Šta je novo?

Problem sa povezivanjem adsl modema i wireless rutera

jovicacar

Cenjen
Učlanjen(a)
12.08.2011
Poena
151
Imam TP-LINK TD-8811 adsl modem i TP-LINK TL-WR543G ruter. ADSL provajder je ptt 4Mb/512Kb. Na ruteru imam 4 LAN porta i jedan WAN. U kući imam 3 računara. Jedan se nalazi odmah pored modema, dok su druga dva na drugom delu kuće i oni su povezani preko switch-a. Switch ima 8 portova. Računari(R2 i R3) su povezani preko 2. i 3. porta. 1. port switch-a ide do rutera i povezan je preko 2. porta na ruteru. Računar koji je kod modema(R1) je povezan sa ruterom preko 4. porta. Evo i slike da malo pojasnim situaciju.

mapa.jpg

E, sada, kada povežem modem i ruter preko WAN-a, nemam izlaz na Internet. Pratio sam sva uputstva koja sam dobio uz ruter. A kada povežem modem i ruter preko 1. LAN porta na ruter onda neki put imam konekciju, neki put nemam (apsolutno nemam pojma od čega to zavisi). Kada imam koneciju i otkucam u address bar-u 192.168.1.1, daje mi podešavanja za modem, a kada nemam konekciju i to otkucam, onda mi daje podešavanja za ruter. Zna li neko kako da rešim ovaj problem? Verovatno treba da podesim neka podešavanja na ruteru, ali ne znam šta.

Unapred hvala na pomoći.

Jovica.

naravno na routeru si iskljuchio DHCP .. jel tako ?
DHCP ti je ukljuchen samo na ADSL modemu ...
naravno sve si povezao preko LAN ( zaboravi WAN ako ne znash kako se koristi )
znachi sve nabodesh na LAN onda se svi vide kao da ti ADSL modem ima vishe LAN prikljuchaka ..
ali morash na tom routeru ( ne na ADSL ) da ugasish DHCP ... jer DHCP dodeljuje IP adrese
a kod tebe se DVA uredjaja biju koji ce na broadcast zashtev odgovor da da ...

ADSL ( lan port ) ----- ROUTER ( lan port .. onda ti router radi ko switch ) -- klijenti ...

javi sta si uradio ... e da... procitaj josh jednom uputstva :)

Nije bio isključen DHCP na ruteru. Isključio sam ga, ali nema promene. Sve se isto dešava. Malo imam net, malo nemam i tako u krug.
U uputstvu mi piše da modem i ruter povežem preko WAN-a, ali to ne funkcioniše nikako.

Zasto ljudi komplikujete stvar?

Udjes lepo u podesavanja td8811 i u quick setup namestis da bude u bridge modu.

zatim kabel iz njega zabodes u wan port, pristupis podesavanju wireless rutera i u network/lan mu promenis 192.168.1.1 u 192.168.1.10 recimo, zatim u wan podesavanjima
umesto dynamic ip, stavis pppoe/rusia
i kucas username tvoj broj telefona@pttnet
password tvoj broj telefona (pozivni bez nule),
stikliras connect automaticly
odes u advanced settings
MTU stavis na 1400 i podesis onaj service name na pppoe_8_35
Sve ovo ti pise na uputsvu iz ptta

Dhpc ostavis na automatic i to je to mora da imas internet! prosto je ko pasulj i na wirelessu i na lan portovima.

naravno sve si povezao preko LAN ( zaboravi WAN ako ne znash kako se koristi )
znachi sve nabodesh na LAN onda se svi vide kao da ti ADSL modem ima vishe LAN prikljuchaka ..

Misliš da cat5 modema TD-8811 ubode umesto u wan, u lan port na ruteru WR543G?

kritika: ne znam sta je cat5 ... ako mislish na ethernet lan kanl categorije 5 .. da ...
direktno ubode u lan port rutereru .. jer ako je dobro secam njemu je po fabrichkom
setovanju spojen WIFI i LAN interface-i :) ... bridge-ovani ..
samim tim kad korisnik koji je zakachen na wifi poshalje dhcp upit .. javice mu se samo i samo
dhcp na adsl modemu :) ... ovako ne znash sta mu se javlja .. on moze dobije IP od od wifi rutera...
koju mu nish ne znachi u komunikaciji ka internetu ...
naravno ako korisnik ima napredno znanje on moze podesi to i drugacije.. ali ovo ej najbolje
sto bi reklo da potjera :) .. da njemu proradi net i da mu radi 10 od 10 puta :) ... :)

anoy: pa da ali tako mu je komplikovanije

-+-
1.
pazi druze treba da uradish sledece za probu ...
da adsl modem podesish kako je bio .. znachi kako je reko ISP ...
i onda da na njega ubodesh neki rachunar, turish da mu radi dhcp preko te mrezne
i vidish da li ce 10 puta od 10 restarta svaki put da ti proradi .. kad rebootujesh rachunar
onda on poshalje opet zahtev itd... ako ti to radi 10 od 10 .. onda kreni dalje .. i

2. na adsl modem, koji ti je malo pre radio kako treba kad vezesh direktno lan kabl, sada
povezesh taj router ali na LAN port .. ne na WAN ... nego na lan ... a na neki drugi lan port
ukljuchi taj isti PC ... :) ... i probaj da li ti radi isto 10 od 10 puta...
ako ti ne proradi ... onda uzmi kabl koji si koristio za prvu probu .. ono da se direktno vezesh
pc na adsl i stavi sastrane a uzmi i povezi pc na adsl kablom kojim si vezao ruter ... i probaj da li
radi... ako radi onda smo iskljuchili problem kabl :) ako su ti oba kabla ispravna a nemash konekciju
ka adsl modemu kroz router onda je problem u rotueru ...

3. resetuj ruter na fabrichko setovanje
- pogasi mu firewall
- pogasi mu ap isolation ako ima
- pogasi mu nat i snat dnat bilo sta ...
probaj onda... ako i tad ne fercera... zeza te uredjaj ..

4. ako ti fercera ovo iz koraka 2 ...
onda povezi korisnika preko wifi ( bezichno ) i probaj da li ce on dobiti ip adresu na rachunaru ...
ako ti se uspostavi veza probaj jedno 10 puta ... da budesh siguran ... znachi reboot :) .. da znam smorno
ali da budesh siguran ... :") .. ako ti sve radi ... :) tjeraj !:)
ako ne reklamiraj AP ... ne znam sta da ti kazem ...

Hvala vam svima na pomoći, ali mi nisam uspeo pomoću rutera ništa. Pokušao sam sve što ste mi predložili. Na kraju sam povezao R1 sa modemom preko USB kabla i radi.

Modem, fabrički, ima IP 192.168.1.1 a tu adresu ima i tvoj ruter. Ruter ne može da rutira saobraćaj u istu grupu adresa.
Uradi ovako:
- resetuj ruter na fabrička podešavanja (ako si nešto menjao)
- prikači samo ruter na PS (preko LAN porta).
- mrežnoj kartici na PS-u namesti da dobija adreu automatski
- u brovser upiši 192.168.1.1 - adresu rutera
- podrazumevana šifra je, valjda, (imaš u uputstvu) user: admin ; pass: admin
- promeni adresu za LAN (ruteru) na 192.168.0.1
- poveži kako si i povezao prvi put i sve će raditi.

Poslednja izmena:
dok nam jovicacar ne kaze sta je uradio .. dzaba ... vidim da ima 3 poruke ..
znach ili je namestio pa mu sve radi ... ili je spalio sve zajedno ... pa mu ne radi :)

Rekao sam da sam povezao preko USB kabla. Internet radi, što mi je i najbitnije. A malo je falilo da spalim sve. :)

e pa dobro :) ja mislio da cesh josh malo da se pomuchish :) .. al ako ti radi samo pichi :)
usput iskustvo se meri u kolichini spaljene opreme :)"

Nazad
Vrh Dno