Šta je novo?

Problem sa kompjuterom

Hate

Čuven
Učlanjen(a)
31.01.2002
Poena
619
Imam neki cudan problem sa kompom. U svim igricama dok igram secka mi na cudan nacin. Na svakih 1,5 sekunde igra se ''trzne'', a pri tom FPS uopste ne opada. Najociglednije je u Quake 4 gde mi se FPS stalno krece oko 60, a secka, tj. trza se extra. Konfiguracija je: Athlon XP 3200+, GeForce 6800LE, 1GB RAM-a MSI Nforce2 ploca i ITE RAID controler. Zna li neko u cemu moze da bude problem?

Driver za zvucnu kartu...

Zamenio drivere, obrisao Realtek-ove, probao da iskljucim audio kartu iz biosa, i dalje isto...

da nemas antivirus - i to bas NOD32? meni se isto desava dok ne iskljucim virus monitor...
proveri pa javi...

poz!

Imam NOD32. Probao sam upravo da ga iskljucim, pa nista. Obrisao sam ga i probao, i dalje isto. Da lepo ja reinstaliram sistem? Mozda to pomogne? Sta mislite?

Koje drajvere za plocu i grafiku koristis?

Za plocu nforce 5.10 a za graficku 81.85 forceware.

Imas AMD Athlon XP 2500+@3200+? Benchmark-uj CPU sa Prime95 ili Stress Prime 2004 i S&M 1.7.5. Koji i od koliko PSU imas? Koji HDD su u RAID i kojem? Da li je konfiguracija dobro hladjena? Proveri sa SpeedFan-om ocitavanja struje. Uradi benchmark sistema sa Futeremark programima i gore navedenim. Zasto je neko naveo da je moguci uzrok u integrisanoj zvucnoj???

Poslednja izmena:
Jeste, 2500@3200, medjutim isto se desava i na 2500. Na 3200 procesor drzim na 1.800 V a kada je 2500 na 1.650 V. Hardovi su 2 WDC 800JB u Array 0 sistemu, a kontroler je ite8212. U 3dm03 dobijam oko 9000 poena kada je kartica modovana ( isto se desava kada je modovana i kada nije ). PSU je LC Power na 550W. Konfiguracija je hladjena Jet7 kulerom i CPU temperatura je uvek < 60 stepeni i pri max opterecenju. I jos nesto : kada mi je AGP u 8X modu, racunar se zamrzava posle 10-tak minuta, medjutim kada je na 4X modu radi satima ( nije se desilo da se zamrzne ). Zatim imam defektan DIMM slot za memoriju, ali i kad je van funkcije desava se isto. Testirao sam GoldMemory programom i kada je neka modul u tom slotu izbacuje gomilu gresaka, ali se to u drugim testovima ne ispoljava. Evo sta kaze Prime95: FATAL ERROR: Rounding was 0.4999999061, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file. I to posle oko 2 min testiranja. Sta ovo znaci, ne kapiram. Mislim da mi je otisla ploca nacisto?

I primetio sam jos nesto. U Direct3D igrama se to ne primecuje, samo u OpenGL je nesnosno. Da nije nesto do OpenGL sistema?

???

Procesor ne moze da radi na 2200MHz pri 1,65V ili si ti stavio na 1,8? Mislim da je previse napona.
Problem sa OGL optimizovanim programima, isti skor u 3DMark03 bez obzira na softmodding GPU, problem sa AGP 8x??? Defektan DIMM??? Definitivno ti je zbog druge recenice mainboard zreo ili za reklamaciju ili za kontejner. Da li si siguran da je u pitanju samo DIMM? Postoji mogucnost da je do memorijskog kontrolera, odnosno northbridge-a.
Da li si probao GPU na drugoj konfiguraciji? Ako nisi, probaj. Pitam zbog toga sto je ipak cudno da nemas dobitak u testovima. Ako na drugoj konfiguracije GPU pokaze razliku, imas jednu indiciju vise da mainboard ne fukcionise korektno.
Koja MSI mainboard je u pitanju? K7N2 Delta2 FSR ili Platinum?
"Fatal Error" u Prime95 moze biti od previse napona na procesoru, neispravnog memorijskog modula, neadekvatnih parametara (RAM i CPU prevashodno).
Uradi ili "Clear CMOS" ili "Load Fail Safe/Optimized Defaults" te prati kako se sistem ponasa. Ali, obavezno spusti Vcore i proveri GPU na drugoj konfiguraciji.

Kada je na 2200MHz onda stavim 1.8V. Skor u 3dm03 posle moda skace za oko 1000 poena, a posle overclocka graficke + mod skace za oko 1700 poena ( stabilno radi na 16 X 5 ), tako da sa svim tim ukupan skor u 3dm03 mi je 9800 poena. Izmedju 8X i 4X ne primecujem nikakvu razliku u performansama. Probao sam GPU na A7V8x-x ploci, radi normalno u 8x rezimu.. ali posto je na tom kompu neki 1700+ ne mogu adekvatno performanse da uporedim sa ovim. Ploca je inace K7N2 Delta - L. Uradio sam Clear CMOS, nista nije pomoglo. Kada radim test procesora u Prime Stress 2004 programu, ili kako se vec zove, ne prijavljuje gresku ni posle nekoliko sati. Kada se tetira memorija izbaci posle minut do dva. Sada cu da malo vise da testiram memoriju i probam razne kombinacije pa cu da javim rezultate. Mislim ipak da je riknuo controler, jer izgleda da i kada nije onaj defektni DIMM aktivan da i dalje pravi greske...

Hate je napisao(la):
Jeste, 2500@3200, medjutim isto se desava i na 2500. Na 3200 procesor drzim na 1.800 V a kada je 2500 na 1.650 V. Hardovi su 2 WDC 800JB u Array 0 sistemu, a kontroler je ite8212. U 3dm03 dobijam oko 9000 poena kada je kartica modovana ( isto se desava kada je modovana i kada nije ). PSU je LC Power na 550W. Konfiguracija je hladjena Jet7 kulerom i CPU temperatura je uvek < 60 stepeni i pri max opterecenju. I jos nesto : kada mi je AGP u 8X modu, racunar se zamrzava posle 10-tak minuta, medjutim kada je na 4X modu radi satima ( nije se desilo da se zamrzne ). Zatim imam defektan DIMM slot za memoriju, ali i kad je van funkcije desava se isto. Testirao sam GoldMemory programom i kada je neka modul u tom slotu izbacuje gomilu gresaka, ali se to u drugim testovima ne ispoljava. Evo sta kaze Prime95: FATAL ERROR: Rounding was 0.4999999061, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file. I to posle oko 2 min testiranja. Sta ovo znaci, ne kapiram. Mislim da mi je otisla ploca nacisto?
Otkud ti to da si uopste modovao karticu? Jet7 je zesci krs od kulera, savetujem ti toplo da ga zamenis za neko tise i kvalitetnije resenje, komp ce ti biti stabilniji i hladniji. Slobodno ga drzi u AGP4x modu, nije nista sporije. Neke ploce, na primer Gigabajt, a i MSI nece da rade u AGP8x, druga stvar, puca ti masina u radu sa memorijom, sto ne znaci da imas defektan slot. Na primer, ako imas 512MB module, dvostrane, a posto ti je ploca lose odradjena, ne moze da postigne cist nivo signala izmedju memorije i cipseta, pa zato pravi probleme. Zbog toga ti puca goldmem i prime95. Savetujem ti da memoriju i magistralu drzis na 333Mhz, radice ti onda sigurno, ili promeni memoriju.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Zasto je neko naveo da je moguci uzrok u integrisanoj zvucnoj???

Hate je napisao(la):
Imam neki cudan problem sa kompom. U svim igricama dok igram secka mi na cudan nacin.

Joj ucinilo mi se da mu secka zvuk, a ne da mu "secka na cudan nacin".

Hate je napisao(la):
Kada je na 2200MHz onda stavim 1.8V. Skor u 3dm03 posle moda skace za oko 1000 poena, a posle overclocka graficke + mod skace za oko 1700 poena ( stabilno radi na 16 X 5 ), tako da sa svim tim ukupan skor u 3dm03 mi je 9800 poena.

U prethodnom post-u si rekao da

Hate je napisao(la):
U 3dm03 dobijam oko 9000 poena kada je kartica modovana ( isto se desava kada je modovana i kada nije ).

U prvom post-u kazes da posle "modding-a" nema rezultata, a u drugom da imas skok u poenima??? Mozda si se pogresno izrazio, ili u ovom slucaju nisam razumeo.

Spusti Vcore, i kao sto ti je drfedja rekao, zbog usiju promeni Jet7.

Hate je napisao(la):
Mislim ipak da je riknuo controler, jer izgleda da i kada nije onaj defektni DIMM aktivan da i dalje pravi greske...

Da je memorijski kontroler "riknuo" uopste ne bi mogao koristiti RAM. Isti je u northbridge-u na NF2 Ultra mainboards.

drfedja je napisao(la):
Neke ploce, na primer Gigabajt, a i MSI nece da rade u AGP8x, druga stvar, puca ti masina u radu sa memorijom, sto ne znaci da imas defektan slot. Na primer, ako imas 512MB module, dvostrane, a posto ti je ploca lose odradjena, ne moze da postigne cist nivo signala izmedju memorije i cipseta, pa zato pravi probleme. Zbog toga ti puca goldmem i prime95. Savetujem ti da memoriju i magistralu drzis na 333Mhz, radice ti onda sigurno, ili promeni memoriju.

Nisam se pogresno izrazio za tvoj problem sa memorijom, ali nisam ni zavrsio recenicu iz prethodnog post-a, medjutim, drfedja ti je pokazao pravac u kom trebas razmisljati. Pokusaj testirati RAM iz druge konfiguracije u DIMM slotovima na tvojoj ploci, i obratno. Postoji mogucnost da je problem u tvojim RAM modulima. Nisi naveo ko je proizvodjac RAM-a, pomoglo bi u razmisljanju.

Hm, kada sam rekao da se desava isto kada je modovana i kada nije, mislio sam da se trza u oba slucaja. Nisam se lepo izrazio, nisam mislio na poene. Memorija jeste obostrana, 2X512MB, u pitanju je TwinMOS ili tako nesto. Istina, kada je spustim na 333MHz pravi manje problema. Kada je na 400 MHz, greske merim u stotinama hiljada (mozda bi dogurao i do milion da sam imao strpljenja da odradim test do kraja), a na 333MHz je negde ispod hiljadu (mislim na gold memory test). Memorija je 100% ispravna, malo pre sam je testirao na drugom kompu i odradila je ceo test bez ikakvih problema. Mozda da nesto promenim u timing-u memorije? Ima li neko predlog sta da stavim sto bi mozda pomoglo? Ona inace radi na 8 - 4 - 4 - 2.5. Sto se tice Jet7 kulera, slazem se, jeste krs i jako bucan, ali ga drzim na minimumu, obzirom da imam solidno hladjenje kucista i da mi temperatura procesora ne prelazi 60 na max opterecenju.

Nisi napisao sta se desava kada Vcore varijante 3200+ drzis na 1,65/1,70V. Iz svega sto si do sada uradio i rekao, sledi zakljucak da imas problema sa mainboard. Ako je u garanciji, reklamiraj je, ako ne, pokusaj da je prodas za rezervne delove ili slicno tome. Verovatno ces morati da uzmes novu NF2 Ultra mainboard.
Pre no sto reklamiras ili je otpises, uradi flash BIOS mainboard-a. Postoji minimalna sansa da ces elimisati probleme. BIOS za mainboard K7N2 Delta-L, v5.9 mozes download-ovati sa http://216.158.218.35/edoc/bios_uploads/6570v59.rar. Naravno, sve sto radis, radis na sopstvenu odgovornost, moja preporuka na temelju napisanog je da uradis flash, tvoje je da odlucis da li ces to uraditi.
Pogledaj da li su osteceni vodovi ka DIMM slotovima, da li ima prasine ili druge prljavstine uopste na ploci. Pogotovo pogledaj i ocisti zone oko north i southbridge-a, DIMM i AGP-a. Nece skoditi, moze da koristi.

Pa sada ga drzim na 2500+ na 1.65V i dalje zeza. Ubacio sam 2X256 jednostranu KT400 memoriju i vec vide od pola sata radi prime bez problema. Ali trzanje ne prestaje u opengl aplikacijama. Desava se i u D3d ali manje, podnosljivo. Mozda je problem u mom IT8212 RAID kontroleru. Negde sam procitao da se ne snalazi bas najbolje sa NVidia chipsetom. A pored toga, kada rezem DVD na 16X a pri tom i nesto snimam na hard, skoro da ne mogu da pomerim strelicu misa koliko je CPU zauzet. Pa i pri normalnoj upotrebi RAID kontrolera, kada neki cd kopiram na hard CPU usage je na 100%. Ne mogu da uradim update biosa za RAID kontroler jer iz nekog razloga odbija update, pa i dalje korisitm RAID bios iz 2003 godine! A sto se tice ovog biosa za mainboard, uradicu update. Odakle se stvorio ovaj bios, nema ga na microstar sajtu?

BIOS bazu imas na http://www.msicomputer.com/support/bios_result.asp. Zasto ne bi pokusao da instaliras Windows na single HDD, bez RAID-a? Vec si eliminisao faktor RAM i GPU, za sada sve ukazuje na mainboard, ali eliminisaces i faktor RAID.
Sto se tice procesora, kako je aplikovana i da li ima dovoljno termalne paste?

Poslednja izmena:
Nasao, Thanks! Pa.... Problem su podatci. Treba napraviti backup svih 160GB. Hteo sam da se otarasim ovog kontrolera mesec dana od kako je kupljen. Sada cu za vikend da napravim backup, pa cu da se oslobodim kontrolera. Ako nije RAID, onda ostaje samo ploca kao izvor problema.

Nemas 160GB podataka, nego 80GB, posto su RAID 0 array.

2X80 u RAID 0 array = 160 GB. Bar je tako kod mene. 0 znaci kod mene stripping. Uradio sam update biosa. Nisam jos vratio memoriju... Medjutim i sa ovom memorijom sa kojom radi kako treba, i dalje se ponasa isto. Direct3d igre sljakaju kako treba, OpenGL se trzaju, pri cemu je FPS konstantan (hocu reci ne opada pri trzaju). Mozda neko setovanje, ili 81.85 nvidia drajveri koje koristim. Da li neko korisit ove drajvere i kako se ponasaju?

Efektivno, imas 80GB. Uracunaj Windows i aplikacije, redundantne podatke, kapacitet podataka koji moras backup-ovati nije toliko strasan, posto imas DVD-RW uredjaj. RAID na http://www.compkill.com/index.php?otvoritest=22.
Preporuka za mainboard. Ako si u mogucnosti, uzmi svakako sa integrisanim RAID kontrolerom, recimo NF7-S ili EpOX 8RDA3+ (Pro) (za oznaku EpOX-a verovatno gresim), makar i polovne varijante. Nisam siguran kakva je ponuda i koliko mogu da kostaju isti.

Ok, slazem se. Obzirom da imam jos 1 komp u mrezi, napravicu backup bez problema. RAID controler korisitim jer se bavim video montazom. I za to mi stvarno pomaze. Za sve ostalo pravi probleme. Kada bih mogao da uradim update biosa bio bih happy. Ali ovako moracu da ga se resim. Ako je stvarno ploca u pitanju, zamenicu je. Hvala na predlozima. Verovatno cu uzeti neku od te 2.

evo sada radim test memorije iz Stress prime 2004 programa. Radi vec pola sata bez problema, a uz to i prckam nesto po kompu. Sada mi je u kompu 2X256 MB KT400 jednostrane memorije i sa njima ne pravi probleme. Nisam jos probao sa 2X512. Necu sad po mraku da cackam po kompu. Jeste, imam IT8212 controler. Skinem Flash utility i bios i odem ti lepo u dos. Tamo pokrenem sve lepo, on napravi backup, skenira novi bios, obrise block, programira block i kad krene verify proces tu prsne i vrati na stari bios. Ne kapiram zasto se to desava, ali tako je. Mozda trebam da obrisem Array pre flashovanja? To nisam probao...

U kompu ti je "2X256 MB KT400 jednostrane memorije"??? KT400 je, ako ne gresim, VIA chipset. Da nisi mislio, DDR400? Strees Prime 2004 jeste benchmarking program, ali testiraj RAM sa memtest, docmemory ili goldmemory programima iz pure DOS okruzenja. Ima neke logike da prekines array, pa da update-ujes BIOS kontrolera. Ekonomicnije je da eliminises sve varijante, nego da kupujes plocu bez razloga.

Da mislio sam DDR400. Zeznuo sam se :) Testiracu goldmemom, pa cu poslati rezultate. Prime mi je bez flashovanja biosa i sa 2X512 izbacivao posle 1 minuta, a sada radi vec 45 min. Odoh da testiram....

Nazad
Vrh Dno