Šta je novo?

Problem sa kompozitnim izlazom na a600

Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
170
Pojavio mi se jedan problemcic sa kompozitnim izlazom na a600, naime kako preko doticnog povezujem amigu sa sony tv-om obicnim cinc kablom, primetio sam odnedavno jednu pojavu, ka kickstart ekranu (onom plavom sa animacijom diskete koja ulazi u drajv) na delu te diskete na kome se nalazi bela nalepnica ostaje trag u slici desno od nje, kao onaj efekat kada preterate sa podesavanjem boje na tv-u pa ostaju "duhovi".. Isto to se desava i sa ikonama u wb-u, desno od ikona pa do kraja ekrana su ti duhovi, kada smanjim boju na tv-u prakticno do nule, oni nestaju. Isto se desava i na drugom samsung tv-u a na oba je sve bilo ok do nedavno. Dali znate mozda u cemu je problem ili se nekom vec desavalo?
Kada povezem amigu na tv obicnim antenskim kablom sve je ok, nema duhova ali je slika daleko manjeg kvaliteta nego sa kompozitnim....

Pomagajte drugovi.... :crash:

Jel imaju ti TV-i scart ulaze pa da povezes tako da vidis sta je kvalittna slika?
Naime tada se tv ponasa malte ne kao monitor buduci da prima sliku preko RGB komponenti i signali se najmanje obradjuju sto ce reci da imaju i manje suma.
Ako si u mogucnosti pokusaj ovako mada i ovo sa kompozitnim kablom moze se desiti i da je kabl malo otisao u aut - probati s drugim radi svake sigurnosti

Probao sam sa drugim kablom i isto, i sa skart-om...

Pokusacu da nabavim kvalitetniji skart ali i on mora da ide preko kompozitnog izlaza...

Razlika izmedju composite i scart-a je u tome sto composite prenosi sliku preko jedne zice a scart preko 3 ( r,b,g), i tako da je savrseno cistu sliku. da bi to dobio moras da imas i izlaz i ulaz scart. To sto ti mislis da uzmes izlaz composite pa da ga prikacis na scart ulaz na TV-u, ti ne znaci nista. To je i dalje composite samo se koristi scart prikljucak. Scart ulaz na TV-u, podrzava composite ulaz, kao i RBG ulaz, tako da mozes da koritis bilo koji signal. DA bi dobio savrsenu sliku moras da dovedes na scart na TV-u RBG izlaz sa amige. Ako ona to nema, onda ti ostaje samo composite, a tu nije bitno da li koristis composite kabal ili scart kabal-adapter.

Composite kabal bi trebao da bude malo deblji i kvalitetniji da bi davao lepsu sliku, i da ne prelazi 2m duzine. Najbolji kabal je koaksijalni, kao za antenu. On najbolje cuva sliku , samo mu zalemi prikljucke, odnosno cinceve. Ja sam postigao 5m sa koaksijalnim kablom. Naravno, composite i scart nisu ni za uporedjivanje,jer composite signal uvek ima neke smetnje. Najprimetnije su na fontovima, izgledaju kao neke kose linije koje idu preko slova. To ne mozes da uklonis nikako. Takva je tehnologija prenosa slike sa composite kablom. na RBG scartu je vec kristalno jasna. Nravno, ako imas rbg izlaz na amigi.

Ne razumem se u amigu, samo objasnjavam razlike u signalima i kablovima. Mislim, mucio sam muku sa kablovima sa PC, PS2 i xbox360, cak sam i dosta kablova pravio ( VGA za xbox), pa sam usput naucio nesto. 🙂

Poslednja izmena:
Shvatam kako to sve funkcionise ali nazalost na amigi ima: kompozitni, "antenski" i video izlaz za monitor, dali bi sa njim moglo nesto da se ucini??

E ovo bi bilo idealno, jos kad bi bilo negde da se kupi ili da jurim nekoga da napravi....

Sve sto ti treba je samo jedan muski konektor za amigu na koji moze da se lemi. I scart kabal. Imas dijagrame pa mozes da se zezas. 🙂

Ma nije problematican muski 23 pinac ima ponegde da se nabavi ali kada ga nema onda odlicno posluzi i muski 25 pina samo se malo obradi brusalicom 😛 da pase ali je kod ovog resenja problem sto se posle mora paziti da se dzek ne iscupa posto moze da se usrafi samo na jednu stranu na amiginom konektoru
Inace highlanderfx82 mislio sam da znas za pravu varijantu amiga scart konektor vezu. Inace za rgb kabl nije lose posluziti se nekim starim vga kablom s pokvarenog monitora posto je tu svaki rgb vod uradjen kao koaksijalni kabl za razliu od jeftinih danasknjih scart kablova

Nazad
Vrh Dno