za 1,5GB.:cuss:

Cekaj, jel ja dobro kapiram ili ti je sistemska particija samo 1.5 GB? 😕 To je extra malo....

Ili ce ipak biti da si kraci za 1.5 GB..

Sam $Windjows jede sve vise i vise prostora..... npr. screensaveri se kopiraju u Win dir, onda pozadine..... Gotovo sve personalizacije se tamo trpaju..cookies... onda Temp int. files (imao sam slucaj na jednoj masini da je IE ovde napucao punih GB! - covek voli XXX 😀 )

I cini mi se da niko ne spomenu mogucnost da je MBR ostecen... i da zbog toga nepravilno prijavljuje free space... onda poteraj i full scandisk.

Ah, da zaboravio san internet temp files (IE, Opera, Navigator...):wave;

Kada se pogleda map drive-a iz diskeepera postoji kod mene na D particiji koja nije sistemska reserved space (zeleno srafirano) ? sta je to. Iskljucen je hibernation, a restore point uvek drzim na poslednjem. Obe particije i C i D su NTFS. Pagefile. sys je naravno na C. Inace XP rezervise za pagefile.sys 1.5 puta sistemsku memoriju. Ja imam 512, pa mu to dodje 725 MB. Ako neko ima 1GB RAM-a uzece mu 1.5 GB za swap - strasno !!

To zeleno ti je vjerovatno MFT space - to ti je prostor koji NTFS particija rezervise za neke svoje potrebe. ne razumijem se puno u to al znam da ga ima svaka NTFS particija/disk. Ovo ne znaci da je ovaj prostor neupotrebljiv.

Swap mozes podesiti na bilo koju velicinu, pa i 0 Mb (znaci da ga nema). Win ti ponudi "recommended" velicinu, ali ona zauzima (po mom) misljenju previse prostora za sve koji imaju 512Mb RAM-a i vise. Ja radim svasta na masini (w2k) sa 512 Mb RAM i pagefile.sys mi je podesen na 256Mb i nema nikakvih problema. Moja ti je preporuka da smanjis pagefile ako ti zaista nije potreban toliki (a vjerovatno nije).

vizionar je napisao(la):
Swap mozes podesiti na bilo koju velicinu, pa i 0 Mb (znaci da ga nema). Win ti ponudi "recommended" velicinu, ali ona zauzima (po mom) misljenju previse prostora za sve koji imaju 512Mb RAM-a i vise. Ja radim svasta na masini (w2k) sa 512 Mb RAM i pagefile.sys mi je podesen na 256Mb i nema nikakvih problema. Moja ti je preporuka da smanjis pagefile ako ti zaista nije potreban toliki (a vjerovatno nije).
Svakako da se Swap moze smanjiti na zeljenu veliciniu a po mom misljenju neki optimum predstavlja pagefile isti kao i kolicina RAM-a... Reccomended velicina od 1.5x vise je iz razloga ukoliko se masina toliko preoptereti da je zaista potrebno toliko... :wave;

Nazad
Vrh Dno