Šta je novo?

Problem sa particijom...

driver

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
1,170
U pitanju je Hackintosh 10.6.6, jedan HDD je poceo da me zeza, inace formatiran u HFS+ Journaled, pokusao sam da ga popravim pomocu HDD Regeneratora sa Hirens diska (vec sam to radio ranije sa tim hardom i prolazilo je), nashao je 7 bad blockova i popravio ih je, ali posle reboota, Chameleon boot nije hteo da se podigne kada je taj HDD naboden. Pokusham u Windowsu, i vidi ga ali nudi format, kao neprepoznatljiv disk. Kada sam pogledao info, vidim da je boot block MBR i nije mi jasno kako se to desilo, moguce da je HDD regenerator napravio glupost posto je par BBa bilo bash na samom pocetku harda. Tako da sada imam HFS+ particiju sa MBR boot blockom i HDD ne mogu da mountujem nikako. Pokushao sam sa disk warriorom da ga popravim i kaze da je popravio svashta, ali disk je i dalje MBR pa naravno ne moze da se mountuje. Takodje sam pokushao sa file salvage i krenuo da radim kao restore fajlova, i sve radi, vidi ih, ali za to ce mi trebati nedelju dana da sve shto mi treba izvucem, shto je najgore bitni su mi neki datumi video fajlova a on to nikako ne moze da vrati.

Zato me interesuje da li postoji neki program koji ce jednostavno popraviti taj boot i napraviti GUID da ne dira ostatak harda, da li je to moguce uopshte ?

Nemoguće je nedestruktivno promeniti partition table, koliko ja znam (neka i mene neko demantuje ako postoji opcija), tako da ti Vlado sleduje čupanje podataka, a potom reformat.
Probaj sa još nekim od softvera, meni je npr. R-Studio dok sam bio na Winu dosta dobro odrađivao posao. Na OSXu ga nisam koristio (postoji verzija za OSX).
Strpljivo i sretno.

Poslednja izmena:
kada dobijes bad sectore, pozdravi se sa hardom, "popravljanje" mu mozda daje jos malo vremena, ali disk mora da se menja, imao sam 2 takva diska prosle godine....

kad spasis podatke, baci hard :p

Poslednja izmena:
Ma HDD je u garanciji, to je najmanji problem. Probao sam opet Disk Warrior, i ischitao ceo Log, ispada da on ne moze nista da uradi dok je podignut sistem, mora sa boot diska da se startuje, ali to ne moze na Hackintoshu da radi. Videcu da nabavim neki 3.5" enclosure pa na Macbooku da probam, i probacu taj R-Studio, pa ako nishta, chupanje podataka ne gine.

Zakaci disk na neku Linux masinu (sa nekim novijim verzijom.. npr Ubuntu 10.10 ili 10.04) i on ce prepoznati HFS particijiu. Jos bolje, stavi HDD u neku externu USB kutiju pa ce ga Linux auto-mountovati. Kopiraj podatke pa posle ponovo formatiraj disk kako zelis.
Nadam se da nisi gadljiv na Linux. ;)

Poslednja izmena:
Nije mu bitno sto je MBR? i koja je razlika izmedju kacenja na SATA i USB, na SATA nece prepoznati automatski?

Prepoznaće ga, ali ga neće montirati automatski ako je zakačen na SATA.

Ako ćeš da kreneš sa Linuxom preporučujem ti da ga instaliraš na prazan hard (ili hard sa Windows-om, ili odeš kod nekoga ko već ima Linux) jer možeš lako da unerediš Mac disk ako ne budeš oprezan pri instalaciji i kasnijem uklanjanju.

Ako je zakacen na sata moraces da ga rucno mountujes ili da izmenis /etc/fstab tabelu da ga mountuje pri startovanju. Ako nisi vican kuckanju i editovanju cfg fajlova (a verujem da nisi) onde prepusti nekom ko to zna ili zakaci hdd na USB.
Naravno, sve ovo pod uslovom da neki od programa za spasavanje koje si pokusao da primenis nisu jos vise upropastili stanje.

sudo mount -t hfsplus /dev/hda3 /media/machd

umesto hda3 potrebno je da stavis svoj disk. pokreni gparted da vidis spisak diskova i particija i pronadji mac hfs+.
i napravi prazan /media/machd folder

Poslednja izmena:
Sto se tice cfg fajlova, nema tu neke filozofije samo treba da znam komandu. Lakse mi je to nego da nabavljam fioku koja mi vise nece trebati.

I naravno necu da diram Mac particiju, instaliracu ga na poseban HDD.

U svakom slucaju ako negde zapne dodji do mene na posao sutra pa cemo da resimo problem.

E sad, ja sam laik debeli ali probaj sa Knoppix-om da izvuces podatke ako moze?

Imam i ja Linux i Mac OS kod kuce (i jos jedan Mac OS u pokretu) pa ako ti treba pomoc, vici.

Driveru da li si popravio particiju?

To je on verovatno skroz upropastio i sramota ga da se javi. :D

Ma nisam imao vremena da se zezam sa ovim, evo sad sam instalirao Ubuntu 10.10 i zaglavio odmah.

Pod Places imam opciju Mount 1.0 TB filesystem (to mi je HDD koji je prso), i kada to kliknem dobijem poruku Unable to mount, error mounting, wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1 blabla. gparted sam instalirao, ali nema shanse da ga nadjem gde je i da ga startujem :d:d

Jel to isti mount kao sa sudo mount blabla ili mora iz terminala, samo shta da upishem za ime drajva, 1.0 TB filesystem ? :)

Poslednja izmena:
Pa upišeš Linux ime to jest /dev/sda1

A nisi morao da instaliraš GParted, ima i na Live CD-u.

Ako si ga instalirao u Ubuntu-u idi u meni Applications pa pregledaj menije, a onda idi u System meni pa vidi dal ga ima tu.

Ako ga nema nigde u menijima onda idi u /bin ; /usr/bin ; /sbin ; /usr/sbin i možda /usr/local

Pošto su programu potrebne root dozvole najverovatnije je u nekom od sbin foldera (ili bar tako trenutno kaže internet :D)

Poslednja izmena:
Koliko vidim Gparted mi je trebao da provalim koji je disk, a sada znam da je to sda1 pa mi on vise ne treba :)

Probacu sa tim kasnije sa onim komandama iz terminala pa cu da vidim...

Definitivno ne moze da se mountuje, Dobijam sledecu poruku:

Kod:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdb1,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so

Da li mozda Linux ima neki bolji program za chupanje fajlova sa diska od SLa ?

Nazad
Vrh Dno