Šta je novo?

Problem sa MSi K8T NEO-V (MS-7032)

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Danas sam bezuspesno na doticoj ploci pokusavao da pokrenem S-ATA hard disk, iako ploca ima 2 S-ATA prikljucka BIOS nikako nije hteo da detektuje hard-disk.
Primenio sam sve varijante koje sam znao ali ne vredi, kao da ploca uopstei ne podrzava S-ATA diskove.
Svaka pomocu resavanju problema je dobrodosla.

Ne znam sta ti spada u ovo " Primenio sam sve varijante koje sam znao ali ne vredi". Koliko sam video na sajtu MSI-a, ta ploca ima SATA1 kontroler tj Up ot 150MB/s transfer rate. Prvo podesi dzamper na HDD-u na sata1 ako ga ima. Drugo ako ce ti na hdd-u biti sistem onda ga moras podizati pomocu diskete, tj moras ucitati drajver za SATA-u pri podizanju sistema (pritiskas ono F6 kada ti pocne instalacija Win-a).

Hard disk nije u varijati SATA-2 vec je SATA-1 tako da nije potreban dzamper da bi se prebacio iz SATA-2 u SATA-1. za varijantu za F6 vec znam jer sam tako pokrenuo AHCI na Asuc P5B Deluxe, ali mi je cudno sto u BIOS-u se uopste ne vidi hard verovatno je to mana VIA - cipseta kod NF3 i NF4 cipseta se diskovi bez problema detektuju u BIOS-u i nije potrebno nikakvo ubacivanje drivera preko diskete.
Danas cu probati opciju sa F6 ali me zanima dali novija verzija BIOS-a moze uredno da detektuje hard-disk (SATA-1) i da instalacija XP krene normalno bez ubacivanja drivera sa diskete kao sto je to slucaj kod NF3 i NF4 cipseta?

Da li je potreban driver za SATA kontroler pri instalaciji sistema nema nikakve veze sa plocom vec da li u windowsu postoji driver za taj kontroler zato se u nekim slucajevima koristi opcija F6. Iako je pitanje pomalo suvisno mene interesuje da li si proverio u BIOSu da li je SATA kontroler "enejblovan" tj. ukljucen?

U BIOS-u je ukljucen SATA kontroler, Win je instaliran preko diskete (opcija F6), BIOS i dalje ne prikazuje da je detektovao hard, u win-u hard prikazuje kao SCSI isto tako i everest, medjutim sve radi normalno jedino se Win sporije podize verovatno zbog losijeg kontrolera na VIA cipsetu.
Sta je mene ustvari zbunilo, ploca koja ima podrsku za SATA diskove ali da bi se pokrenula insatlacija Win-a mora da se sa diskete ubace driveri sto recimo nije slucaj kod NF3 i NF4 cipseta i nededektovanje hard-diska u BIOS-u.
Da je u pitanju SCSI ili AHCI controller to je u redu ali da za SATA diskove mora ovo da se odradi ovako, mi nikako nije bilo logicno ali sta je tu je.

Bogami sam i ja imao problema sa VT8237 južnim mostom i WD SATA HDD-om na jednoj Asus-ovoj ploči ne tako davno.
Raduje me da si ti uspeo da istraješ i nađeš rešenje problemu. Ja sam nakon pet dana dotičnu ploču zamenio za drugu sa NF3 čipsetom.

Da li mozes ponovo da mi objasnis kako si uspeo da aktiviras sata 2 hdd.
ja ima wd aajs 160gb sata 2 i nikako ne mogu da ga ukljucim. Ne zelim da mi on bude primarni hdd.

Nazad
Vrh Dno