Šta je novo?

Problem sa laptopom - Dell Inspiron N5010

mnikolic

Cenjen
Učlanjen(a)
03.02.2013
Poena
151
Pozdrav,
imam problem sa laptopom, u pitanju je Dell Inspiron N5010
procesor: Intel Core i5 480M 2.67GHz
Grafika: ATI Mobility Radeon HD 5650
Memorija: 4096 MB 1066 MHz

Od pre 3 nedelje je počeo da mi se pojavljuje plavi ekran sa greškom 0x00000116 (atikmpag.sys) (videti priloženu sliku). Posle plavog ekrana i resetovanja laptopa pri podizanju sistema u delu kada treba da se prikaže desktop laptop se opet ukoči na nekoliko sekundi, zatim se opet pojavi plavi ekran resetuje se i ponovo u krug. Dešava se i da kada se podigne sistem ukoliko se laptop ne koristi par minuta, ukoči se onog trenutka kada treba da se uključi screensaver. Ako se sistem normalno podigne radi neko vreme kada se ponovo desi navedena stvar bez ikakvog povoda. Dešava se i da se u toku rada ekran zatamni i pojavi obaveštenje "Display driver stopped responding and has recovered" posle čega se ili vrati na normalu ili se pojavljuju razne linije na ekranu ili trouglovi.

Posle resetovanja laptopa udjem u safe mod i preko Device Manager-a izbrišem drajver za grafičku. Nakon brisanja drajvera sistem se uvek normalno podigne i odmah se automatski instalira neki "Standard VGA Graphic Adapter" sa kojim rad nije prijatan jer nema odgovarajuće rezolucije. Pokušao sam sa Dell-ovog sajta da skinem i instaliram neki stariji drajver ali problem je opet tu. Inače koristio sam poslednje drajvere sa ATI-jevog sajta.

Pročitao sam da možda može da pomogne reinstalacija Microsoft DirectX-a, NET Framework ili update Bios-a ali ništa od toga. Dva puta sam kompletno reinstalirao sistem i problem se i dalje javlja.

Pgledao sam i temu na sledećem linku (http://forum.benchmark.rs/showthrea...o)-sve-ATI-probleme-(AGP-PCI-E-amp-Mobility)&)
Nisam pokušao sve opcije ali reklo bi se da imam 3in1 problem
1. "Crn ekran nakon instalacije drajvera pri ulasku u Windows (Stand by, No Signal)" - za crn ekran sam pisao gore, što se tiče Stand by... kada pritisnem Power dugme kojeg laptop treba da predje u sleep mode, isključi se samo ekran dok laptop nastavlja da radi, posle toga ne može da se "probudi".
2. "Graficke anomalije u igrama (gubljenje i treperenje textura, raznobojni trouglovi, linije, kvadrati,...)" - Ne igram igre, koristim autocad, max, ps,... trouglova i linija ima kao i raznih belih tackica tj. sitnih kružića
3. "BSOD (pucanje fajla ati2dvag.dll, ati3duag.dll,...uz gresku 0x000000EA, 0x0000008E,...)" - greška je malo drugačija naveo sam je gore

Inače laptop je dve godine radio bez problema i još godinu dana ima garancju.

Da li neko zna u čemu je problem i kako ga je moguće rešiti?

Prilažem slike problema (da ne bude zabune koristim još jedan monitor pa je zato jedna slika sa latopa a druga sa monitora)

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    958 KB · Pregleda: 292
  • 02.jpg
    02.jpg
    273.8 KB · Pregleda: 230
  • 03.jpg
    03.jpg
    629.7 KB · Pregleda: 230
  • 04.jpg
    04.jpg
    68.2 KB · Pregleda: 164
A jel si probao malo da radis u Safe modu - koristi ga jedno 15-20min probaj nesto radi - vidi hoce li opet mozda zablokirati. Ako imas mozda neki Linux, DVD standalone verziju, ubaci ga i isto se malo igraj.
Jel ti se mozda pre toga problema - ako se secas - pregrejao nekako?

U Safe modu radi normalno, nije bilo nikakvih problema. Linux nemam ni jedan ali videću da skinem neki i isprobam. Nisam siguran da li se pregrejao baš onog trenutka kada je počeo da se pojavljuje plavi ekran ali pre toga, pri radu sa zahtevnijim programima, se vrlo često pregrevao i isključivao kada bi dostigao onu maksimalnu temperaturu od 105-110C.

Nosi ga na servis u ewe ako je njihov ili ko je drugi ovlascen ako ewe nije uvoznik. Ako nije ciscen, i pregreva se sigurno treba da se ocisti. Postoji i mogucnost da je grafika prsla zbog pregrevanja.

Nosi ga na servis u ewe ako je njihov ili ko je drugi ovlascen ako ewe nije uvoznik. Ako nije ciscen, i pregreva se sigurno treba da se ocisti. Postoji i mogucnost da je grafika prsla zbog pregrevanja.

Odnesi ga u Ewe comp, pogledaj sajt u C.Dusana su u Zemunu.

Ok hvala puno
Moraću u PIN Computers jer imam njihovu garanciju. Javiću u čemu je bio problem.

Meni izgleda kao da je otisla memorija za graficku, ako ima odvojenu od RAM memorije, ili je samo graficki chip otisao od pregrejavanja.

Prsla je grafika.
Moze da se resi, zamenom maticne ploce.
Sreca tvoja sto imas garanciju.
Inace, ja se u poslednje vreme bas zezam na foru kako je Dell lose kalibrisao mashine u proizvodnji pa im se laptopovi kvare posle druge umesto posle trece godine, kako je i planirano:D

Eto mene opet.

Dobio sam nazad laptop pre par dana i sada stvarno ne znam šta da radim. U zapisniku koji sam dobio piše "Testirano - ispravno - vraćeno" i kao opis radova "očišćen system cooler, kada se isključi anti virus sistem radi normalno. Testiran HDD i RAM svi testovi prolaze bez greške".

Uključio sam laptop i pustio muziku posle nekih 20-ak minuta opet po starom, pojavio se prvo crni ekran sa raznim linijama a zatim plavi ekran (restartovao se). Posle toga je sve isto kao i što sam pisao u prvoj poruci. Izbrisao sam anti virus, mada ne znam zašto bi on pravio problem kada ga koristim od kada imam laptop, ali nije bilo nikakvog pomaka na bolje.

Da li imate predlog šta dalje?

kontaktiraću ponovo servis i videću i sa njima da li ponovo da ga odnesem.

A da probas neke druge drajvere sem "poslednjih sa ATI sajta"? Jer ako ti nije poznato, laptop proizvodjaci izbacuju drajvere na svom sajtu solidno cesto za grafiku, ali ipak kaskaju za proizvodjacem, tako da verovatno vrse neko testiranje dok ne aminuju drajver da moze na sajt!
Ili ako bas dugo nisu izbacili noviji drajver (tipa kaskaju 3-4 apdejta za ATI-em), mozda da probas Omega drajvere za ATI, ako su azurni, ja sam njih ranije koristio kad je HP prestao da izdaje apdejte za moj laptop jer je vec bio malo stariji, ali je ATI izbacivao iste (samo ne Mobility), hoce proizvodjaci to posle otprilike 2 godine recimo! Ne znam samo koliko je taj Rus (ako se dobro secam) azuran ali su puni tvikova i alata za svasta (recimo da oboris takt memorije ili GPU-a da vidis da li je pregrevanje istih uzrok posto pises da se pocelo opet desavati posle 20 minuta)!?

Kad se ponovo desi ista stvar, lupi par slika pa in posalji na mail ili jos bolje uradi video.
Desava se tako da lap u servisu proradi najnormalinije, to ti je ona stara, kod zubara zub ne boli.
U servisima ljudi uglavnom vrte odredjene testove dok rade nesto drugo, nemaju vreme da koriste lap kao sto ga ti koristis.
Nije lose da prvo obrises sve drivere i instaliras najnovije, kao sto ti je predlozeno, ponekad se desava da driveri zabadaju.

Poslednja izmena:
Vec je instalirao najnovije, ne citas dobro, a probao je i neke stare drajvere, znaci ili mu trebaju neki "izmedju" drajveri, ili je problem pregrevanje necega, GPU-a ili RAM-a graficke. Zato sam predlozio Omega drajvere jer imaju tvik alat za obaranje taktova, obori taktove za 10%, ako se ne gasi posle 20 minuta kao do sad, a ni sat, dva, to je to...

Ne bih mu ja savetovao da obara taktove, bas naprotiv, isterao bih stvar do kraja. Sta dobija produzavanjem (polu)funkcionalnosti karte - samo to da ce po isteku garancije morati sam da placa popravku.
Stresiraj tu kartu maksimalno sve dok skroz ne vrisne. Ako vec radi u safe mode-u, onda tu kreni redom - Unigine Heaven, 3D Mark, Kombustor, nesto ce je dokusuriti :D

Uradi ovo sto su ti rekli Frenkyshka i Jericho...snimi mali video ili slikaj pa im posalji - moze biti nekoliko stvari koje moraju iz pocetka da provere..sa druge strane zarad nase radoznalosti,
optereti ga sa ovim testovima i javi sta kaze...pozz!

Vec je instalirao najnovije, ne citas dobro, a probao je i neke stare drajvere, znaci ili mu trebaju neki "izmedju" drajveri, ili je problem pregrevanje necega, GPU-a ili RAM-a graficke. Zato sam predlozio Omega drajvere jer imaju tvik alat za obaranje taktova, obori taktove za 10%, ako se ne gasi posle 20 minuta kao do sad, a ni sat, dva, to je to...

Procitao sam nego sam mislio da na svezem sistemu proba druge drivere, sto nisam tako i napisao moja je greska. Kombinacija instaliranja, skidanja, instaliranja novih i tako nekoliko puta, moze da napravi pravu zbrku.

U ponedeljak su mi iz servisa rekli da im ponovo odnesem laptop i da kod njih nije prikazivao nikakve greške na testovima.

Što se tiče slika pored onih koje sam kačio ovde priložio sam još jednu koja se odnosi na test sa programom 3D Mark 11 gde se vidi da test nije završen zbog prestanka rada drajvera. Pored toga priložio sam i detaljan opis problema. Opis problema sam im slao i na mail. Rekli su da je po tom opisu najverovatnije neispravan grafički podsistem.

Sada postoji problem koji je neko iznad spomenuo "kod zubara zub ne boli" i koji me najviše brine.
Od kada mi je vraćen laptop isprobao sam ponovo sledeće drajvere:
13-1_mobility_vista_win7_win8_64_dd_ccc_whql
AMD_Catalyst_13.2_Beta4
AMD_Catalyst_13.2_Beta6
R272410 (sa Dell-ovog sajta 29.06.2010.)

Uz prva tri sistem nije mogao ni da se podigne, uvek je prikazivao plavi ekran pre pojavljivanja desktopa. Sa poslednjim drajverom sa Dell-ovog sajta, koji je poprilično star, je radio ali je često izlazilo obaveštenje "Display driver stopped responding and has recovered" i test 3D Mark11 nije radio zbog toga (priložena slika). Kada sam utvrdio da laptop ne radi i kada sam hteo da ga spakujem i vratim odlučio sam da na njemu ipak ostavim prvi drajver koji ne radi da i oni vide da se pojavljuje plavi ekran. Desilo se neočekivano, drajver je misteriozno proradio pa je i test 3D Mark11 prošo bez problema. (trenutno nemam sliku). Zatim sam pustio computer > System properties > Rating jer je ranije i pri tom procesu bilo problema. Opet je prikazivao trouglove i linije u obaveštenje "Display driver stopped responding and has recovered" da bi mi na kraju za "Gaming graphics" (3D Business and gaming graphics performance) sa nekadašnjih 6.7 ocenu spustio na 2.0.

Smatram da drajveri uopšte nisu problem jer nasumično rade/ne rade. Dešavalo se i pre prvog nošenja u servis da rade do prvog prikazivanja plavog ekrana posle kog se sistem sa istim nije više podizao. Problem je taj što drajver koji ranije nije radio a juče jeste ne znači da će i sutra da radi/ne radi, pa ne znam da li će uopšte da uoče problem. Ne znam šta je uzrok svemu tome ali postoji nešto drugo.
05 - 3D Mark11.jpg

"Display driver stopped responding and has recovered", ovo mi je poznato sa desktop sistema, u slucaju kad je bila neispravna graficka koju sam kupio. Tad sam probao sve moguce drajvere, i non stop dobijao tu poruku. Ispostavilo se da je prsla graficka. Mislim da bi morali da ti je zamene. Ako je na ploci, onda celu plocu.

Podigneš live verziju igraš se i ako vidiš da ima problema isključio si u potpunosti problem i sa drajverima i sa OS odnosno sftverom i ono što ostaneje hardver. U tom slučaju servis je jedino rešenje

odgovaram na temu u nadi da ce mnikolic koji je zapoceo ovu temu videti moji odgovor..ili vec neko ko je imao isti ovakav problem i uspeo da resi.
Imam isti bukvalno isti lap top,sa istom grafickom, kupljen pre 3 godine(istekla garancija) i SA ISTIM PROBLEMOM.
Sve navedeno se identicno i meni desava ,samo jos pre podizanja windowsa na sec se pojavi ekran pun znakova pitanja.
Pokusao sam sve osim da nosim u servis. Skidao sve drivere za ati,nove stare,reinstalirao win 7, win 8..uvek isto prijavljuje,kao mnikolicu.i radi veoma kratko..
jedini nacin da mi radi lap top ,a vec mi tako radi 2 meseca,(od kada je i riknuo) je da ne instaliram nijedan driver..tj. instalra se driver sa winom a to je standard VGA graphic adapter..ne mogu da imam najvecu resoluciju,ne mogu igre i najvise sto me nervira je nemogucnost podesavanja ovetljenosti displeja..
ja pretpostavljam da je crkla graficka ali se jos nadam da ima neko resenje..zamena cele maticne ploce ,vala kosta ..

Nije resenje, ali u osvetljenju displeja ne igra ulogu graficki drajver, vec drajveri iz Dell utility, njih slobodno mozes da instaliras.

koji su drajveri iz utilitija???? sve sam instirao drajvere vezane za chipset,wi-fi..itd..

Pa odavde skini Dell System Software Utility i naravno obavezno Dell Quick Set.

ne radi...klizac ide levo desno...ali se ne desava nista..jedina fora je da klizac podesim na max osvetljenje ,resetujem laptop i onda kada se restartuje da zadrzi tu vrednost..bar je na maxu:)))..hvala

Poslednja izmena:
Da iskoristim topik, interesuje me koliko kosta baterija za ovaj model, da li i gde ima da se kupi, i da li postoje samo originalne ili neke kvalitetne kopije?

Nazad
Vrh Dno