Šta je novo?

Problem sa HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N (mislim LG) DVD rezacem?

Lomnica_city

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
680
Imam problem sa mojim DVDRAM-om u laptopu iz Moja masina,cita i reze CD-ove,cita ali NE REZE DVD-ove (tacnije nece ni da cita DVD-RW medije),nisam ni sam siguran kako je tacno konstruisan ali racunam da ima vise od jednog lasera u njemu pa je mozda zakazao ovaj koji je zaduzen da reze DVD-ove,kad ubacim prazan DVD da narezem (Verbatim) ili DVD-RW i hocu da bar ocita on ili izbaci prazan folder (a DVD-RW ima podatke) ili mi najcesce izbaci gresku Invalid function,tako nesto!?
Ni deinstalacija nije pomogla,ni razna brisanja kljuceva iz registry-a (ovo je"popularan"model pa ima nekih caka na netu),Primary IDE channel je u DMA if available a curent transfer mode za device 1 (samo njega i imam normalno) je Multi Word DMA Mode 2 i ima"najnoviji"firmware (star par godina)!?
Moze li se ocistiti ako je zaprljan,mada mi to ne deluje logicno jer je bas probirljiv sa DVD-RW medijima i praznim DVD-ovima koje treba da narezem,da li je crkao laser za rezanje DVD-eva,kako provaliti ako jeste i isplati li se popravka jer mi za nov Pakomovci pomenuse cenu od 180 eura,sto je otprilike cetvrtina vrednosti laptopa,a to ne dolazi u obzir jer je preskupo,a polovan mi se ne uzima od cerupasa jer ko zna sta cu dobiti i koliko ce trajati!?
Pozdrav ,)

Nemoj uzimati polovan optički uređaj.

Bojim se da je kod tebe, kao i u mnogo drugih slučajeva, u pitanju otkazivanje drajva. Dešava se i na optičkim uređajima da crkne "mogućnost" za rezanje DVD-ja. Kod mene se to desilo i to, opet, pogađaš, na LG-ju.

Hint: što ne napraviš eksterni CD/DVD pisač?

Ne odgovara mi tako nesto,komplikovao bih stvari,napravio od njega desktop a i desilo mi se nesto cudno sto me navodi na zakljucak da je ipak ovde softver Windowsa ili firmware pobrljavio!?
Naime juce sam narezivao neke CD-ove da bih oslobodio prostor ne disku,i aj reko da probam da narezem DVD jer imam neke serije i za celu sezonu bi mi trebalo po 6 CD-a puta nekoliko sezone = mnogo bre,pa ako uspe dobro a ako ne necu da propadnem za jedan DVD!
I desi se uobicajena stvar,ubacim prazan DVD,nakon vrtenja dobijem gresku da je Invalid function,ali zatvorim ja to prozorce,otvorim Nero,ubacim seriju i odaberem da reze,i odem nesto da meznem,a kad se vratih imam sta i da vidim!
DVD se narezao normalno,izbacio sam i ubacio da vidim sta ce biti,da li cu opet dobiti gresku ili ce traziti da ubacim CD u uredjaj (kao kad ubacim DVD-RW),i ono najnormalnije otvori fasciklu i prikaza mi sve epizode upravo narezane serije!?
Steta sto to ne radi i sa DVD-RW medijima,ne znam zasto jos uvek,znaci samo njih probira,kad ubacim taj medij koji ima nesto na sebi on provrti malo i trazi da ubacim CD u uredjaj a kad sam probao da formatiram DVD-RW za slucaj da se nesto zeznulo,i to sam probao na 3 komada,on kao nesto odradi ali onda uzmem i okrenem DVD i vidim da su slojevi i dalje tu,tacno do onde dokle su bili narezani,pa su pretpostavljam i podaci tu,sta li mu je!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Sta bi momci i djevojke,svi junaci nikom ponikose,nemoguce da niko ne zna sta bi moglo da bude,kako cita i reze DVD-ove i CD-ove a samo nece da cita DVD-RW a crko,cudno je!?

Moguce je,znaci nisam siguran,da je poceo da zeza nakon sto sam uzeo iz Pakoma Restore DVD-ove za"moj"model laptopa,namerno sam stavio pod navodnike jer ni na sajtu HP-a u delu za firmware DVD RAM uredjaja se nigde ne pominje ovaj uredjaj,vrlo je moguce da je moj neka lokalizovana verzija koji je dosao sa malo drugacijim hardverom (laptop je bio nov iz Pakoma ALI sa Slovenackim uputstvom i nalepnicom na laptopu) pa je MOZDA nesto uticalo ubacivanje Win-a sa driverom za neki drugi opticki uredjaj!?

Mislim da je taj drajver obicno genericki i ovo ne bi ni pominjao kao opciju da ne znam kakav je HP,sve oni moraju da imaju svoje kao nekad IBM (cudi me jos da nemaju svoj OS) pa postoji sansa da su mi dali Recovery CD drugacijeg laptopa a ipak istog modela jer ovaj ima samo Engleski Windows a fabricki sam mogao da biram Slovenacki ili Engleski Windows,i jos neke sitne razlike,pa da se tu nesto zeznulo!?

E da,interesantno je jos da sad kad nemam nista u njemu pise DVD-RAM a kad ubacim bilo koji DVD onda pise CD-ROM,ne znam da li je to normalno ali verujem da je ranije uvek bio DVD-RAM,i nije izbacivao ovo Invalid function kad god ubacim prazan DVD (CD-ove odavno ne rezem pa ne znam za njih)!?

U slucaju da je do drajvera onda sam nadrljao jer sam pisao HP-u,i mislim isto HP Srbija,naravno NIKO od smradova mi nije odgovorio a znali su da napisu da sami sebi smatraju duznim da mi posalju ODGOVARAJUCI Recovery DVD ako mi rikne HD (jer samo tu postoji Recovery,a skenjala mi se ta particija pa sam morao da trazim Recovery DVD i na kraju ga nasao kod Pakoma),jedino da kopiram od nekog ko,jos uvek,ima isti laptop (jedino znam da je Yoti nekad imao)!?
Pozdrav ,)

E jaka ste ekipa bre,niko nista da ponudi kao resenje!?
Sva sreca pa izgleda nema potrebe,ocigledno je nesto softverski problematicno,skinuo sam njegov Sonic program za rezanje (i jos stosta) i ubacio Nero jer mi je komotniji a nisam hteo da mi oba zauzimaju mesto pa se izgleda tad nesto skenjalo,SVE najnormalnije reze,samo izbacuje erore kad se ubace prazni diskovi,skenjao se autorun za program za rezanje jer ne prihvata smenu Sonic->Nero,probao sam diskove kod komsije i kod njega isto nece da se nareze jedan DVD-RW a nov je DVD rezac,uradicu ovih dana sistem restore pa cu ostaviti glupi Sonic i nek vozi tako dok ga ne zamenim za bolji,vazno da radi!
Pozdrav ,)

Evo jedan mali apdejt kojim cu zavrsiti pricu jer se moze ovo jos nekom desiti tako da ce valjda resenje nekom koristiti,da steti nece sigurno! ;)
Dakle posto sam skapirao da mi laptop samo"laje al ne ujeda"i da one poruke o greskama ne znace nista jer sve normalno reze a kao nece,provalio sam da je verovatno problem nastao kad sam skinuo Sonic a nabacio Nero,tako da sam skoknuo na Properties optickog uredjaja,vratio sve vrednosti u autorun na default,podesio ponovo kako meni odgovara i... RADI!!
Znaci ako vam se desi nesto slicno kao meni i neprestano izbacuje poruke da ne podrzava nekakvu funkciju ovo vam je veoma lako i brzo resenje,sad mi vise ne izbacuje nikakve poruke ma koji medijum da koristim i autorun sad normalno radi i sa praznim medijumom bilo kog tipa! :)
Pozdrav ,)

Vrh Dno