Šta je novo?

problem sa nastavljanjem - produzavanjem UTP kabla

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
aj prvo da objasnim situaciju ako je potrebno ...
dakle situacija je sledeca ... wifi ruter je vezan na gigabitni switch, iz tog switcha idu cetiri kabla
prvi kabl ide na komp1 (radi net, radi mreza), drugi kabl ide na komp2 (radi net, radi mreza), treci kabl ide na komp3 (nista ne radi) ... taj kabl koji ide na komp3 je nastavljen onim jednim zensko-zenskim adapterom ... ti kablovi koji su produzeni tim adapterom su oba po T568B standardu

pitanje je da li to moze tako ili treba crossover kabl ili nesto trece?
koliko sam ja skapirao crossover kablom spajam samo dva ista uredjaja (komp-komp, switch-switch, itd) ... a sve ostale kombinacije idu ovim straight kablom ... gde gresim sta da radim?

mozda je adapter zapravo crossover. najbolje bi bilo da uzmes lan tester i da vidis da li je sve u redu.

Najprostije rešenje, ako se radi o kraćim kablovima, jeste preseći kablove i "ručno" nastaviti svaku paricu, provereno radi
Ili rastavi taj adapter i vidi šta se unutra događa, da li je u konektoru straight ili crossover nastavak

Poslednja izmena:
Kakvo nastavljanje utp kabla i sastavljanje parica. Kolka je razdaljina između switch-a i br.3? Nisu kablovi tolko skupi, napravi jedan novi iz jednog dela ili kupi gotov. Sad već sve možeš vezati sa straight kablom jer svi uređaji imju auto sense pa skontaju šta si im utakao.

jel to znaci da ne postoji kombinacija kablova koja bi u tom slucaju radila? (npr. cross pa straight)

to je skupo resenje :d

postoji kombinacija (upravo to sto si rekao), ali prvo moras da znas sta imas.

Mislio sam da pozajmis ako imas od nekoga. nije to tako redak uredjaj danas.

Imam slicnu situaciju, Gb switch, odatle na tri racunara. Koristio sam RJ45 coupler-e i straight kablove i sve sljaka bez problema.
CAT5-RJ45-Network-Cable-Extender-Plug-Coupler-Joiner.jpg

Poslednja izmena:
Takva bila situacija, nisam imao klešta ni konektore, selo jedno ne baš blizu mog grada, a čovek imao još jedan mrežni kabli, isekli, povezali i radi

Poslednja izmena:
ti kablovi koji su produzeni tim adapterom su oba po T568B standardu
Da li su kablovi od kojih je napravljenih taj dugački kabl ispravni? Da li si probao jedan po jedan od tih kablova pre sastavljanja?

Probaj privremeno da napraviš dugački kabl od ova dva koji rade... Ako ni tada ne radi dugački kabl, onda coupler ne funkcioniše kako bi trebalo.

Nazad
Vrh Dno