Šta je novo?

PROBLEM sa Maxtor-om, HELP !!!

Dark_AveNGER

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam jedan problem ako bi mogao neko da mi pomogne. Radi se o Maxtor HDD-u - Maxtor Fireball 3 = uzasno sporo radi !
Hteo sam da probam, ako je uopste do toga, da zamenim mehaniku, ali sa drugog modela Diamond Max Plus 8.
Da li je to moguce i da li cu mozda spaliti nesto??
Stampane plocice se razlikuju.

Hd-ove bi trebalo posmatrati kao hermeticki zatvorene sprave. U slucaju da je potrebno da se spasu podaci sa ploca nekog riknutog hd-a ljudi obicno moraju da upotrebe poslednju preostalu mogucnost - da ga otvore i eventualno nekako nateraju hd proradi dovoljno dugo da podaci mogu da se spasu. Naravno, nekim ljudima su hd-ovi radili otvoreni prilicno vremena - ali to nikako nije preporucljivo.
U principu, za popravku! hd-a bi trebalo imati delove identicnog modela, mada u odredjenim slucajevima to nije toliko striktno.
Ako ti HD bilo kako radi - nemoj da ga popravljas, jer postoje velike sanse da posle toga ne bude radio, cak ni sporo.

E sad - zasto mislis da ti hd sporo radi?

"Sporo" je prilicno rastegljiv termin za razlicite ljude.
Ako bi da npr. izmeris brzinu hd-a relativno egzaktnije - onda bi bilo zgodno da upotrebis neki sisinfo program. Za tako nesto ja (i dosta ljudi na forumu) koristi vrlo korisno programce aida32 (~3MB). Pod plugins imas disk benchmark pa bi iz toga moglo da se sazna dosta o brzini tvog hd-a.
Daj ovde detalje tvoje konfiguracije, i izmerene vrednosti iz aida32 disk benchmarka (Linear read, random read, average access) i vec ce se znati mnogo toga.

ftp://download.idg.pl/61619/vol2/w95/utils/aida/aida32ee_380.exe

Ako neko ima link za noviju verziju, mogao bi da to da ovde, a ako je neko to vec dao na forumu (vrlo verovatno jeste), onda sorry.

Poslednja izmena:
dm8 i fireball3 ni u ludilu.
Nikola
Otvaranje 1%
99% kvarova se resava bez otvaranja

Auuu, sad sam video, na "glavnom" integralnom kolu, pretpostavljam da je glavno, bile su iskrivljene nozice sa jedne strane i neke od njih su se dodirivale. Sad kako i zasto, mislim da nije ni bitno, ali mislim da sam uspeo sa iglom da to malo popravim pa cu probati sada da vidim kako ce da ide?? Pod sporinom sam mislio na proces pravljenja i formatiranja HDD-a, jer, fdisk mi je pravio particije nekih pola sata, a format-iranje je trajalo nekih 6 (shest) sati - sto mislim da je sporo, nenormalno, nije u redu ...
HDD-ovi prethodnih generacija istog kapaciteta su to mnogo brze odradjivali tako da eto mog empirijskog zakljucka.
U svakom slucaju hvala puno na pomoci i necu pokusavati da mesam elektronike odn. mehanike.

Poslednja izmena:
E sad, zamenio sam elektroniku sa 30GB modela i sve radi skoro OK.
Naime, format 100% sve ok, nema lose sektore, probam ghost i prijavi mi 5MB losih sektora. Powermax 4.09, low level full format, fdisk, format, sve ok, ja ponovo ghost, opet 5 MB losih sektora??????
Jel se desavalo nesto takvo nekome?? Sve se radi na masini iz potpisa.
Da probam mozda da promenim kabl ??
Pozdrav, svima i hvala unapred !!

Probaj da kupis novi disk posto si prckao mehaniku i da batalis da lupas glavu oko toga nije vredan :wall: ... Pozdrav

Epa nije ni disk a nije ni mehanika nego cudesan splet okolnosti !!
Naime, source disk (Maxtor 40GB D740X-6L) je bio povezan preko Serillel adaptera na S-Ata SiI3112 kontroler a destination (Maxtor 40GB 6E040L0) je bio u HDD Rack-u, i kako god da probam ghost sa jednog na drugi, on mi napravi ~5MB bad sektora??!!!!
Na kraju sam poskidao diskove i nakacio ih na kablove preko "native" kontrolera (MCP-T) i sve je proradilo kao od sale. Izgleda da je 3112 ipak malo bubicav a ni HDD u racku nije macji kasalj. Cisto da se zna.
Pozdrav svima.

Nazad
Vrh Dno