Šta je novo?

Problem sa matorim računarom

dexter87

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2011
Poena
335
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600x & Cooler Master 410r rgb
Matična ploča
Asus Prime A320M-K
RAM
16GB DDR4 3200 Kingston Fury Beast
GPU
Asus 1050ti Cerberus
Storage
240gb SSD & 1TB WD Blue
Zvuk
Integrisana + VIVAX Soundbar zvučnik SP-7080H 2.1
PSU
FSP Hydro G pro 650W
Kućište
Deepcool Matrexx 30
Monitor
TV Hisense 55 U7QF
Mobilni telefon
Samsung A54
Pristup internetu
  1. Optički internet
Desava mi se u poslednje vreme nasumicno zamrzavanje racunara iz potpisa:
intel e7400
asus p5b-se
4 GB kingston ddr2
amd 3650 graficka
Hard WD 1TB
napajanje 400W ms platinum (kinez :D ).

Znaci, desava se totalno nasumicno, dok surfujem, gledam film, radim u nekom programu. Ranije se to desavalo retko, u fazonu par puta mesecno, a u poslednje vreme svaki dan po 2-3 puta samo zaledi racunar, kursor se zamrzne i mora restart preko tastera na kucistu.
Ista stvar se dogadja i u linux mintu.

Testirao sam memoriju (mem test ne pokazuje nikakve nepravilnosti), hard disk isto (sentinel prikazuje 100%/100% za oba parametra), oborio sam klok procesora na difolt vrednost i opet ista situacija.
Najvise sumnjam na napajanje i graficku, mada nekako ne verujem da bi napajanje uzrokovalo ovakvo zamrzavanje.

Svaki savet je dobrodosao :)

Ja mislim da tebi ta Ati pravi problem.
Pucanje drajvera na karti zna tako da izgleda, a upozorenje ne dobijas verovatno zbog starije verzije katalista, ako ga koristis.

Poslednja izmena:
Moguce je da je graficka poluispravna, mada ne pokazuje neke linije i slicno, nikakva obavestenja za drajver.

Drajveri su zadnji zvanicni 13-9 legacy.

Poslednja izmena:
Cesto se ovde po forumu desavalo da ljudi imaju problem sa AMD\Ati kartama uz poruku
driver stopped responding and has recovered
.
Pomislio sam da ovu poruku ne dobijas mozda zbog starije ver. catalist-a.
Da li se ponekad komp restartuje sam od sebe u toku rada?
Ta masina nije veliki potrosac, mogao bi da probas, ako si u mogucnosti, neko drugo napajanje. Sto kaze #Vuk40

Skini OCCT pa pokreni test i pogledaj napone.

Ne znam koliko je merodavan OCCT sa ovakvim napajanjem.. mislim kakve ce rezultate uopste da pokazuje...

Pa i nije bas, ali bar moze da vidi kretanje napona.
Ima li nekih naglih oscilacija i sl.

Pustio sam malo da radi, i evo slika
2016-01-27-16h04-CpuUsage-CPU Usage_cr.png

Da li se ponekad komp restartuje sam od sebe u toku rada?

Ne secam se da mi se to desilo nekad, neka bude da mozda jeste, ali sigurno nije u zadnjih par meseci.

Samo zamrzavanje se desava. Ranije dok se racunar zamrzavao redje, desavalo mi se da uvek zaledi kada pustim speedtest u trenutku kada krece da meri upload brzinu. Sada nije takav slucaj, sada zamrzne uvek neocekivano, pri surfu, ili kada racunar nista ne radi, ili kad kucam nesto u wordu recimo...
Recimo ostavim racunar u idle rezimu (samo utorrent radi u pozadini) i kada se vratim posle par sati racunar ne reaguje na nista i mora restart.

Poslednja izmena:
Sve deluje OK, naponi, temperature...
Moguce da je do neceg drugog...procesljaj sa Malwarebytes.
Ima li sta u minidump ili event viewer od error?

Ja bi prvo promenio i pustio da vidim sta se desava sa drugim komponentama...ispravnim naravno,jednu po jednu komponentu.

1.Graficku kartu (Najverovatnije je ona u tvom slucaju riknula )
2.Memoriju (ne znam,ali hvala bogu,koliko se zezam oko racunara nekih petnaestak godina,nijedna mi nije riknula)
3.Napajanje (kinez prvo krene da bruji,pa nakon sto godina crvrc,ako ne menjas uopste komponente)
4.Hard Disk (to sto kaze sentinel,nije uvek merilo)
5.Maticna ploca (verovatno ima 90% obicnih elektrolita,pa baci pogled ima li nadutih).

Eto...

Ma nije do windowsa sigurno, virusa i slicno... Imam i linux i ista je situacija.

U EV imam dosta ovih critical gresaka gde se pominje kernel power 41 sto nemam pojma sta znaci.

Ma nije do windowsa sigurno, virusa i slicno... Imam i linux i ista je situacija.

U EV imam dosta ovih critical gresaka gde se pominje kernel power 41 sto nemam pojma sta znaci.
To je zbog nasilnog restarta...
Taj error je normalna pojava kod takvog restarta i nestanka struje.

Poslednja izmena:
testiraj RAM,ostavi memtest preko noci (ako naravno odmah ne krene da izbacuje greske).predhodno mozes i da proveris kako nalezu,i da ocistis od prasine i osiguras da je kontakt siguran i dobar,nije veliki i komplikovani posao.

Ok Vuce.

Ram sam testirao nekih pola sata memtestom pre nekoliko dana i nije nista prijavio. I da, cistio sam malo racunar, promenio slotove memoriji... i tako te sitnice.

Malopre mi zamrzao dok sam gledao nesto na YT...

Verovatno cu morati da odnesem komp u neki servis (ako postoji jos uvek neki u Zajecaru :D ), i da se spremam da bacim ovu krntiju i da uzmem nesto malo bolje :)

Probaj da deistaliras flash, pobrisi registry sa CCleaner i instaliraj ponovo.
Mozes da probas da izbrises i graficke drajvere sa DDU i instaliras ponovo.

^ Napajanje i grafička. Tvoja 3650 vuče malo više, a uz godine staža, ne možeš da očekuješ da radi ko prvog dana. Znači ili jače napajanje, ili neku grafičku tipa geforce 210, 520, 610. šta nađeš da troši malo, proveri u linuxu, pa onda i u Win.

Dosta ovde naznaka ukazuje na kartu i napajanje ( u koliko je os zdrav :D ), a kakve su temperature MB? Mislim da ta serija sigurno treba da ima senzor temp.

Ne vuce nesto mnogo 3650, mislim da joj je potrosnja oko 60W max, e druga stvar je napajanje. Dosta je staro napajanje, mislim da je iz 2007, znaci 8 godina sluzbe za cistog kineza nije lose :D

Sada sam trenutno u linuxu (jedno sat i po) i nije zaledio jos uvek, ali ne znaci da nece.

Evo neke jos temperature, ne znam koliko je tacna ova temp za plocu

Screenshot from 2016-01-27 19:58:18.png

Poslednja izmena:
Ako je tacna to je ok temperatura za tu plocu. Gledam da one idu na def. po 40-45c... Provrti malo Unigine Heaven cisto da vidimo dal ce proci tu test.

To je DX11 test koliko me secanje sluzi, tako da ne bi verovatno imalo svrhe na 3650.

Možeš i u linuxu da izvrtiš malo testove, imaš phoronix, gtkperf, hardinfo, pa probaj. Temperature su ok, normalne za tu generaciju i Asusa.

Promenila se malo situacija, sada ipak sumnjam na hard disk. Sinoc kada se desilo da mi ponovo zamrzao racunar, pri restartu nije hteo lepo da prepozna odmah hard disk, morao sam ponovo restart na dugme i da udjem u bios, i tamo sam primetio da je kao first boot uredjaj namestio flopi, a hard disk negde pao na trece mesto. Kada sam vratio disk na prvo mesto pri pokusaju da udjem u windows pocelo je ono cekiranje harda zbog neke greske koje je potrajalo 5-10 minuta. Nakon toga se tek podigao windows...Da bi malopre ponovo zablokirao...

Trenutno koristim live linux preko fleske kako bi zaobisao upotrebu harda i video kako se ponasa racunar bez njega.

Uzecu kablic sigurno...

Ja ti napisah za hard disk sinoc da sentinel nije uvek merodavan.
Ne pomaze tu kablic,ali nije neki trosak da ipak probas.

Znam da nije uvek merodavan, ali u vecini slucajeva je uglavnom u pravu.

Sad nesto gledam po netu 1TB hard diskove i cudim se koliko je slaba ponuda :(
Samo neka toshiba se vrti po sajtovima.

Ako ne mora 1TB,mislim da sam skoro gledao od 500gb, novi za oko 30 evra na KP.
Kada bih kupovao za sebe,samo WD ili SeaGate.

Ako ti Sentinel nije pokazao nikakav bad sector i sl. Zameni sata kabal... Nije iskljuceno da kontroler na ploci brljavi.

Vrh Dno