Šta je novo?

problem sa instalacijom XP-a na SATA disk

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
posto pokusaj http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=54736 nije uspeo pokusao da instaliram novu instalaciju win-a i kada ostavim sata disk kao jedini i prilikom instalacije instaliram sa diskete drajvere za sata (koje sa skinuo sa cd-a maticne ploce) posle prvog restarta instalacije XP-a ispise "Error loadin operating system"? sta mi je ciniti ???

sistem je amd A64 2800+ gigabyte K8NS i sata kao jedini hard jer drugi obican od 40 hocu da prodam

u boot device priority podesi da ti second boot device bude ili SCSI device ili other devices (ne znam tacno za tvoju plocu, ali jedan od ta dva bi trebalo da ti zavrse posao)

javi sta si uradio 😉

javim sutra posto sad nisam kuci... mada kod njega imam da stavim hard disk i posle ima opcija da izaberem koji ce hard prvi da se pretrazuje i tamo mi stoji i sata disk

Falcon je napisao(la):
u boot device priority podesi da ti second boot device bude ili SCSI device ili other devices (ne znam tacno za tvoju plocu, ali jedan od ta dva bi trebalo da ti zavrse posao)

javi sta si uradio 😉

ne radi jer ja imam od hard diskova samo hard disk ili usb hard disk da izaberem a u advanced options imam da biram kojim redom da ide trazenje os-a po hard diskovima i tamo mi se pojavi i sata disk ali kad stavim da sa njega boot-uje ispise errror loading operationg sistem

raindog je napisao(la):
ne radi jer ja imam od hard diskova samo hard disk ili usb hard disk da izaberem a u advanced options imam da biram kojim redom da ide trazenje os-a po hard diskovima i tamo mi se pojavi i sata disk ali kad stavim da sa njega boot-uje ispise errror loading operationg sistem

Stavi da ti cd bude prvi boot a izmedju usb i sata diska stavi da ti sata bude prvi.
Napisi samo koji bios imas jos da bi neko mogao da ti pomogne oko tih podesavanja.
pogledaj jel imas podesavanja za raid.

imam award modular bios 6.0

podesavanja za raid nisu ukljucena ako ih cacka onda bios umesto 160gb hdd prepozna kao 136 a tada ga win ne vidi ni kad je samo secondary disk tj kad pokrenem win sa drugog harda

Jesi li taj hard formirao u prethodnom XP-u i da li si pogledao kako ti se prijavljuje HDD u BIOS-u ili POST-u? Zanima me ono LBA...i prijavljena velicina.

Mihha je napisao(la):
Jesi li taj hard formirao u prethodnom XP-u i da li si pogledao kako ti se prijavljuje HDD u BIOS-u ili POST-u? Zanima me ono LBA...i prijavljena velicina.

formatirao u prethodom i tamo jos uvek radi sve ok a bios ga vidi kao 163

Problem je u sledecem. Tvoji drajveri za NForce 2 su ti *****ale disk i na njemu moze da se pise, ali ne moze da se instalira OS, jer je ubijen MBR. Pitao sam te kako ga prijavljuje u BIOS-u, jer on sada nije LBA nego CHS. Sta raditi? Ubijes disk, restart, proveris kako ga je prijavio, da li je sad LBA, i sad krenes u instalaciju sistema i formiranje particija iz samog XP instala. Ubijanje diska i ponovo formiranje bez restarta nista ne resava, jer mora BIOS da promeni parametre za disk ( sa CHS na LBA ). Ako hoces u samom Win-u da ga formiras, prvo promeni drajvere ploce na starije, pa ponovi proceduru sa obaveznim restartom posle brisanja particija. Posto sam sad video da je SATA disk, to znaci da neces moci u BIOS-u da vidis parametre, ali nista ne menja. Uradi ovako i moci ces da instaliras OS.

trenutno mi treba komp zbog nekih obaveza ali probacu za vikend... hvala na savetu

u biosu imam samo da stavim na auto ili na large....
ja imam nforce3 a ne nforce2 chipset jer mi je cpu 64bit kao sto i pise na pocetku threada

Ako se ne varam, drajveri za NForce chipsete su jedinstveni.

nazalost nema jer sam vec bio previse podataka prekopirao na taj disk a i ima previse obaveza na faxu i treba mi komp (za te obaveze )vise nego sto mi treba tih 25e za koje mogu da dobijem ako oslobodim taj hdd od 40gb

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno