Šta je novo?

Problem sa instalacijom XP-a

MV

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2002
Poena
604
Posto se vec dva dana mucim da instaliram XP FX konacno sam odustao pa mi je preostalo da vas pitam za savet.
Sve sam radio rutinski kao i ranije ali ovaj put nece:
Prethodni OS Win98se,
Partition magic format C (particija aktivna 8.5 GB)
podizanje instalacije sa Cd-a,
on iskopira fajlove, restartuje racunar, sve normalno krene do plavog ekrana "Starting Windows" kad se blokira.
Pokusavao sam nekoliko puta ali uvek isto, cekao duze vreme ali nista, menjao paticiju iz Fat32 u NTFS pa Fat dzaba. Na kraju sam opet instalirao W98 pa XP upgrade - tu opet isto: proveri sistem, kopira fajlove, restartuje, "inspecting hardware configuration", "Starting Windows setup", na tastaturi se upale i ugase sve tri lock lampice, pojavi se Windows XP logo a zatim potpuno crn ekran i tu se zamrzne. Nakom toga ja lupam glavom o sto minut do dva ali opet nista.
Sta je najgore na istom ovom kompjuteru sam ga ranije instalirao sa istog CD-a bez ikakvih problema. U medjuvremenu sam dodao skener, 256 MB memorije, novi HDD. Probao sam i sa drugog CD-a bezuspesno.
Konfiguracija je sledeca:
Abit KT7A
Duron 700
512 MB SDRAM Kingston
Asus 7100 GeForce 2 MX
Creative SB Live
Maxtor DiamondMax Plus 9 60GB
modem Lucent
vadio sam i sve kartice osim graficke, pa i 256 MB RAM ali nista.

Pa moglo bi da bude raznih mogucnosti zbog cega se to desava. Sto se tice upgrade-a sa 98ice i nije cudo da pravi probleme. Ja bih izbegao PM, jer kada se ovakve stvari desavaju, najsigurniji sam sa obicnom (w98SE) sistemskom disketom, i FDISK-om, mada mi se cini da prticionisanje i format najpogodnije uciniti sa utilom proizvodjaca hd-a.
Posto si vec vadio kartice i pokretao install (koji se bezuspesno zavrsio), verovatnije je da se pogleda nesto sto nema neposredne veze sa samim karticama. Iskljucio bih power managment u biosu, eventualno nesto od opcija za graficku, ili nesto vezano za chipset... zavisi dosta od bios-a (nemam iskustvo sa tvojom plocom).

Nadam se da ce neko ko vec ima KT7A, imati preciznije predloge u vezi setovanja biosa (i ostalog). Srecno

KT7A radi bez problema sa XP-om, probaj da skineš tu memoriju koju si dokupio možda ona pravi problem. Ako ti nije CD XP-a butabilan nego sistem dižeš pomoću startup diskete win98, zna da zakuca u instalaciji vrlo često, probaj da instaliraš sa XP bootable CD-a.

aj da se kladimo u bilo sta da je u pitanju partition magick :) startuj setup sa cd-a, ali boot, zatim u installu pobrisi sve particije pa ih napravi, i formatiraj disk.

pa javi kad instaliras ;)

edit: ej sorry, nisam video da se zamrzne sa crnim ekranim. naime, ako je partition magicka, onda izbaci plavi ekran. zao mi je sto nisam bio od pomoci :(

Isti ama bas isti problem sam imao ispostavilo se da je hard riknuo imao bed sectore!:D :D :D

Na sveze formatiran disk C bez particija (ako ih imas, spajaj u jednu) instaliraj sa butabilnog cd XP. Stavi NTFS i neces imati problema. Partition Magic ume da pravi probleme i to ti govorim iz licnog iskustva (petocasovna borba da se spasi particija na kojoj su mi podaci).
Posle instalacije XP i sredjivanja sistema, particionisi disk ali sa PM8, bolji je od PM7. Batali upgrade i slicne fazone!

Bios

Hvala vam svima na savetima,
Problem je bio u biosu - upgrade-ovao sam bios i zatim instalirao bez problema.

:wave;

Mislim da nije u pitanju HW a pogotovo ne memorija, a cini mi se i da ti BIOS podrzava XP. Samo kreni sa cistom instalacijom, bez PM bilo koje verzije ni pre ni posle instalacije. Za particionisanje kako je postovao DS9 koristi util od proizvodjaca HD.

Nazad
Vrh Dno