Šta je novo?

Problem sa povezivanjem monitora produžnim kablom i na DVI

savudin

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2009
Poena
330
Imam monitor Samsung 2243SN. Kabal do kompa je kratak za moje potrebe pa sam kupio VGA duži kabal od 3 metra. Kada sam povezao monitor njim, dobio sam dosta mutnu i nedefinisanu sliku. Prodavci su mi rekli da se to javlja kod nekih monitora u malom broju slučajeva. Onda sam kupio produžni muško/ženski VGA kabal i sa njim dobio slično mutnu sliku samo malo manje nego sa ovim od 3m. U čemu je tu problem? Napomenuću da oba kabla (3m i produžni) nemaju jedan pin (slika) ali prodavci kažu da taj pin ne stvara taj problem. Fabrički kabal ima taj pin i radi normalno.
Drugo, pokušao sam da povežem monitor na komp preko DVI izlaza sa DVItoVGA adapterom i nemam sliku uopšte. Ploča je Biostar TA790GX A3+. Šta nije u redu?
IMG_3978.JPG

IMG_3979.JPG

Poslednja izmena:
Očigledno dolazi do većih smetnji na većoj dužini kabla. Jedan od načina za smanjivanje smetnji bio bi da "praviš svoj" kabl, tako što bi svaka žica koja vodi signal (RGB i još neka) bila oklopljena to jest da se koristi kvalitetniji antenski kabl, a sve oklope spojiti na masu. To bi možda pomoglo.

Za početak recimo probaj da smanjiš rezoluciju na 1024x768 ili još manju 800x600 kao i frekvenciju osvežavanja slike ako je ikako moguće, jer i frekvencija signala utiče na smetnje (što niža frekvencija to su manje smetnje gledajući na dužinu provodnika).
Video signal (kompozit) sam po sebi ima visoku učestanost TV signal (koji ima manju rezoluciju PAL ima 833x625x 50 poluslika) ima preko 4 MHz plus signal boje na 4,48 MHz . a o nekoj rezoluciji 1280x1024x osvežavanje od 85 ili 100 puta (CELIH SLIKA u odnosu na TV poluslike) neću ni da razmišljam.
Probaj prvo ovo drugo, pa ako se ne popravi uvek može treće "Ako neće Muhamed bregu MORA breg Muhamedu " (približiti računar)

Nazad
Vrh Dno