Šta je novo?

Problem sa MSI Rx9800pro 128

mizzy

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2004
Poena
619
Pazarih doticnu karticu i imam grdan problem... "ubodem" je u maticnu,dam joj dodatno napajanje, i nakon "klika" na power nema POST beeba. Znaci, crn ekran( monitor ostane na Stand By), sijaju samo LED-ovi... Ploca je Asus P4G8X Deluxe pet meseci stara(sa poslednji biosom) i na njoj je savrseno od pocetka radila Sparkle GF Fx 5900Xt(Ona i dalje savrseno radi,proverio OPET) Ima li leka ovom problemu ili je u pitanju najnesrecniji oblik nekompatibilnosti ili nesto trece? Pomagajte Ljudi!!!

Sada ide klasicno pitanje: A jel si probao tu karticu (MSI) na nekom drugom kompu?

hvala na pomoci, sve je poradilo..
Nije bio ispravan "Fdd power dongle".Direktno povezano na napajanje sve fercera...
Samo imam utisak da se ceo sistem sada vise greje u odnosu na Gf Fx5900xt?
Da li je to moguce? Ili "tripujem"?

Izvini mozes li mi reci kakav si utisak stekao pri radu s tom karticom, posto planiram da je pazarim? Kako radi FarCry, 3dmarkovi (2001,2003) (score), UT2004 i td...

Ne interesuje me sad tu neki tacan frame rate, samo otprilike kako radi.

3D markovi rade kao sto treba, ima tacno onoliko poena kao 9800pro ako se ne o/c, ako se o/c na nivo 9800xt, onda i broj 3d mark poena srazmerno raste.
Jezgro se o/c na nivo xt-a a i vise, juce sam tek uzeo kartu i nisam stigao da testiram.
Ostaje referentan onaj test sa overclockers.nz

Malo sam je testirao i radi tacno kako sam i mislio!!
P4 na 3,0 Ghz (Oc), 2*256 mb, maxtor 120Gb S-Ata
uz Oc na 9800Xt (core 412 a mem. 2*365) u 3d mark-u 03(build 340)
ima oko 6400. Frame rate nije drasticno porastao u odnosu na Gf Fx 5900Xt,jedino imam osecaj da sve klizi "tecnije" bez stucanja (posebno Far Cry)
Bilo bi i vise da nije northwood sa 533 fsb i Box coolerom

Kartica je nakrako bila kod mene, moji utisci, nevezani za igre:
- vrlo se greje, vise od 5900xx serijala
- cini mi se i da vuce vise struje, "ubila" je jedno napajanje, ne neka klasa, ali je teralo dosta toga bez problema.
- zuji. Sitno, ali dosadno.

BokiPK je napisao(la):
Kartica je nakrako bila kod mene, moji utisci, nevezani za igre:
- vrlo se greje, vise od 5900xx serijala
- cini mi se i da vuce vise struje, "ubila" je jedno napajanje, ne neka klasa, ali je teralo dosta toga bez problema.
- zuji. Sitno, ali dosadno.

Potpuno si u pravu!!!
Radi super, ali da se greje vise od fx5900xx GREJE se !
Verovatno "vuce" vise struje.Ceo komp. je barem 4-5 C topliji...
I STVARNO imam utisak da "pravi" nekakav shum

Kako sam je utishao:

a) njen ventilator stavio na ext. 7V
b) "nabudzio", nekako, uz pomoc raznih bracketa, ventilator od 80mm da duva pravo na nju, znaci taj ventilator je paralelan sa gk. Po zelji se moze dodati i 1 da duva otpozadi.
c) rezultat = tisina

Napomena: kartica nije overklokovana
Jako vazna napomena: neiskusnijim korisnicima se pomenuti zahvat nikako ne preporucuje.

@jaksa

Kako srazmerno raste, koliko? Interesuje me 3dmark 2001 (poena), zato sto ima par DirectX 8.1 igara koje zelim da igram sa njom (npr. Call of Duty) koje su stucale na mojoj 9600se?

@mizzy

Na koliko se stepeni zagreje? Je li to prouzrokuje neke greske ili cisto onako se greje? Sto se tice suma je*** ga ionako mi je kompjuter sad prilicno bucan?

Jos nesto: Da li moze da radi na obicnim no-name (citaj: JNC) napajanjima od "400W"?

uNesc0 je napisao(la):
Na koliko se stepeni zagreje? Je li to prouzrokuje neke greske ili cisto onako se greje? Sto se tice suma je*** ga ionako mi je kompjuter sad prilicno bucan?

Jos nesto: Da li moze da radi na obicnim no-name (citaj: JNC) napajanjima od "400W"?

@uNesc0

Greje se prilicno... nemam sondu da bash kartici izmerim temp. ali ceo sistem je topliji bar 4-5 C(od 5900xt). Visoka temp. ne dozvoljava neki "jaci" OC bez gresaka. Za buku si u pravu ,jer imam zatvoreno kuciste i 5 fanova tako da ipak sve prilicno glasno.
Pa moze...Napajanje je 400w ANS(znaci slicno nje-Sra), ali pre nego sam ga ugradio dobro sam ga istestirao...Struje su "normalne" pod opterecenjem, (2 opticka drajva,hdd 120,fdd,5 fanova,P4 Oc-an na 3,0 i sad r9800pro@xt) i sve radi bez greski i "zaglava".
Samo k'o sto kaze Jaksa "Problemi nastaju kad prestane da radi". Da li ce sa sobom na onaj svet da "povede" josh pola Kompa, to neznam...

jaksa je napisao(la):
"nabudzio", nekako, uz pomoc raznih bracketa, ventilator od 80mm da duva pravo na nju, znaci taj ventilator je paralelan sa gk. Po zelji se moze dodati i 1 da duva otpozadi.

@Jaksa
Rekao si da si ugradio (u formi bracket-a) fan koji dodatno hladi karticu, pa imam pitanje. Ja sam takodje napravio fan koji se "usrafi" kao kartica. Postavio sam ga ispod kartice i on "duva" pravo na nju!

Da li je to Ok ili je bolje da ga stavim "obrnuto"(tj. da odvlaci vruc vazduh sa karte) ?

U stvari, osnovna nedoumica mi je:
da li fan na grafickoj gura hladan vazduh na hladnjak(tako bi trebalo) ili slucajno izvlaci "vruc"?
Prostom metodom "ruke" nisam uspeo da utvrdim pravac strujanja !!

Fan treba da "duva" na karticu. Alu blok apsorbuje toplotu, pa se prinudnim strujanjem ta toplota predaje vazdusnoj struji i tako odvodi sa zagrejane povrsine.
Kada bi stavio da fan "odvlaci" vazduh ne bi nista uradio.
U slucaju da ijedan fan prestane da radi, eto moguce nevolje od jedno 200€.

Moram da ponovim:
Jako vazna napomena: neiskusnijim korisnicima se pomenuti zahvat nikako ne preporucuje.

Nazad
Vrh Dno