Šta je novo?

Problem sa pregrevanjem 4850

gotrunx

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2008
Poena
301
U pitanju je Gainward HD4850 TV DD 512 DDR3. Na kartici je u ovlascenom servisu zamenjen ventilator za malo veci, ali kartica i dalje izgleda isto jer je ventilator par milimetara veci i staje u isto "kuciste" koje preklapa grafu.

Naime, kada je activity 0% temperatura je 69C i kuler radi oko 65%.
Kada igram neku igru, tj activity je 100%, tada temperatura ide do 105C iako je kuler na 100%. Trenutno mi kuciste stoji poluotvoreno (jedan bocni poklopac je sklonjen) jer mi je pre toga na 0% activity temp bila oko 74C, a ventilator na 75%.
Nemam ventilatore po kucistu jer imam neko RexPower napajenje od 450W (dobijeno uz KME kuciste), pa su mi sva 3 4-pinska kabla zauzeta.

Koliko sam citao po netu, ova kartica je poznata po tome sto se dosta zagreva, ali sam takodje procitao da je sve preko 100C vec mnogo za karticu koja nije OC.

Moju konfiguraciju mozete videti u potpisu. Nista nije OC.

Karticu sam kupio polovnu od lika koji je ima 2 ventilatora na kucistu i gamin2 unutra i koji mi se kune da njemu nije prelazila preko 85C na igrama.

Da li treba da preduzmem nesto povodom ovoga i sta? Da li da kupim neko bolje i jace napajanje, pa da na njega prikljucim jos 2 ventilatora (80mm i 90mm jer za toliko imam mesta u kucistu)? Da li da ostavim kuciste ovako otvoreno i da se molim da se nista nece desiti? Ili nesto trece?

Kartica super radi, tera po par sati Fallout 3 na max na 1680x1050, ali se i posle 10 min NFS Most Wanted (isto max, ista rezolucija) zagreje na istu temp (105C) i onda je odrzava.

Hvala unapred na pomoci.

Imam istu kartu i nema druge nego da zamenis celokupno hladjenje stavis novu pastu i udri...e sad za koje hladjenje ces se odluciti zavisi sta hoces i sta mozes da prijustis...

Evo ja sam uzeo pre 2 dana COLER MASETER Coolviva PRO SE za 2200din smontirao i prezadovoljan sam, MNOGO TIHO a temperature su oborene vrtoglavo 37C u praznom odu, a max opterecena ne prelazi 58C

Da li kartica ima referentno hladjenje ili je dual slot.
Ako je dual slot ne bi trebalo da ima problem sa haldjenjem.

Rado bih stavio drugo hladjenje, ali zar time ne gubim garanciju?

@Bojan
Imam referentno, valjda :). Izgleda isto kao novo.

Kako izgleda kartica u odnosu na ove dve slike. Na prvoj je kartica sa referentnim hladjenjem a na drugoj je gainward-ova kartica sa dual slot hladjenjem.

Prilozi

• ATI Radeon HD 4850.jpg
    ATI Radeon HD 4850.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 57
  • Gainward-HD4850-512MB.jpg
    Gainward-HD4850-512MB.jpg
    23.7 KB · Pregleda: 50
Kako izgleda kartica u odnosu na ove dve slike. Na prvoj je kartica sa referentnim hladjenjem a na drugoj je gainward-ova kartica sa dual slot hladjenjem.

Pa, kao ova leva (tj prva slika). Ova druga mi lici na GS. Poludeo sam danas i odneo je nazad u prodavnicu (sto i nije bio mudar potez jer je petak :d ) i rekli su mi da ce videti zasto se bas toliko greje, pa cemo onda razmotriti sta da se uradi po tom pitanju.

Ali mene i dalje zanima, sta da radim ako mi ne daju novu karticu. Da li moram da uzmem neko jako napajanje, stavim na kuciste 2 ventilatora i hermeticki ga zatvorim ili da pljunem par crvenih (kao korisnik Playboy) i stavim neko bolje hladjenje na nju? Ili cu morati obe stvari da uradim?

Cisto da znam sta da im kazem kad mi se jave.

Poslednja izmena:
Ova druga kartica ima slicno hladjenje kao GS samo nema heatpipe-ove i inace je ista po karakteristikama kao i referentna osim sto ima dual slot kuler, ja sam je uzeo i ima mnogo dobro hladjenje dok ovo kucam 27c sa otvorenim kucistem.
Sto se tice tvog problema probaj da nekako sa nekim kompresorom izduvas prasinu iz kulera, ako je ima. Ako i to ne pomogne najbolje resenje je da kupis neko bolje hladjenje za karticu. I jos nesto to napajanje rexpower gledaj da sto pre zamenis za neko kvalitetnije.

Poslednja izmena:
Nezna mkako ali meni grafika radi udefault modu na 83C sa automtski podesenim ventilatorom,a u igricama ide i do 89C???Za sad mi masina radi ok nista nuje clokovano?

@Bojan
Hvala na pomoci. Videcemo sta jave iz servisa. A sto se tice napajanja, to je prvo na spisku za upgrade cim resim probleme sa grafom.

@kraljrtg
Dok sam trazio resenje za moju 4850, procitao sam na nekom forumu da jos neki ljudi imaju istu situaciju sa tom tvojim karticom. Visoka idle temp, a mala razlika izmedju nje i load temp. Da li je to normalno ili ne, nemam pojma, ali tvrde da igraju sve na max i da nema problema.

Ma ima da ti daju novu,nemoj uopste da pristajesh na druge solucije jer ocigledno da sa tim hladjenjem nesto nije u redu ili ti je kartica puna prashine.

Zovu me danas iz servisa i kazu mi da sa karticom nema problema jer radi normalno.

Odem do servisa da se licno uverim u to i vidim da su je prikacili na konfiguraciju slicnu mojoj, cak je bilo i bez kucista, pa su uslovi bili isti sa mojim otvorenim kucistem (samo je kod njih u prostoriji oko 5C niza temperatura zbog klime).

Kartica u idle 61C, kuler na 45%. Gledam i cudim se jer ne mogu da skontam sta je u pitanju. Jedina razlika izmedju tog sklopa i mog je napajanje. Oni su imali Blueberry od 500W, sto ipak jeste bolje od mog napajanja. Pokrenu 3DMark05 i temp ne ode preko 75C.

Pitam ih sta su radili i rekose mi da nisu cak ni prasinu duvali iz nje.

Nista, pokupim ja svoju karicu i odem kuci da je isprobam.

Dodjem i pustim je sat vremena u idle... 62C/48% kuler... WTF?
Ukljucim igrice koje sam pomenuo u prvom postu (obe na 1680x1050; AA, AF i ostalo na max)... Temp nije presla 80C, a kuler je isao do 75% (posle pola sata igranja).

Sad skidam 3DMark06, da vidim kakve ce rezultate dati i koliko ce je zagrejati, ali izgleda da je proradila normalno sama od sebe. E sad, koliko dugo ce raditi normalno... Pitanje je. Nisam nista naucio iz ovoga, ali sta je - tu je.

Bitno je da sad radi kako treba, pa cemo videti koliko ce to da potraje. U svakom slucaju cu poslusati Bojana i promeniti napajanje cim stignem. Mislim da ce Chieftec APS-550S biti dovoljno.

Hvala puno jos jednom svima na pomoci i savetima.

Poz :wave:

Poslednja izmena:
Kartica u idle 61C, kuler na 45%

ne bih da ti kvarim zabavu, ali imam isti takav gainward i dok mu nisam zamenio hladnjak radio je na 36C idle na 21% obrtaja ventilatora i bio nesnosno bucan u bilo kom rezimu.
jel imas neku karticu odmah pored graficke (npr. zvucna ili tv tuner) koja bi mogla da zezne protok vazduha? na techreportu su imali takav problem sa asus karticama.

ne bih da ti kvarim zabavu, ali imam isti takav gainward i dok mu nisam zamenio hladnjak radio je na 36C idle na 21% obrtaja ventilatora i bio nesnosno bucan u bilo kom rezimu.
jel imas neku karticu odmah pored graficke (npr. zvucna ili tv tuner) koja bi mogla da zezne protok vazduha? na techreportu su imali takav problem sa asus karticama.

Imas isto fabricko hladjenje kao i ja (referentno)? Moj nije uopste bucan, do 50% se ni ne cuje cak i kad je otvoreno kuciste.

Odmah ispod nje mi stoji Dlink WiFi kartica, ali je temperatura sa i bez nje ista.

Inace, kupio sam chieftec aps-550s, zatvorio kuciste i postavio 2 venta od 8mm (u razlicitim smerovima) i temp je trenutno u idle 62C na 51%. Na loadu ne ide preko 85C sa 80%.

Da li je moguce nekako saznati koje su oficijelno normalne temperature u kojima treba da radi ova kartica? Nekima radi na mnogo manjim temperaturama od mojih, nemika na istim, a nekima cak i na vecim. Da pisem mail gainwardu? :D

BTW, Furmark je dizao temp do 110C.

Meni je bila oko 85C u loadu u vecini igara,ali kada se przi po 7-8 sati predje 94C. U furmarku 106C lagano posle par minuta. Taj jednoslotni kuler je djubre i nikako mu se ne moze pomoci.
Dobar je samo da istestira koliko dugo ploca moze da izdrzi 80-90C.
Takodje dobro testira i farbu na kucistu pozadi :)

Ja imam Gigabyte 4850 i dok nisam stavio Accelero s1 R2 uvek je bilo problema, cim sam kupio karticu stavio temperature su rasle nenomalno. idle 68c a u igrama preko 90c kad se jos nakupi prasine ode i preko sto. Imao sam chieftec 450w pa sam mislio aj da promenim pa sam uzeo Corsair HX620 medjutim isto i onda sam podivljao i uzeo accelera i jedan 12 vent i sad ne ide nikad preko 52c i pri najvecim napima.
Tako da moj ti savet zvekni ti njemu neki kuler novi, u vezi garancije vidi sa dilerom da je ne izgubis, ja sam ih pitao hocete vi ili ja da stavljam, oni rekli mi cemo ali u zivotu nismo stavljali accelera tako da ce nam uzeti puno vremena i kostace te preko 1k dinara. Kad sam odbio da platim oni mi rekli onda stavi ti ali pazi da je ne ostetis i to je to. Garancija vazi nema problema.
Pozz

istina...ja sam zabo coolvivu pro SE i u idle 37C u full load-u max 48...spicer...

Meni je bila oko 85C u loadu u vecini igara,ali kada se przi po 7-8 sati predje 94C. U furmarku 106C lagano posle par minuta. Taj jednoslotni kuler je djubre i nikako mu se ne moze pomoci.
Dobar je samo da istestira koliko dugo ploca moze da izdrzi 80-90C.
Takodje dobro testira i farbu na kucistu pozadi :)

Skroz ista situacija. Samo sam skontao da mi u novijim igricama (Crysis Warhead, GTA4 i Fallout 3) nikad ili jako retko uopste dodje do 85C. NFS MW je taj koji ga odere preko 90C. Furmark je isao do 110C. :trust:

Mene zeza to sto je firma gde je kupljena kartica neozbiljna, oni su karticu testirali na W7 gde im kartica na 3DMark06 nije isla na visoke temperature, ali nisu uspeli da instaliraju ni Daemon ili Alcohol, a kamoli NFS. :D

Dakle njih bi da preskocim i da se obratim njihovom dobavljacu kod koga oni i realizuju reklamacije da bih mogao da ih pitam da uradim isto sto i Chexy.

Medjutim, kako da dodjem do njih? Ko je distributer Gainward-a? Ko zna, moze da mi napise i na PP, ako ne sme ovde.

@Playboy
I ja sam planirao takvo hladjenje, ali je tesko koliko sam video na netu. Da li moram da stavim kuciste u horizontalu kad okacim tako tezak kuler na grafu. I ovako se jedva drzi sa ovim referentnim.

Poslednja izmena:
Uvoznik je Pin Novi Sad. Tesko da ce ti oni reci da menjas kuler.
Moja logika je bila sledeca: przio sam furmark 15minuta a na stolu spremio sta treba (novi cooler itd), onda brzo ugasio comp i izvadio vrucu karticu; odsrafio sta treba i cooler je skoro sam spao. Nije bilo potrebe da ista vucem ili cimam (nesto minimalno). Moja logika je da ukoliko ikada bude neki problem u garantnom roku vratim isti stock cooler na vrucu karticu sa nadom da ce ona fabricka termalna pasta da se zalepi koliko moze tamo gde treba i tesko da ce neko da primeti da je kuler ikada skidan.
U mom slucaju je rizik da mi ne uvaze reklamaciju postao zanemarljiv u poredjenju sa grejalicom u kucistu svaki dan. Pa kud puklo :)

Slobodno montiraj neko drugo hlađenje, samo pazi da ne zezneš nešto dok montiraš, ako se posle i desi neadj bože nešto, samo sve vrati kako je bilo i to je to. Čim sam kupio svoj 4850 toxic, skinuo sam usrani Zalman VF900 i montirao Accelero s1 R2, od tada nemam problema ni sa bukom ni sa temperaturom.

to je u principu najlogicnije, ako nece da ti daju da menjas a imas pecenicu u kucistu onda bolje da zamenis stavis nesto hladno & tiho oboris temperature za 30-35C i za vadjenjem garancje iz fijoke nece biti potrebe jer je karta hladna...a ako nemas "muda" :D onda kupis cevape pa poredjas po onoj "bakarnoj"(samo je obojeno bakarnom bojom) ploci i udri XD

Pozdrav

@manve
Svidja mi se tvoj predlog, ali cu ipak prvo pokusati sa Pin-om... Pa, ako to ne uspe ide "manve technique". :)

@ Playboy
Nije toliko problem sa "mudima", koliko sa jednom drugom stvari. Naime, video sam da su ti "jaci" kuleri za grafu prilicno teski (vidjao sam do 700g), a moja grafa se i sa ovim referentnim jedva drzi. Naime, ovo mesto gde grafa treba da se prisrafi za kuciste je nekako drugacije. Kada sam stavljao SB Live! i D-Link u PCI oni su skroz odgovarali i lepo se zasrafili, a ova kartica je sira od toga par milimetara i uspeo sam nekako jedva srafom da je malo pricvrstim za lim. I sad je blago (bas jako malo) pognuta ka dole od tezine ovog jadnog referentnog kulera, pa se bojim da je verovatnoca da tako stoji 0%.

Verovatno cu morati da prebacim kuciste u horizontalu. Da li je vama tezina kulera predstavljala problem?

coolviva PRO SE u opste nije teska ja imam chiefteck kucite i ploca mi nije zgusnuta, a ni ona nije nista extra velika i teska....

U pravu si. Tezak je 290g. Mozda uspem nekako da je improvizovano fiksiram bez obaranja kucista.

Poslednja izmena:
Vrh Dno