Šta je novo?

Problem sa instalacijom

Jurke

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
650
Pokusao sam da nadjem odgovor putem pretrage, ali ili ga nema ili ne znam da nadjem :)
Radi se o sledecem : imam jedan Maxtorcic od 20G, prazan i neformatiran, na kojeg sam hteo da instaliram PCLOS kao jedini OS na njemu Medjutim, instalacija kao pocne, ali odmah zatim se prekida jer PCLOS ne vidi disk ??? Probam isto to za Ubuntu-om 7.04, i bude identicna situacija. Pokusam dalje sa bilo kojom Live distribucijom, i rezultat uvek isti ... disk mi ga nema. A onda pokusam sa Slackware 10, sa dva instalaciona CD-a, i sve je OK. Ali njega necu, bar za sada.
Diskic je ispravan, na njemu je bio i XP i Vista. Ma koju opciju da izaberem, bilo da PCLOS sam odredi particije ili da ih kreiram iz njega, ili pak da prethodno kreiram particije, rezultat je isti. Te iste distroe normalno instaliram na poslednjoj particiji drugog diska na kome je vec postoji XP na prvoj particiji.
Znaci, zasto ne mogu da instaliram bilo koji Live distro kao jedini OS na potpuno prazan disk?

Ovo pitanje je ili vrlo tesko ili vrlo glupo :) , cim nema nikakvog odgovora ili pitanja.

Molim nekog od moderatora da obrise ovu temu, cisto da ne opterecije forum, a ja cu se valjda vec nekako snaci. Hvala

Poslednja izmena:
Na kojem kontroleru je taj disk (koja ploča/čipset)?

Na kojem kontroleru je taj disk (koja ploča/čipset)?

Ploca je Matsonic 8137+, VIA chipset. Fora je u tome sto se isto dogadja i na jednoj Intelovoj integrushi. Naj zanimljivije je sto sve normalno radi, tj, instalira se, na istim plocama, ali kada je na pocetku tog istog diska XP.
Ali, vec sam odustao od toga da mi PCLOS bude jedini sistem, bar sa ovim diskom.

:)
Pa instaliraj onda slackware, sad je taman izasao 12...

:)
Pa instaliraj onda slackware, sad je taman izasao 12...

Pa skinuo sam ga i narezao. Ali me stra` da ga instaliram jerbo mogu samo da ga gledam :)
A treba mi jedan distro, PCLOS npr ili Ubuntu, skoro svejedno, samo za net.
Nemam u planu da intenzivno ucim Linux, bar ne za sada, ali ... ko zna, mozda se ipak odlucim za slackware.

Da se malo pohvalim :)
Uspeo sam da na HDD kao osnovni i jedini OS instaliram PCLOS :banana:
Posle vise od nekoliko bezuspesnih pokusaja, instalacija je prosla na prethodno pripremljene particije.
I to tako sto sam prvo napravio etx3, pa je onda smanjio za 1G, i od tog 1G napravio Swap.
Zanimljivo je da kada od praznog prostora odmah napravim etx3 potrebne velicine, a zatim swap, dakle direktno, bez smanjivanja etx3 radi stvaranja prostora za swap, instalacija nije uspevala.

Mozda ovo pomogne nekome ko bude imao slican problem.

A sada malo citanja i podesavanja ( prvo ovaj sitni fontic u FF )

Poslednja izmena:
Ako neces mnogo da se zezas (a rece da neces), mogao si i bez swap-a...

Ako neces mnogo da se zezas (a rece da neces), mogao si i bez swap-a...

Neces verovati, ali i to sam probao. I instalacija kao prodje, ali posle prvog restarta se pojavi neki Error, ne znam sad tacno koji broj, i nece da se podigne OS.
Ovako kako sam sada uradio, sve je proslo vrlo jednostavno cak i za mene kao "pocetnika na samom pocetku", i sve radi za sada.

Nazad
Vrh Dno