Šta je novo?

Problem sa krivama u Excelu

bojan_90

Poštovan
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poena
51
Postovanje svima!

Imam tri problema u Excelu. Mozda su laki, ali ja ih nisam uspeo do sada resiti.

1. Izvrsio sam neka merenja na masini i dobio vrednosti u jednom .txt fajlu. To sam sve kopirao u Excel i nemam problem da od toga napravim grafike. Vrednosti ima jako mnogo, sami .txt fajlovi su bili preko 25 mb i program se usporava kada natrpam vise ovakvih sheetova u isti Excel fajl. Postoji li neki nacin kako bih optimizovao rad? Racunar nije los, ima i7 procesor i 8 gb rama, sa dobrom grafickom karticom.

2. Buduci da imam naravno vise krivih na dijagramu, zelim da se svaka kriva dobro istice od drugih. Boje ne dolaze u obzir, jer ce se to mozda kasnije stampati u crno beloj varijanti i onda se nece znati koja je kriva namenjena za sta. Ideja mi je da svaka kriva ima neki svoj znak (kockicu, krug, trougao itd.) koja bi se pojavljivala nekoliko puta po liniji krive. Problem je sto sam ovo pokusao da uradim vec tako sto ce Excel dodeliti odredjeni simbol svakoj tacki, ali tacaka ima uzasno mnogo i ovo ne funkcionise.

3. Odredjeni delovi grafika mi nisu potrebni. Ne mogu jednostavno da ih izbrisem, jer onda prakticno ostaje rupa na grafiku, gde vrednosti vise ne postoje. Ono sto ja zelim je da te rupe jednostavno popunim, dakle, bukvalno da spojim prvu i poslednju vrednost koju sam obrisao, pravom linijom.

Unapred zahvalan na pomoci!

Nazad
Vrh Dno