Šta je novo?

Problem sa Pioneerovim rezacem

Smitovka

Cenjen
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poena
154
Pozdrav! Poslednjih dana je poceo da mi se kvari rezac a sada mislim da je i zvanicno crk'o. Prvo je hteo da cita diskove samo kad podignem Windows a ako nesto npr. radim drugo pa posle nekog vremena hocu da pustim disk nije prepoznavao da je disk unutra uopste. Sada nece ni to. Ni kad upalim komp on nece da prepozna disk unutra. Htela sam da vidim da li rezac radi, ali sada obzirom da ga ne prepoznaje to nije moguce. Mislim da cela ova situacija nema veze s tim sto sam pre mesec dana kupila nov kompjuter jer sam od kupovine do sada narezala nekoliko diskova bez problema. Dvd rezac star je nekih 4,5 godina nisam sigurna tacno koje godine smo ga kupili.
Ja sam voljna da probam ako moze nesto iz Windowsa da se uradi ali ako treba da se otvara kuciste i ceprka nesto po njemu ne bih rizikovala, jer je komp nov a to nikad nisam radila. Pre cu dati tih 1500 din ako ce to resiti problem. I ako mislite da je kupovina najbolje resenje sta preporucujete koji da kupim?
P.s. laik sam tako da ako nesto mogu da odradim molim da mi objasnite step by step:)Hvala puno unapred svima voljnim da pomognu!

Uređaj je ispustio dušu i treba da kupiš drugi - oni bar nisu skupi. Preporuka... šta znam, možda neki Sony/NEC.

Pretpostavljam da je taj stari rezač PATA, tj da koristi one stare široke flet kablove za povezivanje sa pločom, ali pošto već imaš nov računar uzmi slobodno rezač sa SATA interfejsom. Trebalo bi takođe videti i da li na napajanju imaš slobodnih SATA konektora, pa ako ne da se uzme i jedan adapterčić sa Molex-a na SATA konektor za napajanje.

Ma znaš šta... Zovi ti lepo nekog' da ti to uradi. :d

Naravno tako cu i da uradim, samo me je interesovala vasa dijagnoza;)Nista sad je jasno sta mi je valja ciniti. Hvala na odgovoru:)

Procitaj ovu temu ;)

Postoji pet mogućih uzroka:
1. zaprljano sočivo laser assembly-ja
2. problem sa firmware-om (loš ili zastareo)
3. laserska dioda promenila karakteristike usled slabljenja ili otkazivanja elektronike
4. defektan medij
5. softverski problem

Ako si vec spremna da das pare za novi opticki uredjaj, nista te ne kosta da otvoris stari i probas da ga vratis u zivot - mnogima je to uspelo, ukljucujuci tu i mene :D

Samo da javim da sam uradila kako ste me posavetovali, kupila novi sonyjev rezac, vec narezala jedan video materijal koji sam ranije napravila i to je u redu. Ali sada mi se pojavio problem sa rezanjem filmova. Sve do sada sam rezala preko ne bas poznatog burn4free jednostavnog programa koji nikada nije pravio nikakvih problema. Narezala sam jedan dvd - R disk sa 6 filmova i u media player classicu nece da ih otvori, onda skontam da ni na tom narezanom disku ni meni na kompjuteru ne pisu ekstenzije (ranije sam pisala da sam uzela nov komp pre mesec dana) tj. .avi. Pomislila sam da je to problem, nasla gde u Windowsu da vratim prikazivanje ekstenzija i on ih vrati na komp. Ponovo narezem disk, opet ni jedan film nece da otvori. Videla sam na nekim forumima da preporucuju program CDburnerXP, skinula sam ga i sad razmisljam da li da pokusam sa njim. Ukupan broj upropascenih diskova 3:( Molim iskusne za pomoc, ponovo:)

Ufff... ček, polako.

Prvo, prikazivanje ektenzija je funkcija Vindous Eksplorera (njegovog fajlmenadžera) i čisto je estetska, tj nema nikakve veze sa stvarnim nazivom datoteka u fajl sistemu.

Drugo, pretpostavljam da si za nazive klipova koristila ćirilicu ili pak naša latinična slova. Ako nije to, možda su ti nazivi fajlova predugacki - gledaj da ih svedeš na minimum i da ne koristiš razmake već donju crtu "_".

Javi šta uradi.

Nista od navedenog. Ni cirilicu ni nasa latinicna slova. A nazivi nekih jesu dugi ali ima i recimo "The Secret" pa opet ni njega ne otvara:( jedino jos to sa donjom crtom da probam...

Samo da se razumemo... Kažeš da normalno možeš da pustiš te klipove sa HDD-a, ali ne i kada ih prebaciš na optički medijum, je l' tako?

Probaj sa donjom crtom, mora da je to.

Tako je. Filmove sa harda gledam bez problema. Na nekima je izmedju reci bilo tackica i crtica kad sam rezala pa ni njih nije hteo da otvori. Idem sutra da kupim pisi-brisi pa da isprobavam razne varijante da ne upropascavam ove obicne diskove.

Čekaj... prosto je to dijagnostikovati. Da li su diskovi koje narežeš čitljivi tj da li možeš te klipove ponovo da prekopiraš na HDD (u neki poseban dir) i odatle ih pustiš? Da li si probala sa nekim stand alone uređajem?

Ako fajlove možeš da prekopiraš sa optičkog diska nazad na HDD onda znači da je disk čitljiv i ostaje pitanje zašto MPC ne može da ih otvori.

Ne, sa tim fajlom nista ne mogu da radim ni da ga pustim niti da ga prekopiram na hard. Znaci kad otvorim taj narezan disk na njemu imam foldere sa nazivima filmova i u njima .avi i .srt fajlove i kad hocu u mpcu da pustim film on mi napise "file not found".

A nazivi tih foldera, da li imaju do 31 ASCII karaktera i da li imaju razmake u svojim nazivima?

Kada uzmeš da prekopiraš neki od tih fajlova na HDD prostim prevlačenjem ikonice, šta ti kaže eksplorer?

Probaj da narežeš jedan disk sa nekoliko tih filmova, ali da nazivi direktorijuma i fajlova budu isti i ne duži od 15 karaktera, ali i da nemaju razmake (čisto radi probe). Ako ni onda ne budeš mogla da prekopiraš te fajlove nazad na HDD (zaboravi za sada na njihovo puštanje u plejeru), onda znači da je disk loše narezan. Razloga za to može biti više... Ili su loši medijumi ili rezač loše odredi njihov kvalitet pa primeni pogrešnu strategiju rezanja, što bi firmver apdejt mogao da sredi.

Probaj kao što sam ti rekao pa da vidimo šta dalje.

Poslednja izmena:
Ok probacu sutra ovako kako si napisao pa javljam kako je proslo.

Evo pokusala sam da narezem onako kako si mi napisao i ista stvar se ponavlja. Kada pokusam da prekopiram film na hard izbaci mi poruku "Cannot copy Black.Swan. The disk structure is corrupted and unreadable":(

Pokusala sam i drugi put sve isto spojeno, do 15 karaktera da narezem, ali sa programom CDburnerXP i sad radi bez problema na pisi brisi...jos da probam i na obicnom i valjda bi isto trebao da nareze:)Cudno ali izgleda da ima problem sa burn4free:)

RADIIII!!!Sto je lepo kad covek sam resi problem:)Hvala magick na trudu u svakom slucaju:)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno