Šta je novo?

Problem sa OC procesora Atlon X2 7750

nikola63

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2005
Poena
304
Posedujem sledeću konfiguraciju: Asus M3N78-pro, Atlon x2 7750 Black Edition, 2 x 1 GB ram memorije Kingmax (1066 mhz), hard disk 80 gigabajta i grafičku Sapphire ATI 4830 1 GB rama, uz napajanje Chieftech 400 W.
Probao sam da overklokujem gore pomenuti procesor, ali mi ne uspeva. U biosu sam postavio odgovarajuća setovanja (izvršio sam promenu množioca CPU-a sa 13,5 na 15, podigao sam voltažu sa 1,34 pa sve do 1,45. U momentu kada bi podigao sistem i uključio CPU-Z program nekih pet sekundi isti zabeleži promenu tj. 3000 mhz i množilac 15, ali posle toga sve to vrati na default vrednosti. Takođe ni u jednom momentu nisam primetio da je došlo do promene vrednosti voltaže u pomenutom programu. Pored ovih mogućnosti ploča pruža mogućnost izbora množioca CPU-NB, ali mi nije najjasnije sta je u pitanju (pretpostavljam da NB predstavlja "northbridge". Isto tako nisam dirao ni voltažu RAM memorije. U jednom delu biosa postoji i mogućnost izbora brzine između CPU i NB-a (od 200 do 2.6 ghz) kao i mogućnost "width" između CPU i NB-a (8 i 16) u oba smera. Sto se tiče ram memorije manuelno se pruža mogućnost izbora standardnih frekvencija od 533 do 1066.
Nekome koje je iskusan i majstor u overklokovanju procesora ovo što sam ja napisao će možda izgledati smešno, ali bi vas ja zaista zamolio da mi pomognete.:wall::wall:

Nastavak

Vidim da vas je dosta pregledalo temu. Jel postoji mogućnost da mi neko pomogne.:wall:

Na kolko ti radi memorija mozda te ona zeza.

Šaljem ono što mi izbacuje CPU-z na default podešavanju. Ja prilikom OC-a nisam nista dirao oko memorije

Prilozi

• memorija.PNG
    memorija.PNG
    34.7 KB · Pregleda: 211
Ne diraj nista CPU dok ne sredis memoriju...po cpuz ti nemas 1066 memoriju i radi ti na 800...ako je on dobro procitao serijski broj memorije ti imas memoriju 1066 ali je on ne vidi...ili on ili ploca-bios ne vidi tu memoriju...unesi serijski broj sa desne slike u google i videces da se ne slaze sa tim ocitavanjima...KORISTI druge programe poput everesta da dobro iscitas memoriju i taktove na kojima trenutno radi...

Rad memorije na 1066 je vrlo zeznut po pitanju kompitabilnosti memorija sa plocama...zato svaki proizvodjac ploce stavlja spisak memorija koje provereno rade sa tom plocom na 1066 pa i to proveri...moze biti da ti samo treba najnovija verzija biosa za tvoju plocu a moze biti da ti ta memorija nije kompitabilna sa tvojom plocom kada je u pitanju 1066 tako da ces moci da je "vozis"samo na 800...nije ni to tako strasno jer moze da se desi da bolje OC rezultate dobijes sa podizanjem FSB gde ces da dignes memoriju na 1000...

Znaci moj savet ti je da prvo sredis da se komponente lepo "vide"na ploci pa da onda krenes sa OC...
Za OC imas ispisano u vrhu uputstvo za AMD i koristi uputstvo ZA PHENOM(AM2+) na za AM2 i dobro prouci tabele za HT i NB...toliko za pocetak...

Poslednja izmena:
Postavi memoriju manuelno na 800MHz i napon na 1.9v i onda dizi mnozilac podigni malo napon na NB-u pa onda javi dali se isto desava.
Ako nisi procito ono upustvo za klokovanje phenom procesora obavezno procitaj.

Procitao sam uputstvo. Zanima me jos jedna stvar, kako da proverim koji je default napon na NB-u?

Uradio sam sledeće množilac CPU podigao na 15, memoriju manuelno prebacio na 800 mhz, podigao napon memorije na 1,9 V, a napon procesora 1,45. U prilogu pokazujem kakve sam vrednosti dobio na CPU-z, ali su se te vrednosti nakon 15-tak sekundi vratile na default vrednosti.

Prilozi

• overclock.PNG
    overclock.PNG
    24.6 KB · Pregleda: 201
Hvala svima koji su mi pomagali. Rešio sam problem. Trebalo je pri množiocu 15 procesora naći odgovarajuću kombinaciju napona procesora (1,48 V) i napona ram memorije (2.08 V). Inače definitivno mi treba bolje hlađenje, za bilo kakav dalji rad. Posebno se zahvaljujem Jugi i Najj-u.:banana:

Nemoj prelaziti 1.5v to ti je neka sigurna granica sve preko toga je rizik pogotovu ako si na boks cooleru.
Koliki ti cpuz pokazuje napon toliko je napon tako da znas posto sam na ovoj slici primetio da ti je napon 1.408v a reko si da si u biosu stavio 1.45v.

smanji voltazu na procu

Hvala svima koji su mi pomagali. Rešio sam problem. Trebalo je pri množiocu 15 procesora naći odgovarajuću kombinaciju napona procesora (1,48 V) i napona ram memorije (2.08 V). Inače definitivno mi treba bolje hlađenje, za bilo kakav dalji rad. Posebno se zahvaljujem Jugi i Najj-u.:banana:

:type:
nece dugo gurati sa tako visokom voltazom,
moj je isao na 3.3GHz sa manjom...

Opet problem, ono je radilo samo onaj put i sad opet neće. Izvšio sam update i Biosa i neće.:wall:

E hajde da javim da sam rešio problem koji sam imao u vezi sa overklokovanjem procesora. Rešenje je na kraju ispalo krajnje jednostavno. Promenio sam memorijske slotove tj. umesto 1 x 1 gigabajt Kingmaxa kupio sam 2 x 2 gigabajta istog proizvođača. I od tada nema problema. U vezi sa problemima sa radom prethodnih memorijskih slotova obratio sam se proizvođaču "Kingmaxu" gde sam zaista naišao na izuzetno profesionalnog i korektnog inženjera te ovih dana očekujem njegov odgovor, pa ću po dobijanju istog sve to staviti u ovu temu da pomognem evenutalno drugim forumašima koji imaju slične probleme. U međuvremenu sam nabavio i bolje hlađenje za procesor pa ću ovih dana videti kakve su mogućnosti ovog mog procesora. Veliki pozdrav.

Prilozi

• memorija 1066.PNG
    memorija 1066.PNG
    35.9 KB · Pregleda: 110
Ne ne treba više da podižem napon. Sa default podešenjem napona procesor mi stabilno radi na 3.3 Ghz. Večeras ću pustiti fotografije sa CPU-Z programa i još ponešto.

Evo rezultata na 3DMarku 06 (1280 x 1024). U pitanju je CPU test. Rezultat ostvaren na default setovanjima, a zatim overclock na 3.3 ghz.

Prilozi

• overclock.PNG
    overclock.PNG
    47.5 KB · Pregleda: 222
  • default.jpg
    default.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 197
fini8 skorovi

Evo rezultata na 3DMarku 06 (1280 x 1024). U pitanju je CPU test. Rezultat ostvaren na default setovanjima, a zatim overclock na 3.3 ghz.

E8400 na default (3GHz) ima u 3D marku otprilike isti skor
kao i ta Kuma na 3.3GHz. Sve u svemu, za ne tako veliki novac
7750BE je odlichan CPU. Uzivaj!

i jel ti na kraju memorija radi na 1066? jesi li probao da klokujes vise od 3.3?

I ja planiram da klokujem 7750+BE na Biostaru TA790GXB A2+, na 1slotu od 2GB DDR2 na 1066Mhz, pa me zanima da li je sve u redu sa ramom pre nego što krenem sa procesorom?

Novajlija sam u ovome, pa mi je sve nerazumno.:crash::wall:

Prilozi

• momorija.JPG
    momorija.JPG
    80.7 KB · Pregleda: 90
nemas briga oko rama,samo vukni klizac u amd ovedrive programu za cpu multipplier za oba jezgra na 15x i doceces do 3ghz dalje ako imas kuler bolji od boxa mozes da ides uz paznju da ne predjes napon mora biti do 1,5v

I ja sam kupio 7750, ali moj primerak guta 1.4v (1.392 po cpu-z) za 3.1 ghz. Trenutno imam samo box kuler bez ijednog drugog ventilatora u kucistu, da li je bezbedno da i ja probam sa 1.5v?????
Eh da, core temp mi ne pokazuje temperaturu, na prethodnom procesoru je pokazivao bez problema (5200+)

Nije bas punih 3.2 ali tu je :)
7750.jpg
sve na default voltazama 24/7. Jedino me interesuje kakve su vam temperature meni je sa TX 2 44C idel 52C kad ga mucim sa Otrhos-om. Mozda gresim ali mi deluje malo mnogo za idle.

I ja sam kupio 7750, ali moj primerak guta 1.4v (1.392 po cpu-z) za 3.1 ghz. Trenutno imam samo box kuler bez ijednog drugog ventilatora u kucistu, da li je bezbedno da i ja probam sa 1.5v?????
Eh da, core temp mi ne pokazuje temperaturu, na prethodnom procesoru je pokazivao bez problema (5200+)

prvo nabavi dobar kuler za proc i ventilator pa tek onda idi na klok sa 1,5v ali nikako nemoj vise od toga

Kolika je granica preko koje ne bi trebala ići temp.procesora? OC 7750 na 3 GHz pri orhosu ide na 47-48C, kad podignem na 3.1GHz i voltažu na 1.35V, orthos posle 10 min. 55C. Kad pokušam da uključim ACC, bilo na auto, per core ili all cores, zapuca i neće ni u bios na uđe? Onda moram da otvaram kućište, menjam one činčeve...

Zanima me i žašto mu cooler box radi non stop na 3200 obrtaja? Zar nije logično da ubrza kad se poveća temp.i smanju kad je ˝ladan˝?

Kolika je granica preko koje ne bi trebala ići temp.procesora? OC 7750 na 3 GHz pri orhosu ide na 47-48C, kad podignem na 3.1GHz i voltažu na 1.35V, orthos posle 10 min. 55C.

Pa u principu ne sme da ti ide preko 60 u loadu,a bilo bi lepo da ne ide preko 55-56.:)

Zanima me i žašto mu cooler box radi non stop na 3200 obrtaja? Zar nije logično da ubrza kad se poveća temp.i smanju kad je ˝ladan˝?

Zato shto sa box kulerom nikad nije 'ladan.
:d
Ako hoces da overklokujesh zaboravi na box kuler

Jer znaš zašto se ACC zapucava? Kontao sam da uzmem CM212, međutim, možda je loš primerak CPU, pa neće moći OC ni sa boljim kulerom?

Ne znam.Meni je ACC pomogao. Bez njega mi je 3,1 bio plafon...

Snimite ovo:

Prilozi

• 3.24 GHz Full Load.JPG
    3.24 GHz Full Load.JPG
    186.1 KB · Pregleda: 118
Kolika je granica preko koje ne bi trebala ići temp.procesora? OC 7750 na 3 GHz pri orhosu ide na 47-48C, kad podignem na 3.1GHz i voltažu na 1.35V, orthos posle 10 min. 55C. Kad pokušam da uključim ACC, bilo na auto, per core ili all cores, zapuca i neće ni u bios na uđe? Onda moram da otvaram kućište, menjam one činčeve...

pa prvo ovako,maximalna radna temperatura tog procesora je 73 stepena celzijusa po specifikaciji proizvodjacha,drugo taj procesor sa defaultnim naponom od 1.325 na vecini plocha ce raditi na 3.0 Ghz,trece verovatno nemash ukljuchenu opciju cool and quiet ili smart fan,tako da ti radi na max broju obrtaja stalno....3200 je max broj obrtaja ventilatora na stock cooleru koji se dobija uz procesor.temperatura pri orthosu na 3.0 koju dobijash je zadovoljavajuca ako mu treba pola sata da je dostigne...ako je dostigne za nekoliko minuta onda bi morao to malo da pratis...u principu kako mnogi kazu od 40-60 si bezbedan....znachi ako temperatura pri full loadu posle jedno sat-dva orthosa ne prelazi 59-60 stepeni dobar si....mada opet i ja sam zabrinut sto se temperatura tiche....jednostavno takvo je jezgro procesora(toplo)....

Nazad
Vrh Dno