Šta je novo?

!!!Problem sa instaliranjem LINUXA!!!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam problem sa instalacijom RH Linuxa 7.2.
Stavr izgleda ovako...
Imam 3 hard diska (prim master je 20 gb, prim slave je 40gb i sec slave je 10 gb). Samo C particija nije extended (particije idu do slova L). Na L particiju zelim da stavim linux. Njen kapacitet je 4.5 gb, i trenutno je FAT32.

Kada pokrenem instalaciju linuxa, i kada dodjem do izbora particije i izaberem L (odnosno hdd6) pojavi se poruka da ne moze da nadje primarnu particiju i da instalacija ne moze da se nastavi...?

Da li je problem u tome sto Linux ne moze da se instalira na extended, i ako jeste sta da radim?

Ne mozes instalirati linux na FAT32 particiju. Najbolje je da je obrises. Ne formatiras, nego skroz obrises iz fdiska ili sta vec koristis. A linux particije ces kreirati iz samog postupka instalacije - trebace ti bar dve, jedna za linux swap, a druga na koju ces mountovati /.

Pooolako

E, na hard od 10 giga ocu da stavim linux
On je podeljen na 2 particije, na 1voj je XP a 2ga je prazna (fat32). Ako je obrisem, kako da podelim jednu particiju na 2 dela a da ne unistim xp i podatke?

Aman,covek,pa linux ce se montirati na onaj neformatirani deo koji je nekad zauzimala 2-ga particija,tako sto ce je podeliti na root (/) i swap...kakve to veze ima sa XP-om koji je na prvoj paticiji ???

Nisam siguran da sam te razumeo ovde - ako je obrises, sta imas da delis na dva dela ?!?!

Na prvoj, primarnoj particiji ti je XP; extended particija ima samo jedan logicki disk koji je zauzet FAT32 logickim diskom. Iz fdiska (na primer) obrises logicki disk i extended particiju na tom disku. Ukoliko ti je to malo prostora, ovu postojecu primarnu particiju mozes da smanjis (ukoliko na njoj ima praznog prostora) nekim alatom kao sto je Partition Magic. I to je to.

Prilikom instalacije ces imati priliku da brises i kreiras particije (ne i menjanje velicine) i kreiras dve particije, jednu swap (ni u snu ti ne treba za nju vise od 250M) i ostatak za /.

E sad, ako si na toj FAT32 particiji imao podataka - moras da ih udomis negde drugde, ili da na nekom drugom disku pravis mesta; to je vec tvoja organizacija gde ces sta da drzis.

P.S.
U vezi onog tvog drugog posta - neces nigde naci dokumentaciju za sve na srpskom; tacnije, neces za mnogo sta naci srpski prevod. A i pogresno trazis "kompletnu dokumentaciju za linux" - takvo nesto ne postoji, jer se razlikuju distribucije, svaka ima neke dodatne delice viska ili manjka i nema jasnih granica i vrlo je tesko reci sta je to "kompletno".

Nisam siguran da sam shvatio....
Ako ja obrisem tu drugu particiju, dobijam samo jednu i na njoj je XP. Ali XP je trenutno na particiji koja je NTFS a druga particija je FAT32....
Ako ih spojim i pokrenem instalaciju, da li ce se tokom setupa napraviti particija za linux i swap particija i da li ce to lose uticati na XP....ili treba prvo da nekim programom podelim ponovo na 2 particije (ali da ne izgubim onaj deo sa XPom)?

Cekaj, kako se sad ne razumemo ?

Ako imas dve particije - jedna NTFS i jedna FAT32, i obrises ovu FAT32, onda ostaje samo ona NTFS sa XPom na njoj, gde ces jasnije od ovoga ?!?!?! To je ono -> ako imas dve jabuke i pojedes jednu ...

Na taj nacin pravis deo diska slobodnim i 'linux /' i 'linux swap' particija se tako kreiraju na praznom iliti "nicim popunjenom" delu diska. Neces lose uticati na XP particiju, jer ona ostaje sve vreme **netaknuta**.

Ahaaa, taj rad:) E onda opusteno...

ThndrKilL je napisao(la):
Ahaaa, taj rad:) E onda opusteno...

Tesko da ces da se opustis.

Vise ces morati da stegnes :)

mislim, kad instaliras

Sve je to lepo....

Dobor, shvatio sam ts atreba.
Obisacu tu FAT32 particiju na koju sam hteo da stavim linux i onda ce mi jedan hdd biti jedna particija. Prilikom instalacije ce setup sam napraviti particije itd...:)
Cim postavim LINUX javicu...
P.S. Setup uopste nije strasan...:)

Setup je imbecilan.Cekaj da iskompajliras novi kernel!
Citaj howto-ove,za pocetnike must read!

Ama smucili su mi se vise....
Procitao sam neke od njih i vise puta...ne spominji mi how-to:)
Sadaproucavam tanusnu knjizicu UNIXA od 1300 strana..mozda naucim nesto:)

Prvo sto bi ta knjizica trebalo da te nauci je to da unix i linux nisu ista stvar, nego da je linux samo derivat unixa. Tako da ... :D

i naravno obe (i ext2 i linux swap) moraju da budu primarne particije. nista extended i logical !!!

fixer je napisao(la):
i naravno obe (i ext2 i linux swap) moraju da budu primarne particije. nista extended i logical !!!

moraju , ali u panjevima :D

SUUUX....Ja bre imam 10 particija od kojih je samo jedna primarna..znaci sve ce pomeriti i napraviti probleme...
:(

Nece se nista ispomerati jer Windows-i nece videti Linux particije.

Uf, taman sam pomislio da batalim Linux... Reko, ako ce mi sjebe particije onda netju ga stavljam, ali ako je tako onda opusteno:)

Inace za pocetak postavio sam QNX RTP 6.0, i nije lso...ne radi modem sto sam i ocekivao, naravno, inace nije los...bar da naucim komande dok ne stavim pravi Linux:)

Linux

Samo kratko, da demantujem lupetanja!

Linux se moze instalirati i na primarnu i na extended i na aktivnu particiju - uopste ne pravi pitanje! Moze se instalirati i na particiju ciji je pocetak iza 1024 cilindra, novi LILO i GRUB se nece zbuniti.

Malo usmerenje

Mnogo vise informacija o Linux-u potrazi na
www.linux.co.yu
I ako si citao "Autostoperski vodic kroz galaksiju", onda znas:
BEZ PANIKE

Jos bolja preporuka.....da ne upropastis nesto,nadji nekoga ko vec ima linux da ti instalira.Vidices kako se radi,eventualno da ti pokaze prekompajliranje kernela,a ostalo...pa koristi vijuge i howto-ove :D.

Uuuuuuuuffffffffff

Too complicate man....e ima neko zainteresovan da mi to odradi...?

nesharm je napisao(la):
Niko :),mnogo trazis :).

Hahaha.... mozda i trazim mnogo, ali vredece...
A sto se tice onog posta da pozovem nekoga ko ima Linux... taj se vc veooma opekao, i vise ne prilazi mom kompu..:) Zahvaljujuci njemu sam i otvorio ovu raspravu:)

Ufff, postvicu ga u nedelju..........
Izgleda jednostavno...od dve extended (ntfs i fat32) ostane samo ntfs i onda linux na neformatiranom delu....OK

Nadam se da ce sve biti ok!

LOOL

E ljudi.........jel ima veze to sto ce ici na sekundarni slave? Jedan lik kaze da ima... ?????????

ThndrKilL je napisao(la):
LOOL

E ljudi.........jel ima veze to sto ce ici na sekundarni slave? Jedan lik kaze da ima... ?????????

Pozdravi lika ;)

...i reci mu da ne zna....
OS koji pravi probleme sa particijama je FreeBSD do verzije 4.3,zahteva da bude instaliran na primarnoj particiji....4.4 verzija je to sredila.A za sve ostale OS-ove...uzivaj.

Nazad
Vrh Dno