Šta je novo?

Problem sa maticnom plocom(?): usporen rad i ne rade USB-ovi

Karadjordje

Slavan
Učlanjen(a)
24.03.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 3 4100 / box
Matična ploča
AsRock A520M-HVS
RAM
Geil Pristine 3200 2x16GB
GPU
GTX 1060OC Gigabyte Windforce
Storage
Adata Legend Gen4 M.2 NVMe 1TB SSD + 1tb HDD
Zvuk
Integrated
PSU
LC Power LC600H-12 600W
Kućište
Raptor Storm RGB miniATX
Monitor
Vivax 32"
Laptop
Dell Studio
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Molim pomoc: Konfiguracija iz potpisa, sve osim napajanja i harda je staro par meseci i do danas je sve radilo savrseno. Win 7 koristim.

Jutros prilikom ukljucivanja racunara mi nije radio usb mis, tj kursor na ekranu, otkacio sam ga i prikljucio stari (ali ispravni) ps2 mis i onda je radio, ali prilikom tog ukljucivanja racunara (zbog gasenja radi prikljucivanja ps2 misa) i podizanja sistema sve je bilo kao 10x usporeno: bios logo screen koji obicno prodje za sekund-dva sada stoji barem 10-15s, zatim windows animacija prilikom podizanja sistema je takodje usporena, uz duze vreme podizanja sistema. Otvaranje i zatvaranje prozora je usporeno, probao sam da pokrenem neku igricu i ona je bila usporena, cak i prilikom ulaska u nju (intro)... Ponovo sam "obrnuo" miseve ali je sve usporeno, a usb mis ne radi.

USB mis za koga sam mislio da ne radi, sam probao drugom racunaru i ispravan je, ali kada se prikljuci kod mene nece da radi.
Probao sam obican usb stick i ni njega racunar ne prepoznaje, kao ni usb tv karticu. Imam 4 usb-a direktno na ploci i jos 4 na front panelu i kartici i ni jedan ne funkcionise. Jedino mi kada prikljucim mobilni telefon zapocne punjenje, ali ga ne ocita u device manager-u.

Ustanovio sam da je racunar usporen i kad sam u bios meniju, za kretanje sa stavke na stavku mu treba po 3-4 sekunde i po 3-4 protiska na taster da bi odreagovao.
Prema podacima iz biosa (hw monitor) procesor se ne pregreva, a svi naponi su u normali, bez odstupanja.
Dok ovo pisem, u task manager-u se vidi da je zauzece procesora do 10-15ak %, bez skokova, a memorije ima na pretek.

Da li je u pitanju maticna ploca? Ili mozda napajanje? I kako mogu da ustanovim u cemu je problem i kako i cime da testiram. ;)

Imas 2 stapa memorije - isprobaj naizmenicno kako ti radi sa jednim pa kako sa drugim modulom. Ovde po mojoj oceni napajanje nije problem 90%...

Poteraj neki LiveOS i vidi da li u njemu rade USB portovi. Ako ne, čipset je optao ili krenuo da crkava.

Imas 2 stapa memorije - isprobaj naizmenicno kako ti radi sa jednim pa kako sa drugim modulom. Ovde po mojoj oceni napajanje nije problem 90%...
Vec sam vadio stapove, doduse samo sam im zamenio mesta i nista. Probacu svakako sa pojedinacnim. ;)
I ja mislim (nadam se) da nije do napajanja, mada cu sutradan za svaki slucaj probati drugo, cisto da budem siguran.

Poteraj neki LiveOS i vidi da li u njemu rade USB portovi. Ako ne, čipset je optao ili krenuo da crkava.

I inace vrtim XP na virtuelnoj masini (wmvare player), ali ni u njemu ne ocitava uredjaje na USB-u... Tako da otpada da je nesto oko windows-a.
Ako je do cipseta, tj ploce, to mi odgovara - u garanciji je. :)

U medjuvremenu se malo normalizovalo stanje (ne usporava i ne koci, mozda malo) u windowsu, ali u biosu i dalje "secka".

Probao sam drugo napajanje i vadjenje memorije i idalje ne rade usb-ovi. Svi drugi konektori i uredjaji rade uredno... Jel da saljem plocu na reklamaciju?

Crkla ploča, slobodno reklamiraj

bez rasmisljanja reklamacija
samo sto te ceka jadno 30-45 dana bez kompa

bez rasmisljanja reklamacija
samo sto te ceka jadno 30-45 dana bez kompa

Poslata je ploca na reklamaciju danas.
Zasto mislis da cu cekati toliko? Kontam ja da su godisnji odmori i sve to ali nema smisla... :s

Covek iz Winwin-ovog servisa mi rece da mogu ocekivati za 10ak dana. Inace je ploca iz Alti-ja, a oni valjda ista firma, kontam da zna koliko im treba. ;)

Poslata je ploca na reklamaciju danas.
Zasto mislis da cu cekati toliko? Kontam ja da su godisnji odmori i sve to ali nema smisla... :s

Covek iz Winwin-ovog servisa mi rece da mogu ocekivati za 10ak dana. Inace je ploca iz Alti-ja, a oni valjda ista firma, kontam da zna koliko im treba. ;)
govorim iz licnog iskustva (2puta)
prvi put sam p""""o bez kompa asada pre 2-3 meseca samprvo kupio drugi pa odneo na reklamaciju (32dana)

Ako su ti rekli za 10 dana, biće za 10. Pre 2 meseca sam ostao bez harda, i prodavac mi je rekao da će reklamacija trajati oko 10 dana. Stvarno je tako i bilo, prvo će ti stići SMS poruka od win win-a sa obaveštenjem o zameni.

Ma to im je rok za odgovor na reklamaciju u roku do 15 dana pa ako ti uvaze reklamaciju onda cekas jos posto ti nude ili zamenu ili opravku :)
Mada sam ja skoro u WinWinu reklamirao graficku i za 11 dana je bilo gotovo.

rok za reklamaciju je 45 dana
meni su i odgovorili i dali drugu plocu,istog ranga, za 32 dana
lik u prodavnici gde je kupljena mi je rekao da se ceka od 3 nedelje +...
prvi put sam (pre oko godinu dana) poverovao u brzu realizaciju a sada sam kupio drugi komp
prvo cekas da ti odobre reklamaciju 15 dana onda ti kazu da nemaju vise identican proizvod
pa ti tek nakon toga ponude neku zamenu (koja je adekvatna a i ne mora da bude) i dok dobijes drugu osedis

Nema to vise od 45 dana imas lepo ovde objasnjeno - http://mpt.gov.rs/postavljen/163/pojasnjenje_saobraznost.pdf
Sada imas "razuman" rok - a to sto su ti odgovorili posle 32 dana - trebao si vec 16-og dana da odes u inspekciju i da ih prijavis posto su oni samo za to nadlezni.
Kada ti odobre reklamaciju imas 2 opcije - da to sto si predao na reklamaciju poprave (njihov ovlasceni servis) ili da ti daju istu takvu - ako nemaju istu takvu da ti daju a nude nesto drugo mozes da odbijes i trazis popravku (ako ni to ne mogu da odrade onda uzimas pare nazad i raskidas ugovor sa njima).

Hahha kakva ilustracija na kraju :) Zatvorsko đule :d

samo ne znam sta u zakonu znaci "razuman" rok 1h-1dan-1mesec-1 god
to sto su mi ponudili je ok,prihvatljiva zamena,druga opcija jeste povracaj novca
samo ima jedan problem
ja sam mb kupio pre godinu ipo dana kada je evro bio 95 a ne 120 tako da bi novca dobio 60% ploce i sta onda
ploca koju sam kupio ne postoji vise na lageru sa ddr2 nego mi nude sa ddr3 (ne zalim se nisam ostecen)
PRODJE TAKO PREKO MESEC DANA:smash:

Samo da javim da je sve proslo maksimalno korektno od strane Alti-ja (tj Emmi, tj WinWin), juce su mi poslali novu plocu. Znaci kako su i rekli - tako je i bilo: 10ak dana. Sve pohvale.
Inace dobio sam noviju reviziju ploce :), umesto msi h61m-p22(b3) dobio sam msi h61m-p31(g3). Sad imam 2 usb-a vise. :D

Zahvaljujem se svima na pomoci. :)

Nazad
Vrh Dno