Šta je novo?

Problem sa otvaranjem lap top-a tj. sa srafom

branko87

Cenjen
Učlanjen(a)
12.03.2011
Poena
151
Malo je "*****ski" naslov ali nisam znao kako ukratko da opisem problem...
Dakle pre jedno 6-7 meseci lap mi je bio na servisu i u medjuvremenu mi je istekla garancija...pre nedelju dana sam resio da ga otvorim i nikako nisam mogao da odsrafim jedan sraf na poledjini lap topa, najverovatnije ga je serviser zasrafio sa elektricnim srafcigerom...sraf se malo pohabao od silnih pokusaja, menjao srafcigere ali uzalud...Da li neko ima ideju kako ja to da odsrafim?

Nagledao sam se slicnih slucajeva i to se iskljucivo desava koriscenjem
neodgovarajucih srafcigera,bilo premalih ili prevelikih.
Kada se to desi onda si bas u problemu da to skines bez ostecenja plastike.
Postoji jedan ekstreman postupak (ovo ti ne savetujem da radis) za koje treba iskustvo i mirna ruka.
Razbusivanjem postojeceg sarafa pri cemu se ostecuje deo plastike oko sarafa,tako da je to leziste
kasnije neupotrebljivo (mada se moze sanirati sa ubacivanjem hilzne sa navojom)
Ovo se radi sa vrlo tankom burgijom 0.5mm http://www.profishop.rs/burgija-za-metal-brusena-0-5-mm-hss-g-hawera.html
Za ovu burgiju ti treba i posebna busilica,busilice obicno prmaju najmanje od 1mm.
Ovo sve zavisi i od mesta na kojem se saraf nalazi ,ako je onaj ispod baterije onda je bas rizik.

Poslednja izmena:
Postoji jos jedna metoda i to metoda "leve"burgije,koja ujedno ulazi u saraf i odvija ga.
Ali zanjuci koliki je promer tog sarafa mislim da je neizvodljivo sa tako malim sarafom.
A i kako naci tako malu "levu" burgiju?
Evo jos jedne ideje,naci dovoljno jak lepak i malu T- sipkicu,zalepiti i otsarafiti s sipkom.
Samo koji tako jak? postoje neki dvokomponentni industriski lepkovi(baza tecnih metala)
potrebna samo kap.Ali gde naci?

Poslednja izmena:
I najlakse da odneses nekome ko koristi Mikro alat sa dijamantskim reznim pločama i brusilicama,da ti osece
ili izbrusi glavu sarafa,tako da mozes da rasklopis laptop.Takav alat poseduje i mikro burgije pa ti to moze
vrlo lako da resi.(verovatno da ima i "levu).
Eto nemam vise ideja,ali ova zadnja ti je najbolja.

Okaci fotku toga, vrlo moguce da nije toliko strasno koliko ti se cini.

To je verovatno saraf koji je upusten i neprilazan.
Jedini prilaz si mu zezno i sada mozes samo da gledas,pitanje je da li torx moze tu da ude.
Ma kako se prave i od kakvog materijala nije cudo,to dva odvijanja nemoze da izdrzi.

hvala puno svima na odgovorima...
prvo cu probati fazon sa gumicom :)
pa torx...jedino me buni kod torxa koju velicinu da kupim? t15?

Najbolje da poneses drugi saraf ili ako narucujes izmeris velicinu sarafa pa vidis.
Ali mislim da je 15 najmanji i da odgovara.

Najbolje da okacis slike, i mozda mali video, da vidimo lepo svi, tih situacija smo imali svi.
Jel te mrzi da fotkas i kacis posle?
...
Ti vijci si iance i pravljeni da se tako ponasaju, tj da se sybavayu, da se ne bi otvaralo previse.

Poslednja izmena:
ne mrzi me...nego sam trenutno na poslu
slikacu kad dodjem kuci, i kacim ovde :)

lemilicom zagrej vrh srafa koji viri toplota ce da se prenese na plastiku i onda ces lako odvrnuti sraf

Poslednja izmena:
Ja kontao da zamjenim HDD sa SSDom. Naime dosao do zadnja 2 sarafa sto drze HDD u ladici onoj metalnoj, i qc nece pa nece, kao da ga je medjed stezao.
Ima li neka fora? A i srafciger je tanak pa ne moze velika sila da se primjeni, da je drska veca. Jos nisam vidio veliku drsku na srafvigerima za male sarafe. Zapnem, ali preskoci posle odredjene sile, i malo ostetim onaj +. Stavio malo WD40 medju navoj u onu rupu, nista.

Tacno izgleda da cu morati u servis sutra zbog ovoga, da mi odvrnu sraf, valjda imaju oni onaj elektricni odvijac.

Ja kontao da zamjenim HDD sa SSDom. Naime dosao do zadnja 2 sarafa sto drze HDD u ladici onoj metalnoj, i qc nece pa nece, kao da ga je medjed stezao.
Ima li neka fora? A i srafciger je tanak pa ne moze velika sila da se primjeni, da je drska veca. Jos nisam vidio veliku drsku na srafvigerima za male sarafe. Zapnem, ali preskoci posle odredjene sile, i malo ostetim onaj +. Stavio malo WD40 medju navoj u onu rupu, nista.

Tacno izgleda da cu morati u servis sutra zbog ovoga, da mi odvrnu sraf, valjda imaju oni onaj elektricni odvijac.

Tebi treba samo iole dobar šrafciger sa drškom i sa vrhom koji dobro 'vata. Ja imam ovaj Unior dole za takve stvari i on se naotvarao priličan broj i tih šrafova za hardove, a neretko i onih ekstra malih šrafova kojim se zatvaraju poklopci samih ventilatora unutar laptopova.

8c65c6436fdc861f3b4236968856f0fc.jpg

Poslednja izmena:
Ma da, ovo sto ja imam ni za qc nije. Tacno zuljeve napravio danas. Tacno to jaka drska i dole spicasti i mali vrh, da moze fino se uglaviti. Ne treba stediti i nabaviti jedan dobar srafciher za te svrhe. Mislim univerzalan je, sve su iste glave, sa jednim srafcigerom rasklopis laptop.

Ako naletim negdje uzecu, pogledacu bas sutra po ovim TCovima alata. Ja otvaram sa onim metalnim, tanke drske, nije ono za vecu silu, neudobno, ono kupis set 5 njih za 5e mozda. ******...

Jednom rukom pritisni srafciger nadole, na sraf, a drugom ga uhvati i odvrni kombinirkama.
Pozdrav

@rafiki, pokusao sam sve, i kljestima okretao srafciger, ali preskace.

Novi bolji srafciger je rijesio stvar za 2 sekunde.

Uzeo neki knipex sa spicastim vrhom, da moze fino uleci. Cim se razgloda vrh nije to to, ne ulegne fino i imas osjecaj da je stegnuto i preskace. Sve je izgleda do kvaliteta sarafcigera.

Nisam nikad obracao paznju na sve ovo, bilo je bitno samo da ima. Nisam dosao nikad do sada u situaciju da nisam mogao odvrnuti, a da je bilo tezih odvrtanja bilo je.

Krivo mi sto sam se patio juce sigurno pola sata, jos sprejao sa WD40 cuda radio. To ti je ono kad nemas adekvatan alat, trenutno ne mozes kupiti a izmervira te glupost.[emoji41]

Nisam nosio u servis, smijali bi se ljudi, rasklopio laptop a ne moze 2 sarafa odvrnuti.[emoji23]

Hvala svima na savjetima.[emoji4]

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno