Šta je novo?

Problem sa instalacijom Win xp ne pronalazi hard disk

rhher

Cenjen
Učlanjen(a)
09.07.2010
Poena
170
Vec par dana se mucim sa starijom 478 konfom, stavio sam Samsung 500gb(nov), formatirao ga preko diska Win7 i napravio particije(ne mogu da se zezam u xp-u)...
Kad ubacim Xp prikazuje da hard disk nije nadjen, prijavljuje gresku, i jedina mogucnost je restart...:mad:
Pomagajte dok ga nisam razbucao sekirom ili necim tezim:smash:

Vec par dana se mucim sa starijom 478 konfom, stavio sam Samsung 500gb(nov), formatirao ga preko diska Win7 i napravio particije(ne mogu da se zezam u xp-u)...
Kad ubacim Xp prikazuje da hard disk nije nadjen, prijavljuje gresku, i jedina mogucnost je restart...:mad:
Pomagajte dok ga nisam razbucao sekirom ili necim tezim:smash:

Trebaju ti drajveri za cipset ( F6) ili da uradis integraciju u instalacioni disk, a to je vec malo vise posla.

Kako da ubacim drajvere za cipset?

@laca12 Jel mozes malo da pojasnis zasto bi ubacivao drajvere za cipset?
rhher Ako u biosu vidis hard a u XP instalaciji ne, onda ces ipak morati da formatiras u XP-u :).

Nema veze čime je disk formatiran, ni da li se vidi u biosu ili ne. Samo je problem što xp instalacija nema u sebi drajver za dotični koji već sata kontroler (možda upravo kao moj, integrisan u via vt8237 southbridge). Ima tri rešenja:
- Pogledaj u biosu među opcijama za hdd imaš li da prebaciš sata kontroler sa raid na ide compatibility ili legacy mod kako li se već zove... Tada će ti instalacija normalno pronalaziti disk.
- U toku instalacije (na startu) možeš ubaciti drajvere preko floppyja pritiskom na F6
- I treća opcija, da skineš drajvere, uzmeš nLite i njime ih integrišeš u instalaciju a zatim je takvu ponovo narežeš i nećeš imati problema. To ili ono prvo je po meni najbolje jer nemaš brige oko naknadnih instalacija, a i retko ko danas ima floppy u mašini :)

Nisi napisao koja je ploča u pitanju, i kako je u Biosu Sata mode podešen?

Nema veze čime je disk formatiran, ni da li se vidi u biosu ili ne. Samo je problem što xp instalacija nema u sebi drajver za dotični koji već sata kontroler (možda upravo kao moj, integrisan u via vt8237 southbridge). Ima tri rešenja:
- Pogledaj u biosu među opcijama za hdd imaš li da prebaciš sata kontroler sa raid na ide compatibility ili legacy mod kako li se već zove... Tada će ti instalacija normalno pronalaziti disk.
- U toku instalacije (na startu) možeš ubaciti drajvere preko floppyja pritiskom na F6
- I treća opcija, da skineš drajvere, uzmeš nLite i njime ih integrišeš u instalaciju a zatim je takvu ponovo narežeš i nećeš imati problema. To ili ono prvo je po meni najbolje jer nemaš brige oko naknadnih instalacija, a i retko ko danas ima floppy u mašini :)

Uspeo sam da resim uz pomoc prve opcije, hvala ti puno, nego mi malo objasni trecu, ako ti nije problem, mozda zatreba....

Napiši koja je tačno ploča da pogledam koji je kontroler/drajver, pošto drajver koji se integriše mora da bude "text mode" a ne "plug and play". Uglavnom kad skineš najnovije drajvere za tvoju ploču unutra bi trebalo da budu obe verzije. Prosto ti je to samo skini najnovije drajvere i nLite. Ubaciš XP cd ili mountuješ virtuelni imidž s harda, pokreneš nLite, lociraš gde je instalacija, izabreš folder gde da kopira fajlove i integriše, pod "integrate" selektuješ drivers i dole selektuješ bootable iso, zatim ideš na insert pa single driver, lociraš drajver s diska, obratiš pažnju da bude "text mode" a i pisaće ti to u nLite. Ako ti je VIA čipset kao kod mene imaćeš u drajverima folder "drvdisk", odatle biraš x86\NT5\VIAMRAID.INF i pitaće te textmode ili pnp. Kad to odradi za koji sekund, samo još ideš na "Make ISO" i napraviće ti imidž koji posle narežeš i to je to, posle kad sa njega instaliraš nemaš brige i ne zavisi od postavke u bios-u.

Vrh Dno