Šta je novo?

Problem sa inverter klimom

Duk13

Zapažen
Učlanjen(a)
20.09.2022
Poena
11
Molimo za misljenje/savet. Radi se o prostoriji ispod krova, sa velikim krovnim prozorima, koja gleda na jug direkt. Znaci dosta je toplo. Od useljenja je tu radila jedna inverter klima, i zimi i leti, i nije bilo problema. Kada se ona pokvarila kupljena je druga inverter, grejala je jednu zimu i kada je pocela sezona hladjenja, iz unutrasnje jedinice je prskala voda (iz proreza odakle izduvava hladan vazduh). Odvod kondenza je bio sproveden u kupatilo kroz vidovodnu cev, pa je pretpostavljeno da se negde zapusiko. Iz te klime je pocelo da se oseca, na turbini se nahvatala budj i nije moglo da se ocisti. Kupljena je druga klima, kondenz crevo je sprovedeno u balon od vode, koji se prazni cim voda dodje do polovine, tako crevo nikad ne bilude potopljeno. I iz nje je isto tako u toku sezone hladjenja pocelo da prska i opet se oseca nesto. Kazu iz servisa da se smanji brzina izduvavanja, ali prska i na najnizoj. Onda kazu da se temperatura postavi na 28, ali onda klima uredjaj gubi smisao. Radjen je i mali i veliki servis, i dalje se oseca , a kad klima radi, ukucani kaslju. kada je otvorio klimu, serviser je pitao da li je klima neposredno pre toga isklucena jer je u njoj bilo vode, a ona je bila iskljucena nekih 15 dati pre toga. Posto ne moze da se ocisti da bude bezbedno za udisanje, mi bismo opet kupili novu ali kako da znamo da li je taj problem do klime ili do prostora? Npr ako je u prostoriji visoka vlaznost, ili je mnogo vruce jer je sunce ceo dan? Kako je ta prethodna inverter klima radila 5 godina bez problema? Hvala unapred!

Da li je ta poslednja klima koja je kupljena još pod garancijom?Koliko je udaljena unutrašnja jedinica od plafona.

Poslednja izmena:
Da li je ta poslednja klima koja je kupljena još pod garancijom?Koliko je udaljena unutrašnja jedinica od plafona.
Jeste pod garancijom, ali sve sto smo dobili je 'podesite na 28 stepeni'. Prvo su rekli da ce majstori doci, posle se vise ne javljaju. Misli da je udaljena nekih 20 cm od plafona, ali provericu tacno. Na tom delu se iznad prethodne klime malo nahvatala i crna budj, ali to je sklonjeno.

Zovi ih neka rešavaju problem.Verovatno je taj servis tebi prodao i ugradio tu klimu.Savet za 28 stepeni ne vredi komentarisati.Neka menjaju klimu ili je dovedu u ispravno stanje.

Prvo promeniti servis.
Treba proveriti da li klima ima dovoljan pad da letnji kondezat moze da otice nesmetano.

Zovi ih neka rešavaju problem.Verovatno je taj servis tebi prodao i ugradio tu klimu.Savet za 28 stepeni ne vredi komentarisati.Neka menjaju klimu ili je dovedu u ispravno stanje.
Ne vredi ni da je poprave da ne kaplje, jer se iz nje vec oseca, to ne moze da se ispere.

Naravno da klima može da se opere i naravno da klima treba da se pere. Rasturi se lepo, izvadi turbina napolje i sredi i to svaki normalan serviser zna da uradi.

Naravno da klima može da se opere i naravno da klima treba da se pere. Rasturi se lepo, izvadi turbina napolje i sredi i to svaki normalan serviser zna da uradi.
Radili su prvo mali, pa veliki servis (dva razlicita majstora). Sve se oseca isto.

Onda posao nisu uradili kako treba. Turbina i kadica moraju napolje, a izmenjivač mora dobro da se ispere.

Midea Inverter klima kupljena pre 3 meseca - Od kako smo poceli sa grejanjem, nista ne curi kroz kondenz crevo vec kroz ovaj otvor na spoljnoj jedinici.
Da li zvati servis ili moze nesto da se odradi?

Prilozi

• klima.JPG
    klima.JPG
    54.8 KB · Pregleda: 55
Kada grejes kondenz je u spoljnoj jedinici, sve je to ok.

@Duk13
Meni je tako jedna na hladjenju imala miris posle 2 dana nakon pranja izmenjivaca i turbine pa sam stavio na najnizu brzinu i isprskao Axel Sgrasso dok radi da uvuce u sebe pa posle stavio na 18C da kondenz ispere sredstvo, tebi je sad problem jer ne mozes da hladis da bi sebe isprala. Skinuo filtere naravno pre prskanja.

Da, jer ti kondenz sada ide sa spoljne jedinice to jest njenog izmenjivaca, tu se kada je hladno skuplja i led pa posle defrosta ide veca kolicina vode kada je hladnije.

Midea Inverter klima kupljena pre 3 meseca - Od kako smo poceli sa grejanjem, nista ne curi kroz kondenz crevo vec kroz ovaj otvor na spoljnoj jedinici.
Da li zvati servis ili moze nesto da se odradi?
Pa unutrasnja jedinica se crevom povezuje na spoljnu i na tu rupu treba da izlazi sva voda, tu gde je zuto nedostaje plasticna lula sa crevom za odvod.
Ako prska, moze biti da crevo koje ulazi u spoljnu iz unutranje nije dobro postavljeno pa ne curi voda gde treba, nego je ventilator spoljasnje baca u vazduh.

Pa unutrasnja jedinica se crevom povezuje na spoljnu i na tu rupu treba da izlazi sva voda, tu gde je zuto nedostaje plasticna lula sa crevom za odvod.
Ako prska, moze biti da crevo koje ulazi u spoljnu iz unutranje nije dobro postavljeno pa ne curi voda gde treba, nego je ventilator spoljasnje baca u vazduh.
Ne razumem?
djalf gore rece da je ovo kondenz koji se stvara spolja,
Kondenz crevo postoji ali to je upravo za odvod iz unutrasnje jedinice i od kako smo poceli da grejemo ono nema sta da izbaci.
Jel ovo sto si rekao znaci da treba da postoji jos jedno crevo za odvod???

Zbunjuje te Devil 2000 bez potrebe. Kad klima greje spoljna jedinica je hladna, tu se skuplja kondenzat i curi kroz otvore na spoljnoj jedinici. Normalno stanje. Ako ti smeta da curi okolo stavi neku kantu ispod, crevo se ne preporučuje jer može da zaledi kad počnu minusi.

Da, zaledice i crevo i lula zato su ti i skinuli, tako i treba da se uradi. Meni jedna tako stoji na terasi i tu drzim kantu.

Samo da dodam, slika postavljena od djalminha nema veze sa mojim inicijalnim pitanjem u ovom forumu. Mislim da bi bilo ispravno da se za pitanje koje nema veze sa mojim, otvori novi forum.

Trebalo bi bar 10cm, nije to problem pola cm. Ta budj ti se stvarala kad hladis leti ili kad grejes zimi?

10 cm je sasvim dovoljno za normalan rad. Klima možda nije dobro nivelisana pa se zadržava voda, ili ima tu neki problem sa izolacijom. Treba neko pismen da pogleda, ne može se preko foruma raditi dijagnostika.

Mora neko detaljno da ti proveri taj zid, nije normalno da ti zid budjavi leti kada su zidovi topli. Kao da imas neku vlagu u tom zidu odnekud.

Ja sam primetio da do budjavljenja dolazi i zbog promene broja clanova koji zive ili navika u kuci.
Da li si imao neke promene u kuci u vreme od kako ti se to desava.
Pogotovo ako ima male dece ili baba/deda pa se ne otvaraju prozori zbog njih, a i vise se kuva umesto kupovina brze hrane.

Nazad
Vrh Dno