Šta je novo?

Problem sa malo starijom Dell konfiguracijom, svaka pomoc dobrodosla

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
U pitanju je sledecka konfiguracija:
Dell OptiPlex GX1
Pentium II
196 MB memorije
Intel 440BX PIIX4e chipset itd...
Konfiguracija je ''upakovana'' u Dell-ovo horizontalno kuciste i ploca samo tu moze da pasuje tako da premestanje i prepakivanje konfiguracije nije opcija.
Problem je u sledecem: racunar je radio najnormalnije, bez ikakvih problema i to pod WindowsXP operativnim sistemom. Jednom prilikom kao i puno puta pre toga ugasen je sve po proceduri, na power dugme i vise nije mogao da se ukljuci!
Power dugme sada ne reaguje uopste. S obzirom da imam iskustva i da se razumem koliko toliko u racunare otvorio sam kuciste i utvrdio sledece:
Ploca dobija struju i to znam po jednoj diodi na ploci koja je upaljena kada je racunar prikljucen na struju. Sve ostalo bi trebalo da radi, nista nije pregorelo. Daljim posmatranjem kvar sam sa 90% verovatnoce sveo na stampanu plocicu pribliznih dimenzija 2.5 sa 4cm na kojoj se nalaze power dugme, reset dugme i 2 diode! Ova stampana plocica je flat kablicem povezana sa pinovima na ploci!
Ja licno mislim da je ta plocica problem i da power switch iz nekog razloga ne radi. Kada se pusti struja racunaru, dioda na power switchu se upali samo za momenat i odmah se ugasi, a power dugme jednostavno ne reaguje.
Da li nekako moze da se zameni ili prevazidje ta stampana plocica ?
Da li neko ima ideju sta bih mogao da uradim ? (racunar je vrlo jednostavan, ploca, procesor, modem, napajanje, memorija)
Da li neko zna bilo koga ko bi se pozabavio ovim kvarom (servis, entuzijasta...), a da mu se naravno plati
Molim dobre ljude da se skoncentrisu na resavanje problema, a ne na odgovore tipa da konfiguracija vredi 20e i da je bacim i kupim novu. Vrlo je bitno da racunar ponovo proradi ako je to moguce.
Bilo kakvo prepakivanje konfiguracije sam iskljucio jer bih morao da nadjem identicno kuciste...
Ako je neko voljan da pomogne ko se malo vise u ovo razume od mene imam SVU dokumentaciju vezanu za konfiguraciju, plocu...

Unapred hvala na svoj pomoci
Pozdrav
Nikola

Ako sam te dobro razumeo sve je dobro radilo godinama i kada si ga "juce" poslednji put ugasio na dugme vise nece da se upali? Ovo ne bi trebao da bude veci problem ako je ovakav scenario. Ti dugmici umeju da crknu posle nekog vremena, zato u novijim biosima i mozes da namestis da komp palis na tastaturu ili na misa...
Pogledaj u toj dokumentaciji da li tvoj bios podrzava tu opciju.
Ako imas slucajno jos jedan komp (kuciste) mozes da probas da samo povezes power dugme sa njega na tu plocu i probas da upalis bez da vadis sve napolje pa vidi da li radi. Kad nesto vidis javi sta si uradio da vidimo kako da promenis taj prekidac.

Scenario je bas takav, sve je radilo i odjednom nece da se upali.
U biosu nazalost ne postoji takva opcija... evo inace izgleda biosa
http://support.jp.dell.com/docs/systems/ban_gx1/setupem.htm
Nabavicu jos jedno kuciste koliko jos veceras pa cu da probam predlozeno...ali ima jedan mali problem. S'obzirom da postoji vise pinova na ploci, a flat kablic koji sam opisivao, a koji ide od panela sa prekidacima do pinova na ploci, pokriva sve pinove na ploci u isto vreme. Znaci da kod novijih kucista imamo jumpere koji se stavljaju na pinove na ploci zasebno, npr. za reset, za power, za speaker itd., a kod ovog Dell-a svi pinovi su poklopljeni odjednom sto znaci da ja trebam prvo da zakljucim koji pinovi sluze za paljenje kompjutera i onda da ih povezem, a niko mi ne garantuje da su ti pinovi jedan pored drugog, a u dokumentaciji nigde nije obelezeno koji pinovi zasta sluze, bas iz razloga sto su svi pinovi ''poklopljeni'' odjednom odgovarajucim kablom kao integrisanim resenjem...
U svakom slucaju poradicu na ovome, a svi predlozi su i dalje dobrodosli.

Poslednja izmena:
Ako ti taj flat kablic vodi do pinova na ploci, i ako na toj stampanoj plocici nema nista vise nego diodice, power i reset switch, mozes da ga iskljucis sa ploce i slobodno da probas srafcigerom i necim druim metalnim da prespajas susedne pinove pa ako je samo taster ploca se se ukljuciti (jer ti isto radi i power switch).

Postoji jos jedna varijanta, mada je ona mnogo rizicnija. Postoji mogucnost da nateras napajanje da radi neprekidno tako sto ces prespojiti crnu i zelenu zicu na konektoru za ATX napajanje.
NAPOMENA: Postoji mogucnost da ti je napajanje otislo pa ga radi sigurnosto ostalih uredjaja izvadi iz kucista. Prvo prespoj zice na konektoru pa ga tek onada ukljuci u struju, ako proradi probaj da mi izmeris voltaze na nalepici ces naci propisane (+5V,-5V,...). Ako su sve OK vrati konektor na plocu. Za prespajanje najbolje uzmi spajalicu i montiraj je sa gornje strane konektora da bi mogao da konektor vratis na plocu. Ukoliko ti ploca ni tad ne proradi nije konektor.

paunovic je napisao(la):
Ako ti taj flat kablic vodi do pinova na ploci, i ako na toj stampanoj plocici nema nista vise nego diodice, power i reset switch, mozes da ga iskljucis sa ploce i slobodno da probas srafcigerom i necim druim metalnim da prespajas susedne pinove pa ako je samo taster ploca se se ukljuciti (jer ti isto radi i power switch).

A da li radeci navedeno mogu nesto da sprzim ?
Na stampanoj plocici su samo 2 prekidaca (power i reset) i nesto u vezi speakera. Evo i slicice

Sto se tice predloga sa napajanjem koje ''konstantno'' radi kako bi se probalo da li je do prekidaca ne bih bas to sada da pokusavam, bitnije mi je da znam da li mogu nesto da spalim ako krenem srafcigerom da prespajam pinove...
Mogu li to da uradim i jednim dzamperom ?

Prilozi

• Stampana plocica 002.jpg
    Stampana plocica 002.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 76
Mexa je napisao(la):
A da li radeci navedeno mogu nesto da sprzim ?
Na stampanoj plocici su samo 2 prekidaca (power i reset) i nesto u vezi speakera. Evo i slicice

Sto se tice predloga sa napajanjem koje ''konstantno'' radi kako bi se probalo da li je do prekidaca ne bih bas to sada da pokusavam, bitnije mi je da znam da li mogu nesto da spalim ako krenem srafcigerom da prespajam pinove...
Mogu li to da uradim i jednim dzamperom ?
Neces nista spaliti ako srafcigerom ili jumperom budes prespajao pinove, ALI SAMO te koji su se nalazili ispod konektora koji spaja tu stampanu plocicu sa maticnon plocom.

Naravno da cu samo te pinove da gadjam... evo sada cu da probam pa javljam sta sam uradio...

Poslednja izmena:
Mozes da probas i sa dzamperom na maticnoj ploci da spojis power i vidis da li ce da se upali pa posle da proveravas napone na napajanju. Pogledaj bolje na ploci mozda pise gde je power. Inace ja se jos nisam sreo sa plocom gde nisu jedan do drugog nema veze sto je kod tebe sve na istom konektoru to ti je kao da su ti spojili 4 kablica sa 2-3 pina

Uspeo sam da pokrenem racunar!
Spojio sam dva pina i racunar je proradio!!
Znaci da je ipak bilo do prekidaca

Sledece pitanje:
Kako sada napraviti da se sve to pali bez otvaranja kucista i rucnog premoscavanja pinova.
Da li moze na primer ovako! (nemojte mi se smejati ako lupim)
Da ta dva pina spojim zicom na koju cu da stavim recimo najobicniji prekidac od lampe ? Kada prebacim na poziciju I da se racunar ukljuci a kada prebacim na poziciju 0 da se racunar ugasi! Reset dugme mi ne treba!!

Lakse ti je da ti neko na toj plocici zmeni taj mikro prekidac u dva poteza lemilice.

Lakse ce ti biti da skines reset taster da nekog starog kucista jer tebi treba samo taster a ne prekidac, mada i on moze da posluzi. :)
Potrazi u nekom obliznjem servisu ne bi trebali to da naplate nista.

Prekidač

SA bilo kog starag kućišta skini iznutra žicu sa mikroprekidačem i plastičnim
prespojnim delom. To je posao od dva minuta. Prespoj pinove na tvom računaru a mikroprekidač izvuci van....

Vrh Dno