Šta je novo?

Problem sa konekcijom na laptopu

Cvele

Čuven
Učlanjen(a)
22.06.2002
Poena
619
Cao,
Imam problem sa Dell-ovim laptopom.Nece da mi se konektuje na kablovski net! Stalno mi stoji ona okonica sa zutim uzvicnikom i kaze "limited or no connectivity" Na mom kucnom kompu radi normalno i na drugom laptopu radi normalno!!Pogledao sam, sva podesavanja su potpuno ista,ja tu nisam nista dirao!!Sta je problem?

Kablovski operateri (IKOM u mom slučaju) dozvoljavaju pristup netu samo za jedan računar po modemu. Tačnije, dozvoljavaju pristup samo za jednu MAC adresu (kada su ti doneli modem zvali su "centralu" i pročitali im MAC adresu mrežne karte sa računara na koji su povezali modem) što znači da je pristup netu moguć samo za taj računar.

E, sad, možeš da probaš sa kloniranjem MAC adrese (što nemam pojma kako - možda ima neki programčić koji to može da ti uradi) - tj. da na laptopetu postaviš softverski MAC adresu da bude ista kao i ona sa mrežne karte destopa. Ovo nisam probao pa nisam siguran da li je uopšte izvodljivo.

Drugo rešenje je da uzmeš ruter (WiFi ili običan - jedan WAN port + 4 LAN porta npr. koji podržava DHCP), na njega nakačiš oba kompa i pozoveš korisnički servis provajdera i pročitaš im MAC adresu rutera (uglavnom je ispisana na nalepnici na uređaju). Kad oni promene adresu na serveru, "uploadovaće" ti u modem novu konfiguraciju nakon čega bi automatski oba kompa trebalo da vide net.

Možda je ovo?

MAC adresu mrežne karte možeš da vidiš desnim klikom na ikonicu računara u sys-trayu, Status opciju iz menija, pa na tabu Support klikom na dugme Details. To ti je Physical address...

Poslednja izmena:
Vrh Dno