Šta je novo?

Problem sa Kingston KC2500 NVMe diskom

Shimec

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5800X3D & DeepCool LS520SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
2x16GB DDR4 3600MHz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Samsung 860EVO 500GB, Samsung 970 Evo Plus 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Logitech G Pro X Wireless & HyperX Cloud AlphaS
PSU
NZXT C850
Kućište
MS Industrial Titan II Pro
Monitor
ASUS VG32VQ & Samsung 65" S90C OLED
Miš & tastatura
Logitech G502 Lightspeed & Redragon Vishnu
Ostale periferije
PS5
Laptop
Dell Precission 7760
Mobilni telefon
Xiaomi 13T Pro
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Xiaomi Mi Air Purifier 3C
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, u zadnjih par dana primetio sam probleme sa SSD-om. Kada se SSD "optereti" tj. kada mora vise da cita i pise, posle nekog vremena racunar zabode. Posle restarta Windows vise ne vidi SSD u Exploreru. Posle ponovnog gasenja i paljena, sve najnormalnije vidi.
Problem se ne javlja prilikom "lagane" upotrebe. Na primer, sinoc sam skidao Jedi Survivor, i tu je tek povremeno bilo upisivano na disk i tu se problem nije javljao, sve je skinulo i upisalo bez problema. Medjutim, prekjuce sam radio update za TLOU i tu je upotreba SSD-a bila na vecem nivnou, tj. konstatno je i citao i pisao na disk, menjao fajlove i tu sam prvi put primetio ovaj problem.

Kada racuanar "vidi" SSD, svi programi koje sam pokusavao vide health kao 100%.
Ali kada pustim CrystalDisk Mark, opet dodje do zabadanja SSD-a.
Sam disk je star nesto preko godinu dana i svakako u garanciji. Da li je problem u njemu, ili ima jos nesto sto bi moglo pre reklamacije da se proveri?

Dakle, u zadnjih par dana primetio sam probleme sa SSD-om. Kada se SSD "optereti" tj. kada mora vise da cita i pise, posle nekog vremena racunar zabode. Posle restarta Windows vise ne vidi SSD u Exploreru. Posle ponovnog gasenja i paljena, sve najnormalnije vidi.
Problem se ne javlja prilikom "lagane" upotrebe. Na primer, sinoc sam skidao Jedi Survivor, i tu je tek povremeno bilo upisivano na disk i tu se problem nije javljao, sve je skinulo i upisalo bez problema. Medjutim, prekjuce sam radio update za TLOU i tu je upotreba SSD-a bila na vecem nivnou, tj. konstatno je i citao i pisao na disk, menjao fajlove i tu sam prvi put primetio ovaj problem.

Kada racuanar "vidi" SSD, svi programi koje sam pokusavao vide health kao 100%.
Ali kada pustim CrystalDisk Mark, opet dodje do zabadanja SSD-a.
Sam disk je star nesto preko godinu dana i svakako u garanciji. Da li je problem u njemu, ili ima jos nesto sto bi moglo pre reklamacije da se proveri?
Savet, dok je SSD iole živ prekopiraj negde sve podatke koji su na njemu, a znače ti, i nosi to tamo gde imaš garanciju.

Sto se podataka tice, koriscen je iskljucivo za gaming, tj. instalacije igara su bile na njemu, tako da nema vaznih podataka.

Sto se podataka tice, koriscen je iskljucivo za gaming, tj. instalacije igara su bile na njemu, tako da nema vaznih podataka.
Aha, još bolje, lakše za izvaditi i poslati na servis.

Nego, šta napiše Crystal Disk Mark u logu zašto SSD zapuca?

Nema nikakav log, tj. ja ne mogu da nadjem.
Test citanja prodje bez problema, sekvencijalno pisanje prvi test prodje, ali onda zabode.
1682670668015.png

Isprati obe temperature u HWinfo, tokom testa sa slike.

Izgleda je moguce da se pregreva.
Kada pustim samo jedan run da prodje celog testa, prodje sve, i dodje do nekih 60-tak stepeni.
Ali ako pustim vise runova, uvek zakuca kada dodje do 67 stepeni, bar tako pokazuje HWMonitor

Ako se pregreva onda hladnjak na njega.

Prilozi

• hladnjak.jpg
    hladnjak.jpg
    17.5 KB · Pregleda: 7
Vec sam krenuo u potragu za hladnjakom.
Jedino sto me buni je, sto se disk ne vidi u Windowsu posle restarta kada tako zakuca. U svakom slucaju, videcu da stavim hladnjak, pa ako resi stvar, dobro je, ako ne, onda reklamacija.

Imam jos 3.5 godine garancije, nije da mi se zuri :D

Nazad
Vrh Dno