Šta je novo?

Problem sa MSI K7N2 Delta2 LSR konfiguracijom

dbaja

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2001
Poena
619
Imam problema sa konfiguracijom sastavljenom iz:
ploce MSI K7N2-Delta2-LSR
AMD Sempron 2.6HGz
2*256Mb DDR/400MHz
Asus 9550 128Mb
Maxtor 120Gb IDE
Intel modem

Masina ima (jedva) instaliran WinXP jer se nekoliko puta u toku instalacije rusila.
Uspeo sam da instaliram Windows, ali igre restartuju masinu, pa cak i winampu to polazi za rukom. Pokusao sam 3D mark 2003, ide neko vreme i on takodje restartuje masinu.
Isprobao sam druge kartice, poput Ati9200SE, GeForce4MX-440 ali one isto pucaju.
Pokusao sam zamenu SVAKE komponente ali nista nije reseno. BIOS na ploci je ovaj najnoviji koji podrzava Semprona.
Da li je neko imao slicna iskustva?

Da se nalaziš u KG-u pomislio bih da si jedan od prodavaca računara kod koga je moja rođaka poručila gotovo identičnu konfiguraciju, a je se ubio od objašnjavanja da sačeka malo i da ne uzima Sempron-a. Šalu na stranu i jabi voleo da pročitam neko razumljivo objašnjenje za tvoj ''slučaj''. Za svaki slučaj ako se nešto slično dogodi i njoj.

Klasično za jedan od dva moguća uzroka: memorija ili napajanje.

80% da je memorija
20% da je napajanje

Koji kuler koristis za doticni Sempron?

Ok su temperature u masini, nego problem je sa *ebenim Dual-Channel rezimom. Kad ubacim 512Mb u komadu sve sljaka. Sa 2*256 ima MNOGO problema.

Mozes je reklamirati bez blama. Nije tvoje da se mucis da recimo prodajes dve 256-ice i stavis 1x512. Uostalom, plocu si i uzeo zbog DC-a. Problem moze biti ako memorija nije uzeta kod istog dobavljaca, a dobavljac je vrati kao ispravnu jer radi sa neka druga dva mem modula. Tu ti vec ne preostaje nista drugo osim da nadjes drugu memoriju ili prodas plocu i uzmes "pravu" plocu ;)

Ma ne bi bio problem da zamenim bilo sta od ovoga, medjutim i sa bilo kojim drugim memorijama Dual channel ne radi kako treba, tj. masina puca.
U biosu je postavljeno automatsko dodeljivanje parametara memoriji. Probao sam da rucno menjam cas i ostala podesavanja, podizem voltazu ali nista nisam dobio.
A najzalije bi mi bilo da izbacim MSI plocu. E sad, da li neko ima doticnu, 2*256Mb i kako je podesio voltazu i ostale stvari u BIOSu? :wall:

Mozda izgleda šašavo ali skinite nFoce drajvere za ploču i instalirajte ih ponovo !

dbaja je napisao(la):
A najzalije bi mi bilo da izbacim MSI plocu. E sad, da li neko ima doticnu, 2*256Mb i kako je podesio voltazu i ostale stvari u BIOSu? :wall:

Trenutno ne mogu da se setim gore NF2 ploce od ove... Opste je poznato da ove ploce cesto prave probleme sa memorijama.

Po ko zna koji put, uputstvo gledam tek kad nista drugo ne pomaze. Problem je bio sto na ploci imaju dva ljubicasta i jedan zeleni slot za memoriju. Ja ubo u dva ljubicasta, racunajuci da to tako mora da ide kao i kod svih drugih ploca koje sam video, kad ono lepo kaze: ako hoces Dual channel, mora u jedan ljubicasti i u zeleni :crash:
Kada sam tako uradio, nista od pucanja, masina stabilna ko' grom :banana:

Super, al cisto da znas, moralo bi da radi stabilno i single chanell modu...

Memorije sa kojima dotična ploča radi provereno stabilno su PQI i Kingston.Imao sam tri reklamacije sa sličnim problemima,kod sve tri su bile memorije u pitanju,stavio sam NCP,ta ploča ih ne trpi.Sa PQI je sve OK(već preko dva meseca).

Poslednja izmena:
Zveki je napisao(la):
Super, al cisto da znas, moralo bi da radi stabilno i single chanell modu...

Ne, u single channelu radi sve kako treba, ali zasto tako kad su vec kupljene uparene memorije a ploca podrzava dual channel... Sada je sve ok.

Skoro sigurno je do memorije...
Probao sam tu plocu u par kombinacija i zakljucak je sledeci:
sa NCP DDR400 memorijom na 200 MHz (iako svaki chip za sebe radi savrseno) u dual-ch modu puca... Moze da pomogne da se memorija u BIOSU podesi na auto, tj. obori na 166MHz - ali ne mora da znaci (sa modulima 256MB puca, sa 512MB prolazi).
Sa Corsair ValueSelect 256MB radi Dual i na 200MHz.

Ako koristite 11.4 bios (b4), sve u advanced settings u biosu mora da bude setovano na Auto, posto je ta verzija biosa losa.
11.3 bios (b3) nema tih problema i u njemu mozete podesavati manuelno sta god hocete i radice. Ovo sve vazi samo za Delta2 seriju (-LSR, Platinum) , t.j. ne vazi za Delta-L.

Vrh Dno