Šta je novo?

Problem sa Instalacijom win11

chavo

Poštovan
Učlanjen(a)
22.07.2014
Poena
69
Probacu da budem sto precizniji.
Pokusavam vec danima da instaliram windows 11 ali mi racunar trazi da podesim TPM 2.0 i secure boot.
TPM sam resio ali secure boot ne mogu bas nikako. Kada udjem u bios i ugasim CSM da bih pristupio secure boot.
Upalim ga , potvrdim ali me konstantno vraca u bios jer ne vidi bootable disk.
Isao sam po raznim tutorialima ali jednostavno ti koraci meni ne pomazu.
Na slici se vidi konfiguracija. Ako sam nesto od informacija izostavio dopunite , cekam svaku pomoc i zahvalan sam.
Ako neko zna kako da resim ovu bedu nek puca , castim pivo.

Prilozi

• bios.jpg
    bios.jpg
    240 KB · Pregleda: 24
koliko ja vidim ovo je iz windows 10 screenshot, naravno da nece biti bootable kada nije instaliran pod secure boot.

disk treba da je GPT i BIOS UEFI da bi secure boot radio, posle toga disable csm i enable secure boot, vidi da izaberes standard secure boot mode
edit: ako nema bootable device, znaci da je najverovatnije disk u MBR, moras ga konvertovati u GPT (postoje programi koji to rade bez gubitka podataka)

Tako je , iz windows 10 su informacije.
Da li je moguce da se to konvertuje u GPT? Meni su iskakali razni errori sa onim komandama validate i mbr2gpt...
Mozda ja negde gresim , nisam siguran. Prvi put se susrecem sa ovakvim problemom.

moze, recimo sa EaseUS Partition Master

Video sam u par postova da ljudi zaobilaze rufusom uz opciju Extended windows 11 /No TPM no Secure boot

mozes, ali onda nemas secure boot aktivan. da je nebitan ne bi postojao :)

Ne znam da li nesto drasticno menja , jer zaista nisam u toku sa OS. Preporucujes da odradim preko EASYus convert pa da onda promenim u biosu ?

da, ako ti je cimanje ili neka frka napravi sa rufus modified instalaciju win11

Ma daleko da mi je cimanje. Nego mi trazi da aktiviram program da bih mogao da konvertujem u GPT

Vrh Dno