Šta je novo?

Problem sa LG W1934S (60Hz?)

thunderchase

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
620
Kupio sam danas ovaj 19" monitor i meni odgovara savršeno, s obzirom da sam prešao sa 17" CRT. Podesio sam sliku kako mi odgovara i mogu reći da sam zadovoljan, mada postoji jedna stvar koja me žešće nervira. U Display properties se pojavljuje 60Hz kao max za ovaj monitor (pri 1440x900) i tada se vidi treperenje po ekranu, a najbolje se primećuje na tamnim bojama. U manual-u piše da podržava i 75Hz. Ja sam podešavao nekoliko entry-level 19-ica i sećam se da je bilo 75Hz. Kako da to sredim? Drajvere sam probao i sa diska i sa sajta.

Vidi se treperenje na ekranu? TFT monitori nemaju treperenje (potpuno drugaciji nacin prikaza slike, tj vise Hz znaci vise slika u sekundi, ali ne bi treperila ni na 1Hz, imao bi samo slide show).
Ako se na tvom monitoru vidi treperenje, to moze samo da znaci da je neispravan :)

Nije mi jasno zasto nemas 75Hz, ali ne verujem da nesto gubis, ja sam probao kod mene i 60 i 75 i nisam video nikakvu razliku... I da naravno treperenja nema, a na starom crt-u me nerviralo na 100Hz, tako da bih primetio ;)

Hvala za info u svakom slučaju :) .

Mislio sam da je to zbog tih 60Hz. Bezveze ako je neispravan...

Pogledaj ovaj klip, mislim da se može videti problem:

Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=irz_iT6YXgs

Znači ne verujem! Dobijem ja isti dan novi monitor bez problema, ali se i on ponašao isto. Tu skapiram da je problem kod mene negde. Dva dana pokušavam sve živo i sad provalim šta je - antena! Kad iščupam antenski kabl iz zida ili iz kompa, prestane da treperi :d ! Znači 'ladno je od toga bila smetnja. Eto, ubuduće nek je za nauk :) ...

I ja sam pre dva dana kupio LG L1734S (kockasti) monitor, za stari računar, čija GForce2 grafika ne podržava "wide" varijantu.
Međutim, kod mene može da se podesi 75 Hz i slika je primetno "mirnija" nego na 60Hz, kad je u bitanju "Plug and play" drajver. Kad sam instalirao originalni drajver, slika je bila takođe, primetno "mirnija" na 60Hz , nego sa drajverom koji je XP SP3 automatski instalirao. Ipak, još bolje (manje "uzburkano" - pogotovu na tamnijoj pozadini) izgleda na 75Hz. Pa je moje pitanje (pošto proizvođač preporučuje 60Hz i rezoluciju 1280x1024), da li bez bojazni da ću monitoru smanjiti vek trajanja smem da ostavim 75Hz?
Isti monitor sam isprobao i na novom računaru (na slobodnom VGA priključku integrisanog Radeona 1250) i mogu da kažem da je slika na 60 Hz bila dosta lošija (sa originalnim drajverima) nego na GF2 VGA izlazu. Sve je izgledalo malo bolje (manje "titranja"-naglašavam da to titranje ne smeta kao titranje kod CRT-a) na 75Hz. Ne znam da li je to do antene priključene na Sky Star 2 karticu (nisam probao da je izvadim) ili nečeg drugog, ali se ne sećam da sam isto primetio kad sam Asus PW201 isprobavao na analognom izlazu.
Izveo sam i još jedan "eksperiment", tako što sam na VGA izlaz pomenutog Radeona 1250 povezao LG L1734S preko produžnog VGA kabla (1,8m). Pojavio se efekat blago duplirane slike (ikonice na desktopu su izgledale kao zasenčene, a zasenčenost slova je bila nešto manje izražena). Sve to se ranije nije primećivalo na CRT monitoru. Tako da mi pada na pamet da problemi sa prenaglašenim "titranjem" nastaju zbog lošeg kabla. Kad pogledam one "valjčiće" (koji valjda nešto filtriraju) na krajevima VGA kablova, vidim da su bar 3-4 puta veći kod CRT monitora... Iako su u pitanju različite tehnologije, možda i u tom grmu leži neki zec...

Nazad
Vrh Dno