Šta je novo?

Problem sa isplatama od strane YouTube

nenadan

Poštovan
Učlanjen(a)
07.05.2023
Poena
85
Ne znam gde da postavim pitanje, pa cu ovde da probam. Naime, supruga ime neki kanalcic i vec dve isplate su umanjene za deseak posto. Pitala je u banci - AIK, bivsa Eurobanka i oni su joj poslali swift u kome se vidi da su neki deljeni troskovi nastali i da skidaju u Irskoj taj novac. To se ranije nije desavalo, kada proveri u Google AdSense, koliko tamo pise, toliko joj legne na racun. Sada nije tako. Da li neko zna o cemu se radi i gde mogu da pisem zalbu. Ili da menja banku, to se desava otkada je AIK preuzeo Eurobanku. :)

Poslednja izmena od urednika:
Posrednička (korespodentska) banka uzima svoj dio. Ja sam taj problem imao sa bivšom Mobi sada Yettel bankom. Posrednička banka (Raiffeisen Austrija) je uzimala 10€ od svake AdSense transakcije. Nakon prelaska u Raiffeisen sad samo banka uzme nekih 1 ili 1.5 evro otprilike.

Hvala ti za to, reci cu zeni da vidi u drugim bankama ali izgleda da je nesto drugo. Nesto sam sada guglao i posto novac ide preko Irske - Google Ireland Limited, oni maznjavaju neki deo, i trebalo bi da se i za njih ispune neki obrasci i sl. kao za USA, da se oslobodi tog njihovog poreza. Problem je sto se zeni u podesavanjima AdSensa Irska uopste ne pojavljuje. Samo USA.

Banka preko koje prima novac može da uključi posredničku banku u proces radi dodatne naplate troškova i takvu praksu ima OTP (uključujući OTP Mađarsku skoro uvek). Kao što je već rečeno, ako hoće da ih izbegne i ukoliko je banka promenila politiku poslovanja (a promenila je uzduž i popreko neverovatnom alavošću), neka je promeni. Doduše, ja sam pre deceniju primao sa AdSense-a preko Inteze i Komercijalne, jer su jedine i ranije unovčavale njihove čekove na inkaso, te nadalje bile upoznate sa procedurom (nisu mi tražile dodatnu dokumentaciju kao što AIK traži da im se štampaju AdSense uslovi korišćenja i kod obe sam mogao da potpišem godišnju izjavu, dok kolega koji je i dalje kod njih svaki put potpisuje mesečnu).

I meni Raiffeisen uzme neki iznos svaki put kada legne uplata, mogao bih da proverim koji iznosi su u pitanju, ali čini mi se nešto tipa par €...

Ne, mislim da je problem u sledecem, kao sto sam napisao u drugoj poruci i to ima veze sa nekakvim porezom koji irci skidaju, ne sa bancinom provizijom a pogotovo nema veze sa onlajn kupovinom. Al' nema veze, tema moze i da se izbrise.

Sto bi se brisala... :)
@MegaSkot je u Irskoj, doduse sada na godisnjem ali on najbolje zna kakvi se porezi primenjuju tamo.

Sto bi se brisala... :)
Bolje da se obrise nego da stoji ovde. Ama bas nikakve veze nema sa aliekspresom i ostalim kupovinama. Pitanje - temu bi trebao da vidi neko ko ima kanal i prima uplate od yutuba jer oni su verovatno najbolje upuceni. Nije stvar u Irskim porezima, vec u podesavanju kanala da bi se izbeglo duplo oporezivanje. Kada je otvarala kanal to je odradila sa Amerikom ali sada se i Irska pojavila a nema na kanalu nikakvog obavestenja kao sto stoji za USA. Kao sto sam pisao, pitala je u AIK banci i oni su joj poslali swift i tamo stoji da irci nesto naplacuju. Pitanje je sta i kako se resiti te naplate.

Probaj nas reddit (r/srbija) ili r/finansije.

Bolje da se obrise nego da stoji ovde. Ama bas nikakve veze nema sa aliekspresom i ostalim kupovinama. Pitanje - temu bi trebao da vidi neko ko ima kanal i prima uplate od yutuba jer oni su verovatno najbolje upuceni. Nije stvar u Irskim porezima, vec u podesavanju kanala da bi se izbeglo duplo oporezivanje. Kada je otvarala kanal to je odradila sa Amerikom ali sada se i Irska pojavila a nema na kanalu nikakvog obavestenja kao sto stoji za USA. Kao sto sam pisao, pitala je u AIK banci i oni su joj poslali swift i tamo stoji da irci nesto naplacuju. Pitanje je sta i kako se resiti te naplate.
Prevideo sam da je kolega prebacio. Vratio sam u Clubbing.
Da pojasnim za MegaSkot: u Irskoj je, zna takse, u Srbiji je, takodje zna takse, sin mu takodje ima YT kanal... valjda ce znati vise da ti kaze na ovu temu, to je bila poenta

Možda je kod mene drugačije pošto živim u Irskoj. Dodatne prihode prijavljujem na Revenue(poreska, online) i uredno skidaju svoj deo.

^ Da, ti si rezident i za tebe je regularno oporezivanje. Ovde, kod supruge na kanalu, je problem sto u AdSense Irska uopste ne postoji, a u AIK banci, u swift-u se vidi da Irci odbijaju neki deo. I to je odjednom pocelo, zato i zbunjuje.

Nazad
Vrh Dno