Šta je novo?

Problem sa laptopom i obaranjem radne frekvencije

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Posedujem Fujitsu-Siemens Laptop racunar koji u sebi ima Barton-a 2600+ koji radi na 1.99Ghz. Procesor je mobility pa ima opciju da se frekvencija sa 1.99Ghz spusti na 1.40Ghz sto ja u sustini koristim jer taj laptop radi i po 15 dana bez gasenja i restarta (download sa interneta). Kada radi na 1.40Ghz mnogo manje radi ventilator koji ga hladi pa je samim tim racunar tisi.
Problem je u tome sto u poslednje vreme ja spustim frekvenciju, a racunar je sam ponovo vrati na 1.99Ghz i onda mi ne da da je ja spustim na 1.40Ghz. odnosno ja je kao spustim ali se nista ne desava.
Frekvenciju ocitavam desnim klikom na my computer, a tu pise da li je 1.99 ili 1.40. Frekvenciju obaram tako sto u Control panelu/power otions promenim profil sa recimo Home/Office profila na Max battery profil ili portable/laptop.
Zna li iko u cemu je problem i da li jos nekako mogu da promenim/oborim radnu frekvenciju procesoru osim kroz control panel/power options ?

Racunar je Fujitsu-Siemens AMILO 7620
Athlon (Barton) 2600+ @ 1.99Ghz
512 DDR...

Unapred hvala na pomoci i sugestijama.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Mexa je napisao(la):
Posedujem Fujitsu-Siemens Laptop racunar koji u sebi ima Barton-a 2600+ koji radi na 1.99Ghz. Procesor je mobility pa ima opciju da se frekvencija sa 1.99Ghz spusti na 1.40Ghz sto ja u sustini koristim jer taj laptop radi i po 15 dana bez gasenja i restarta (download sa interneta). Kada radi na 1.40Ghz mnogo manje radi ventilator koji ga hladi pa je samim tim racunar tisi.
Problem je u tome sto u poslednje vreme ja spustim frekvenciju, a racunar je sam ponovo vrati na 1.99Ghz i onda mi ne da da je ja spustim na 1.40Ghz. odnosno ja je kao spustim ali se nista ne desava.
Frekvenciju ocitavam desnim klikom na my computer, a tu pise da li je 1.99 ili 1.40. Frekvenciju obaram tako sto u Control panelu/power otions promenim profil sa recimo Home/Office profila na Max battery profil ili portable/laptop.
Zna li iko u cemu je problem i da li jos nekako mogu da promenim/oborim radnu frekvenciju procesoru osim kroz control panel/power options ?

Racunar je Fujitsu-Siemens AMILO 7620
Athlon (Barton) 2600+ @ 1.99Ghz
512 DDR...

Unapred hvala na pomoci i sugestijama.
Pozdrav
Izstekaj adapter za napajanje i on ce sam da slati na 1,4 GHz. :d

Jeste ali kada vratim adapter on ponovo radi na 1.99Ghz, a meni odgovara samo ako radi na struju, tako da nista posebno nisam postigao na ovaj nacin.

postoji li neka postavka u BIOS-u za podesavanje brzine CPU-a ili performansi celog sistema - tj. kako da se ophodi prema bateriji?

Ima, postoji opcija da se omoguci neka vrsta speedstep nacina rada, odnosno da se omoguci obaranje frekvencije, a to je naravno ukljuceno/enabled.
Nesto drugo tu ne stima, nesto u Windowsu, ali nemam bas neku jasnu ideju sta...pa sam raspolozen za predloge i sugestije...

Pozdrav

sta si stavio u power managment? screensaver opcije pa power... tu podesi power managment

Pogledaj u biosu mozda mozes da ga nateras da stalno radi na 1.4

Nazad
Vrh Dno