Šta je novo?

Problem sa novim Seagate HD-om, potreban savet

S_Kid

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2003
Poena
619
Google je malo šta ponudio za moj problem, pa reko' da vidim da li neko ima konkretan savet pre nego što disk reklamiram.

U pitanju je 2TB Seagate SATA3, 64MB, 7200rpm, ST2000DM001

Sveže je formatiran i podeljen na tri particije.
Pristup disku je užasavajuće spor. Kada se ode na "My Computer" i napravi dupli klik na bilo koju od particija, čeka se možda i više od pet sekundi.
Čuje se zvuk kao da se HD upravo pali, zagreva, poleće... i tek onda postaje operativan.
Imam nakačen WD eksterni preko USB-a, i njemu treba duplo manje vremena da se odazove nego ovaj Seagate.

Druga stvar je buka. Disk počne randomly da krklja dok je u potpunom idle režimu.
Recimo legnem da odremam i buka hard diska me probudi, a računar u sleep modu, dok ja više nisam :)

Pošto nisam skoro kupovao hardver, da li postoji neka caka koju sam prevideo?

Da napomenem da je disk stavljen u nešto stariju konfiguraciju koja ima Asus P5B ploču.

Ako bi trebalo da testiram disk i konstatujem kvar/probleme, koji softver da koristim za najpreciznije rezultate?

Hvala unapred na eventualnim savetima!

HD tune pro,
Hard disk sentinel,
Cristal disk info,

Obavezno istestiraj sa HD Tune Pro i to duzu (temeljniju) varijantu, sa druga dva je dovoljno i da samo "osmotre" u kakvom je stanju (a mozes i da istestiras sa HDS).

Da li si mu ugasio opciju da se hdd gasi?
Za W7 : Start/Control Panel/Power Options/High Performance/Change plan settings/Change adwanced plan settings/nadji Hard disk i podesi da se hard disk NIKADA ne gasi.

Takodje ako HDD krči, baš krči, ne "drlja i zuji" već bas divlje krci ko da ce nesto pokidati, kao da "glava" grebe po ploci, onda bi to moglo znaciti da ce crknuti svaki cas...

Kako hdd cini mi se radi, onda proveri i kabal, zatim na koji konektor je prikacen na plocu, na neki od Intelovih sata konektora ili imas i neki dodatni sata konektor pa si u njega ubo taj hdd ...?

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, pogledaću to za gašenje kada dodjem kući i probaću da vidim šta HD Tune kaže.

Stvar je u tome da je to treći hard disk u kućištu, i nije mi palo na pamet da by default može imati drugačije setovanje što se paljenja tiče.
Sistemski i prvi storage nemaju ovaj problem, pristup je normalan i daleko se manje čuju.

Nije toliko problem sto se cuju, neki primerak jednostavno moze da bude glasniji, da malo krci, klokoce, ciči ... problem je sto je usporen, zato vidi gde je prikacen, ako je na dodatnom sata konektoru, prebaci ga na nativni intelov.

U mene je tako isto kad ode u sleep krci, bas se cuje, ali ne primjetim nikakvo usporavanje.

Klasicno za seagate,kliktanje glave,krkljanje i ostalo...

Daleko je to od klasicnog ....ova nova serija je brutalna,ali na Z77 chipsetu a ne na 965....menjaj ....

To nije normalno ponašanje za HDD. Postoji mogućnost da je do čipseta, ali mi ne deluje tako.

Vrh Dno