Šta je novo?

Problem sa MSI 760GTM-P33 pločom

Sale

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
660
Imam stariju konfiguraciju koja mi služi kao kućni server. Danas sam skidao ploču da zamenim pastu na procesoru i posle toga je nastao problem.

Naime, kompjuter neće da se uključi.

1. Proverio sam napajanje kratkospojnikom između pina 14 i mase na konektoru napajanja koji ide u ploču i napajanje startuje normalno, ventilatori se vrte, hard diskovi se pokreću.
  2. Proverio sam Power Switch na kućištu unimerom, normalno radi.
  3. Probao sam da startujem sistem stavljanjem kratkospojnika na Power Switch pinove na ploči, ne dešava se ništa.
  4. Probao sam paljenje/gašenje na On/Off prekidaču na napajanju, ne pomaže.
  5. Ukoliko isključim i ponovo uključim konektoru napajanja u ploču, sistem statuje i sve normalno radi osim što Power dugme ne reaguje. Nararavno, kada jednom ugasim kompjuter ne mogu ponovo da ga probudim.
Ne znam gde da tražim problem dalje? U napajanju, ploči ili podešavanju BIOS-a? Trenutno nemam ni drugo napajanje ni ploču da mogu da ih probam.

To što se napajanje vrti ne znači da je ispravno. Probati prvo sa drugim napajanjem.
Posle toga ploča, liči da se "ne puni" neki kondenzator, tako nešto...

Merio sam napone na napajanju, +12V i +5V na Molex konektoru su stabilni. Ne znam da li postoji posebno kolo za pobudu, pretpostavljam da postoji. Moraću malo da prostudiram ATX standard...

Kolo za pobudu ti je na ploči, a napon je 5v preko Power_On(zelene) ili 5VSB žice, ako napajanje pali spajanjem žica a neće preko "power" dugmeta, ili ima neki prekid u tom kolu na ploči (npr otpala neka komponenta dok si čistio) ili ima kratki spoj na ploči, kućiištu ili drugim nakačenim komponentama. Probaj ploču pokrenuti bez svih kablova od kućišta ili još bolje izvan kućišta. Očiti još jednom ploču, možda neki opiljak pravi spoj, možda pinovi u cpu ležištu ako si vadio procesor, lim za IO panel...

Nazad
Vrh Dno