Šta je novo?

Problem sa pojacalom

x1gor

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2007
Poena
320
Imam Kenwood KA-880D stereo integrated amplifer kome su otisli potenciometri. orinal su ALPS, pa me zanima da li se kod nas mogu nabaviti ili koja je adekvatna zamena za njih (da ne dodje do gubitka kvaliteta zvuka).

Da, ali su oko 25 kom, a meni treba 4. Mnogo mi je 100 Eura za to. Prvo cu probati sa ciscenjem.

Za 100 eura mozes da kupis dobro polovno pojacalo... Ako ciscenje ne upali, pokusaj da nadjes te delove jeftinije..ako ne onda probaj da prodas u takvom stanju...

Poslednja izmena:
Pa znam zato se i dvoumim sta da radim.

Uclani se na hifi forum, pa vidi na neko od clanova nema mozda u rezervi pa da ti da jeftinije.... Jesi probao da ih ocistis sa nekim boljim sprejom, jesi siguran da su skroz otisli? Po toj ceni je suludo da kupujes POT! Odgovorno tvrdim da za 100 eura mozes uzeti dobro polovno pojacalo!!

Probacu sa ciscenjem ( to su mi preporucili i na hifi forumu ). Bas ako ne proradi stavicu neke jeftinije, nema mi druge. ALPS je bas preterano skup.

Probaj da ih ocistis uz pomoc wd40.Provereno radi u vecini slucajeva a gubitak u kvalitetu zvuka neces osetiti.

Aman ljudi vise! Taj WD40 mi je dojadio. NIJE on za elektroniku nego za kosacice za travu, vanbrodske motore, lanac za bicikl... Potenciometri treba da budu cisti, odmasceni... Zato, uzmi dobar kontakt-sprej i naspricaj unutrasnjost potenciometra i to je to!

Ja ti preporucujem sprej Teslanol Oszilin T6. Nije mnogo skup ~600 din, a odlican je!

A, na kraju krajeva ne moras da menjas sva cetiri. Promeni (bas ako stvarno mora) samo pot. za volume, ostali nisu toliko bitni, naravno ako slusas muziku bez ton-kontrola, t.j. ako iste mozes da iskljucis. Tako da jedan ALPS mozda moze da se uklopi i budzet.

imam Marantz 2226B, i provalio sam da se u poslednje vreme javlja neko krcanje na desnom kanalu. prvo sam mislio da su zvucnici , ali i kada zamenim zvucnike opet krci onaj koji je na desnom kanalu. takodje se desi (mada ne toliko cesto) da se desni kanal slabije cuje, pa ga ja malo "poguram" tako sto pustim muziku malo jace (odvrnem bukvalno na sekundu), i on onda proradi OK.

da li je ovde problem u potenciometrima, ili je nesto drugo u pitanju? vidim da coveka muce potenciometri, pa reko ako je problem u istim da ne otvaram novi topik.

koja je "procedura" prskanja potenciometara kontakt sprejom, posto nikada to nisam radio?

@ Honda za sprej sam se i odlucio smo ako mozes da mi kazes gde moze da se nabavi.
@ Miligor tonske kontrole ne koristim, a na pojacalu postoju bypass dugme, tako da tu kombinaciju i primenjujem

@ jedan.toma Da, to je do potenciometra, slicno je i kod mene. Pogledaj na www.hifi-forumi.com u sekciji Vintage temu Kenwood Ka-880d koju sam ja otvorio i gde je procedura ciscenja objasnjena.

Hvala svima na pomoci.

Poslednja izmena:
Sprej sam uzeo u trznom centru na Banovom Brdu (preko puta meka, prvi sprat), odmah je pored "Bel Computers-a". Sprej je stvarno odlican!

imam Marantz 2226B, i provalio sam da se u poslednje vreme javlja neko krcanje na desnom kanalu. prvo sam mislio da su zvucnici , ali i kada zamenim zvucnike opet krci onaj koji je na desnom kanalu. takodje se desi (mada ne toliko cesto) da se desni kanal slabije cuje, pa ga ja malo "poguram" tako sto pustim muziku malo jace (odvrnem bukvalno na sekundu), i on onda proradi OK.

da li je ovde problem u potenciometrima, ili je nesto drugo u pitanju? vidim da coveka muce potenciometri, pa reko ako je problem u istim da ne otvaram novi topik.

koja je "procedura" prskanja potenciometara kontakt sprejom, posto nikada to nisam radio?

Kao sto ti je rekao x1gor, treba da ocistis potenciometre (kako onaj volume, tako i tonske).
Verovatno ti je pojacalo stajalo, nije se bas puno koristilo i onda oni "zapeknu". Kad se dobro naspicaju sprejom (ali ne WD40, vec pravi sprej za kontakte), malo prodzaraju...onda sve radi kako treba! Postupak eventualno treba ponoviti par puta, dok sve ne proradi kako treba.

E, vidis, tu nije problem u potenciometrima, nego u releju zastite zvucnika. Otvoris pojacalo, skines poklopac releja, ocistis kontakte, DONE!!!

E, vidis, tu nije problem u potenciometrima, nego u releju zastite zvucnika. Otvoris pojacalo, skines poklopac releja, ocistis kontakte, DONE!!!

Ne mora da znaci! Moze da bude i POT, a moze i relej!,) Ja sam na Onkyo morao da menjam relej!:smoke:

WD40 je Best Buy . HAHAHAAHHA

Odusevljen sam !

Nemoj da podmazujem WD-om. On je previse "jak" za elektro komponente, a da ne pricam o tome sto ne moze da zavrsi posao kao pravi kontakt sprej! Ja probao i WD40 i Oszillin T6 teslanol, velika je razlika. :wave:

Ne mora da znaci! Moze da bude i POT, a moze i relej!,) Ja sam na Onkyo morao da menjam relej!:smoke:

Covek kaze: "pa ga ja malo "poguram" tako sto pustim muziku malo jace (odvrnem bukvalno na sekundu), i on onda proradi OK" - to mi lici na oksidirane kontakte releja, a imao sam dosta takvih slucajeva

Slazem se sa tobom, verovatno je relej! Pozz.

Covek kaze: "pa ga ja malo "poguram" tako sto pustim muziku malo jace (odvrnem bukvalno na sekundu), i on onda proradi OK" - to mi lici na oksidirane kontakte releja, a imao sam dosta takvih slucajeva

nisam previse vican elektronici pa cu da postavim mozda glupo pitanje: gde su ti releji u pojacalu? kako da ih prepoznam?

jel dovoljno i njih da naspricam sprejom?

Obicno je crne boje:),4 nozice,sirine 3-4 cm,visine~2 cm...obicno se nalazi u blizini izlaza....
Probacu da nadjem moj stari, neispravni relej sa nekogxxx pojacala. Ako ga nadjem,uslikacu ga pa cu nakaciti sliku.

Pfff kakva su vam to pojacala koja koriste potenciometre a ne visepolne preklopnike :d

Pa i pojacala srednje/vise klasa koriste potenciometre... Ne znam koja se druga komponenta korsti za Volume, bass,balance,...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno