Šta je novo?

Problem sa plazmom na tv-out

kalla89

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2004
Poena
619
Naime imam Lg plazmu 42" i njenu native rezoluciju(1024x768) koja je sa DVI->HDMI kablom povezana na gf 7900gs na mom kompu.U novijim nvidia driverima 169.21 podesim da rezolucija na tv bude 1024x768 i slika bude malko rasirena tj. fali 3 cm sa leve i desne strana i malo uvis.Prabao sam ovo da podesim i u starim driverima ali nije pomoglo.Probao sam da podesim i 1280x720 i tad je slika manje suzena nego kod 1024x768.Inace kad prikljucim laptop na plasmu koji ima Ati 2600 slika bude perfektna na rezoluciji 1024x768.Sta moze biti problem da ovo resim u vezi sa driverima i 7900?
Inace za tv-out(Hd rezolucije) ATI je gospodar u odnosu na nvidiu.

Pazi ovako:

Najmanji deo slike je piksel - to svi znamo. Dalje... slika ima neke svoje proporcije (4:3, 5:4, 16:9, ... ). Ali ono što se često zaboravlja je da i piksel može da ima neke proporcije različite od 1:1, tj da ne mora baš uvek da bude kvadratan. Zapravo, kvadratni piksel je standard samo kod kompjuterske grafike.

Štos je u tome što je kod te plazme matrica od 1024x768 elemenata, razvučena na pravougaonik proporcija 16:9, te ni ti pikseli više nisu kvadratni, već su pravougaoni. Znači, kod tebe je FAR (Frame Aspect Ratio) 16:9, a PAR (Pixel Aspect Ration) 4:3 - odnosno 1,3333... Jeste da bi grafička to sve sama trebalo da prepozna, ali kao što vidiš nije baš uvek sve idealno.

Iskoristi ovu informaciju da ispravno podesiš parametre u omiljenom video plejeru. Moja preporuka je Media Player Classic ili Zoom Player. Poslednji se plaća, ali po meni vredi svaku paru. Ako ništa drugo, pokušaj sa rezolucijom 1365x768.

Što se tiče odsecanja okvira slike, rekao bih da je problem do overscan-a... Ima i tu rešenja, mada... kao što i sam reče, ATi rula. ;) Mislim da ti se više isplati da kupiš neki PCI Matrox ili ATi sa DVI konektorom za sitne pare nego da se zezaš sa Nevidijom. :)

P.S. Javi rezultate, pa da gledamo dalje šta ćemo i kako ćemo. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno