Šta je novo?

problem sa kupovinom nove konfiguracije

Villy_Da_Man

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2005
Poena
390
Trebam uskoro da kupim nov komp, pa imam sledecu dilemu, koju samo iskusniji korisnici koji su navikli na ceste promene hardvera mogu da rese.Procitao sam sve testove i rasprave na ovom forumu u vezi Amd-a i Intela, ali sam se ipak odlucio za AMD 64. Sve je bilo lepo dok nisam procitao vest da stizu novi DDR moduli, pa sam sada u dilemi. Raspolazem sa oko 850 - 900 evra (edit by jaksa) ,za kupovinu racunara bez monitora, pa ono sto mene interesuje je da li :
- da kupim sada neki komp koji koristi DDR1 ili da sacekam DDR2, ili mozda cak DDR 3?
- koliko uopste znaci kupovina neke NF4 ploce, koja nema podrsku za DDR2 kad stize isti?
- da li ce da situacija sa DDR2 kada bude stigla biti ista kao i sa DDR266 koja nije imala neke velike prednosti u odnosu sa tadasnjim standardnim pc133 modulima?
- po Vasem misljenju da li je bolje da sada kupim neku "alu", i budem miran sve do DDR3, i da tada kupim novi komp, ili da sacekam koji mesec i kupim DDR2 i sacekam mozda neki "DDR4" :d

Znam sta ce vecina pomisliti; "ti najbolje znas sta tebi treba", ali ipak ovakvi prelazi sa standarda na standard me pomalo plase :S: ,, pa bi mi pomoc bilo kog malo iskusnijeg korisnika dobro dosla.

p0zdrav i hvala unapred...

Poslednja izmena od urednika:
Memorijski kontroler sada AMD ugradjuje u CPU,tako da DDR1,DDR2 sada ne zavisi od ploce(kao kod Intela) tec od AMD-ovog CPU.On ne planira DDR2 ove god tako da
Sacekaj VENICE pa srecno :wave:

Ok Venice, samo jel' zna neko gde/kad orijentaciono mogu da nadjem?

Ako mozes da sacekas ddr3 znaci da ti komp ni ne treba :d

misoa je napisao(la):
Memorijski kontroler sada AMD ugradjuje u CPU,tako da DDR1,DDR2 sada ne zavisi od ploce(kao kod Intela) tec od AMD-ovog CPU.
I nisi bas najbolje objasnio coveku... Jeste da je memoriski kontroler implementiran u procesor i da podska za npr. dual chanell sada ne zavisi od chipseta. I upotreba DDR2 memorije kod AMD-a ce (najverovatnije) zavisiti od procesora (odnosno memorijskog kontrolera) i verovatno ce doneti novu vrstu socketa za taj procesor, ali cak i da ne bude tako opet ce biti neophodna nova ploca, ako nista drugo zato sto se broj pinova na ovim memorijama razlikuje. Sta vise nece biti ni moguce varijante sa podnozjijima za obe vrste memorija kao sto je to sada slucaj sa nekim Intelovim 915 plocama. Da hoces Intelovu platformu, tu vec trenutno ima mnogo vise mesta za kombinovanje za buducnost: LGA775 socket ce dugo trajati, pojavili su se desktop procesori koji podrzavaju 64-obitne instrukcije, tu je i novi chipset- 955 koji ce podrzavati dvojezgarne procesore... Implementacija mem. kontrolera u procesor jeste dovela do boljih performasi kod AMD platformi, ali je u svakom slucaju smanjila fleksibilnost oko eventualnog upgrade-a u buducnosti...

mali appendix: DDR2 ne treba cekati, on je vec tu :) Sta vise vec sada se mogu kupiti odlicni Corsair moduli za manje od 100 eur (modul od 512MB) koji na deafault naponu od 1.8v rade na 740MHz.

:wave:

Poslednja izmena:
Zaboravi Venice, jos ce bar 3 meseca proci dok ne bude u normalnoj prodaji kod nas.
Idi lepo na WInchestera, NF3 ili 4 i neki TCCD i bog da te vidi. :)

Venice i kad dodje, tesko da ces videti neku razliku
u performansama u odnosu na winchester (moci ce vise da se kloka, pretpostavljaju).

To cemo vise mi pacenici za overclock da cenimo sto ce probijanje 8GB u Sandri lakse da se izvede sa Venicom :D

Ok ne treba da cekam DDR2 module, i recimo da ih kupim u koju plocu da ih ubodem?
I jos nesto ,jel' mogu npr da uzmem Gigabyte DUAL graficku (6600 SLI), i da grunem
u plocu koja nema NF4 SLI cipset, odnosno plocu koja ima samo 1 PEG slot ( ili NF4 Ultra) ?
U principu uzeo bih Chaintech VNF4 Ultra, i pomenutu graficku, i sto vise rama (1024; 2x512). SLi mi nije neophodan, ali me interesuje cisto ta mogucnost.

Ja bih DDR2 "ubola" najradije u ASUS P5AD2-E Premium (malo je ipak skuplja) ili u Abit AA8XE :D

Mala sala, sta da ti kazem... Ne moze i jare i pare, sto bi neko rekao. U stvari mozda da sacekas neku plocu sa nVidia chipsetom za Intel pa ces imati i DDR2 i SLI. :d

Ipak ja cekam dvojezgrani a64 pa nek bude sta bude.......

Hvala svima na pomoci

Nazad
Vrh Dno