Šta je novo?

Problem sa LED diodom hard diska.

Laza_Loop

Slavan
Učlanjen(a)
12.07.2007
Poena
304
Pre nekoliko dana sam pazario sledecu konfiguraciju :

Asus P5B p965
Pentium Dual E2160 BOX
2x1GB Kingston 667 Elpida
Gainward 8600GT GS
WD 320GB 16MB
Briza 6099

Sam sam sastavljao racunar, i naiso sam na jedan manji problem. Znaci sve lepo radi ali dioda na hard disku nece skroz da se ugasi. Tj i kada hard nista ne radi (miruje) ona svetli blago crveno, dok kad hard radi svetli jako (uocljivo) crveno.
Uz kuciste sam dobio jedan mali deo (kruzic sa dve zicice + i - ) koji neznam cemu sluzi. Mozda on treba da se upotrebi ili je nesto drugo ???

Pa pošto dioda svetli kad HDD radi, onda znači da je dobro spojena. A to što slabo svetli kad ne radi bi možda pripisao nekom probijanju svetla od nekog drugog izvora u kućištu?

Uz kuciste sam dobio jedan mali deo (kruzic sa dve zicice + i - ) koji neznam cemu sluzi.

To ti je PC Speaker (zvučnik) koji ide na matičnu da bi čuo servisne tonove biosa. (bip-bip :) )

Ok. Na maticnoj mi je ostavljeno cetiri mesta za zvucnik i to speaker, ground1, ground2 i +5V. Ovaj kruzic (tj zvucnik) ima samo dve zicice ( plus i minus ). Minus treba verovatno da ide na masu a gde ide plus ?

Da, ali je sve jedno kako okrenes plus i minus kod zvucnika.

Led dioda, ako reaguje na promenu rada hdd-a onda je OK. Samo jos jednom proveri da li je lepo spojeno po semi (cisto radi reda).

To sto blago svetli nije neki problem... zna da se pojavi zbog el.mag. indukcije... al za svaki slucaj proveri molexe na uredjajima [jednom mi je to bio problem...]

Nije svejedno. (Zato su i obelezili zicice sa + i -).

Overklokovao sam procesor na 2.5GHZ sa BOX kulerom. Sve radi stabilno ali je temperatura od 50 - 60 C (mereno preko TAT-a) i 55 - 65 (bios).
Da li je to OK ?

To su IDLE temperature ? Jel tako ? Malo je to previsoko ako je idle....
Skini Core Temp 0.95 i preko njega meri temperaturu.... :)
Moj E4300 @ 2.4 GHz @ Hyper TX idle temperatura je 38-40 C a full load 58-59 C po ovim vrucinama.... U sobi mi je nekih 25-27 C...

Ma kakva indukcija itd... nisi svetlosno emitujucu diodu :D:D lepo povezao sa plocom tako da pogledas ponovo sta si povezao i kako.

Poslednja izmena:
Okreni konektor za led diodu!

I ja imam problem sa diodom...takodje svetli i kada je komp iskljucen!
A nisam ga sam sastavljao,povezivali su ga u servisu!

Probacu ovo sto coola kaze,covek je bio u pravu sto s tice molexa i problema sa hdd-om koji sam imao...samo da skontam sta je coola tacno rekao:D:D:D

Imao sam ja opisanbi problem, znaci kad HDD ne radi ona nije skroz ugasena, a kad radi tad svetli kako treba. Problem sam resio tako sto sam pocupao sve zicke i ponovo ih poutacinjao, nisam hteo ni da gledam dal je nesto bilo pogresno utaknuto posto sam bio siguran da jeste.

Uz plocu sam dobio Q-Connector, kako ga Asus zove, koj olaksava povezivanje, proverio sam 10 puta i 98% sam siguran da je svaka zica na svom mestu. Nerazumem ovo sa molexima ? Sta treba tacno da se uradi ?

Mozda te to napajanje zeza..

P.S Nemate pojma kaunter!

Meni je posle okretanja polova samo non stop svetlela, a nije se gasila... A vrlo je moguce da mu svetlost tako pada na led diodu da izgleda da svetli!

Meni je posle okretanja polova samo non stop svetlela, a nije se gasila... A vrlo je moguce da mu svetlost tako pada na led diodu da izgleda da svetli!

Upravo je to slucaj sa mojim starim kucistem.

To sigurno nije slucaj, jer su diode lepo upakovane (tj zatvorene u malu crnu kutiju) i tako sprecen svaki spoljni uticaj.

Da se mozda ne kaze LE dioda ili LED :p

bilo je jace od mene :)

Aj kada se vetj frljate sta je pravilno... zasto se dobar deo vas koristi izrazom RAM memorija, kada RAM znaci Random Acces Memory :d :p

Nazad
Vrh Dno